Binek ya da bir diğer adıyla hususi araç kısaca kişisel kullanıma uygun araçları ifade eder. Binek araç sınıfı, farklı beklenti ve isteklere uygun olarak pek çok otomobil modelini barındırır. Peki tüm ayrıntıları ile binek araç nedir, binek araç sınıfı hakkında neleri bilmeniz gerekir? Toyota Türkiye olarak konuya dair merak edilenleri yanıtladık!
Hususi Araç Nedir?
Binek araç, hususi yani kişisel kulanım amacına sahip araç sınıfını tanımlar. Bu araç sınıfında; otomobil, kamyon, motosiklet ve otobüs yer alır. Bu sınıfta yer alan kamyon ve otobüsün ticari değil, hususi amaçla kullanıldığını belgeleyen ruhsata ihtiyaç vardır. Karayolları Trafik Kanununun 3. maddesine göre kamyon ve otobüs, yolcu ve yük taşımacılığında kullanılan farklı araç modellerinden biridir. Kısacası bu araçlar doğrudan ticari araç sınıfında yer almadıklarından dolayı belli şartlarda binek araç kategorisinde sayılırlar. Peki bu araçların genel özellikleri nelerdir?
Binek Araç Özellikleri Nelerdir?
Bir aracın binek araç olup olmadığını anlamak için bazı özelliklere bakmak gerekir. Öncelikle bu araçlar, yolcu taşımaya özel şekilde yapılandırılmıştır. Yani insan taşımak için birden fazla koltuk yer alır. Kişisel ve özel kullanıma göre yapılandırılmış bu araçların özellikleri şöyledir:
- Şehir İçi ve Şehirlerarası Yolculuğa Uygundur: Hususi araç modelleri genellikle asfalt yollar için üretilir. SUV gibi üst segment modeller ise zorlu arazi koşullarında da kullanılabilir.
- Bagaj Genişliği Orta Seviyededir: Yük taşımacılığına uygun olmayan bu araçlar, yalnızca kişisel ihtiyaçlara özel eşyaları taşımak içindir.
- Ticari Amaçlara Uygun Değildir: Hususi araçlar, vergi sınıflandırması açısından ticari araçlardan ayrılır. Özel kullanıma yönelik üretilir ve sınıflandırılır.
- Yolcu Konforu Önceliklidir: İç tasarım, sürüş güvenliği ve konfor donanımları açısından kullanıcı rahatlığı düşünülerek üretilir.
- Motor Silindir Hacmi 1600-2000 cc Arasındadır: Belirtilen hacim, binek araçları ticari araçlardan ayıran önemli kriterlerden biridir.
- Farklı Kasa Tiplerinde Üretilir: Sedan, hatchback, station wagon, coupe, cabrio gibi farklı kasa tiplerinde olabilir.
Yolcu konforunu önceleyen binek araç modelleri; sürüş güvenliği, ergonomik İç tasarımı, ve konfor donanımları düşünülerek üretilir. Peki bu araçların muayene süreçleri nasıldır?
Binek Araç Muayene Ücreti Ne Kadar?
Bildiğiniz üzere muayene ücreti, her yıl güncellenen ücretler ile araç sürücülerine sunulur. Binek araç grubunda yer alan araçların muayene ücretleri de 2025 yılında farklı fiyatandırmaya sahiptir. Binek araçların 2025 muayene ücretleri şöyledir:
- Otomobil, Minibüs, Özel Amaçlı Taşıt, Arazi Taşıtı: 2.620,80 TL
- Motosiklet ve Motorlu Bisiklet: 1.334,40 TL
- Kamyon: 3.543,60 TL
Binek otomobil ve diğer araçların muayene zamanlarına dikkat ederek ek gecikme ücreti ödemeden muayene yaptırabilirsiniz.
Toyota’dan Binek Otomobil Modelleri
Toyota’nın kişisel kullanıma özel pek çok otomobil modelini bulabilirsiniz. Binek otomobil kategorisinde yer alan sedan, hatchback, 4×4, crossover gibi araçlar farklı ihtiyaçlara ve kullanım isteğine göre üretilir. Daha rahat sürüş kabiliyeti ve manevra kavrayışına sahip binek otomobiller, farklı oturma kapasitelerine de sahiptir.
Toyota’nın gözde araba modelleri ile birlikte diğer tüm binek otomobil modellerini de sayfa üzerinden bulabilirsiniz. Sürüş deneyimini keyifli ve üst seviyeye çıkaran binek otomobilleri filtreleme yoluyla da kolayca bulabilirsiniz.
Binek araç nedir, binek araçların özellikleri ve muayene ücretleri ne kadardır sorularını yanıtladık. Araç ve otomobil dünyasına dair bilgilendirici içerikler için Toyota Blog sayfamıza da göz atabilirsiniz.
Hususi araç binek midir?
Binek araçlar genel olarak kişisel kullanıma uygun araçları ifade eder. Bu araç grubunda; otomobil, motosiklet, kamyon ve otobüs yer alır.
Aracın hususi olduğunu nasıl anlarız?
Bir aracın kişisel kullanıma uygun olup olmadığını anlamanın yolu, araç ruhsatına bakmaktır. Ruhsatta hususi yazması ile birlikte yolcu taşımacılığına uygun olması ve ticari amaç ile kullanılmaması gerekir.
Binek araç nedir?
Kişisel amaçlar ile kullanılan araçlar, binek araç olarak ifade edilir. Bu araç sınıfında; otomobil, otobüs, motosiklet ve kamyon yer alır.