Trafikte Banket Nedir? Ne Anlama Gelir?

38 Gösterim

Trafikte Banket Nedir? Ne Anlama Gelir?

Banket nedir sorusunun kısa cevabı, karayollarında hayvanların ve yayaların güvenli şekilde yürümeleri için özel oluşturulan yoldur. Banket yol kavram genel olarak güvenli bir yaya yolculuğunu teminat altına alan özel yol anlamına gelir. Peki geniş anlamları ve görevleri ile banket yol nedir, banket ile yaya kaldırımı arasındaki fark nedir? 

Trafikte Banket Ne Demek?

Banket yol, yaya yoluna ayrılmayan karayollarında yayaların güvenli ulaşımını sağlar. Banket, taşıt yolunun kenarı ile şev başı ya da hendek iç kenarı arasında kalan alanların olduğu bölgedir. Kara Yolları Trafik Kanununa göre zorunlu durumlarda araçlar da bu yolu kullanabilmektedir. Bununla beraber banket kullanımının temel amacı, yayaların ve hayvanların kullanabileceği güvenli bir ana yolunda kenar yolu açmaktır. 

Banket Ne İşe Yarar?

Trafikte banket, karayolunun üst yapısına yanal destek sağlamak amacıyla kullanılır. Bu yollar aynı zamanda aracın ani durması gereken zamanlarda da güvenli bir geçiş sağlar. Genel olarak trafikte banketin görevleri şu şekildedir:

  • Yol kenarında yaya ve hayvanların faydanabileceği güvenli bir karşıya geçiş sağlamak,
  • Aracın arızalanması durumunda trafik akışını bozmadan park etme yeri sunmak,
  • Trafik yoğunluğunun olduğu zamanlarda ek bir şerit kullanımı sağlamak,
  • Yarma kesitlerde görüş mesafesini açarak trafik güvenliğini artırmak,
  • Yağmur, kar ve donma durumlarında su tahliyesi için güvenli bir alan sunmak,
  • Kaza durumunda trafik akışının ilerlemesi için güvenli bir duruş alanı sağlamak.

Genel olarak banket yollar, başta yayalar olmak üzere hayvanlar ve bazı durumlarda araçlar için güvenli bir geçiş yolu sunar. Banket ile yaya kaldırımı arasındaki fark ise yaya kaldırımlarının şehir içinde olmasıdır. Banket yol ise kaldırımın olmadığı ana yolun kenarında yayaların güvenli yürüyebileceği bir yolu ifade eder. Bununla birlikte bu yoldan araçlar da geçebildiği için yayaların güvenli hareket etmeleri gerekir.

şehir dışında boş bir yol

Banket Yapımında Nelere Dikkat Edilir?

Banket yapımında mutlaka ilgili şartname ve trafik kurallarına uygun hareket edilmelidir. Öncelikle Karayolları Genel Müdürlüğü izinlerine göre banket trafik yolu ve levhasının yapımına geçilmelidir. Gerekli izinler alındıktan sonra banket yapımının sağlam kaplama malzemeleri ile yapılması lazımdır. Yine bu yolun sıkıştırılması işlemine de yer verilmelidir. Bu işlem, topraktaki kayaç boşluklarının ve taneciklerinin alınmasını sağlar. Böylelikle güvenli ve düzenli bir trafik yolunun da yapılmasına geçilebilir. 

Banket Genişliği Ne Anlama Gelir?

Banket genişliği, yolun sınıfına göre belirlenen şekillerde yol kaplamasının yapıldığı işlemlerden biridir.  Banket genişliğinin belirlenmesinde, yolun topografik yapısı ele alınır. Yolun düz, dalgalı veya dağlık olmasına göre genişlik 1.50 m ile 2.50 m arasında yapılır.  Birinci sınıf düz yollarda banket genişliği genel olarak 2.50 m’dir. İkinci sınıf düz yollarda 1.50 m, üçüncü sınıflarda ise 1.00 m olarak belirlenir. 

Düşük Banket Nedir?

Düşük banket kavramı, yol kaplaması ile banket arasındaki seviye farkını belirler. Bu banketler, yolun daha aşağısında kaldığından devrilme riski taşır. Düşük banket levhası da yayaları ve sürücüleri düşük banketlere karşı uyaran bir trafik işaretidir. Bu levhayı gören sürücülerin hızlarını düşük seviyede tutmaları ve yayaların da dikkatli hareket etmeleri gerekir. Genel olarak düşük banket işareti güvenli bir sürüş ve yaya yürümesi için dikkat edilmesi gereken işaretlerden biridir. 

Toyota Türkiye olarak banket nedir, ne işe yarar ve neden önemlidir sorularını yanıtladık. Otomobil dünyası ve trafik düzeni ile ilgili tüm bilgilere erişmek için Toyota Blog sayfamıza göz atabilirsiniz.