Söz konusu araç temizliği ve bakımı olunca neredeyse her sürücü arabanın dışıyla ve parlaklığıyla ilgileniyor. İç mekan temizliğine gelindiğinde ise koltuk temizliği kendine en arka sıralarda yer buluyor. Koltukların iç mekandaki en önemli detaylardan biri olduğu genellikle unutulsa da temiz ve şık koltuklarla bir arabanın ambiyansını tamamen değiştirmek mümkün. Özellikle de deri koltuk kullanan sürücülerin bakım ve temizlik konusunda daha dikkatli olmaları gerekiyor. Çünkü deri koltuklar uzun süre ısıya ve ultraviyole ışınlara maruz kaldığında solmaya ve çatlamaya başlıyor.
Siz de arabanızın ilk günkü cazibeli görünümünü korumasını istiyorsanız, koltuklarınızın rutin bakım ve temizlik talimatlarını uygulamayı ihmal etmemelisiniz. Böylelikle deri koltuklarınızın hem uzun ömürlü hem de hijyenik olmasını sağlayabilirsiniz. Bu emek gerektiren bir işlem olsa da sonunda elde edeceğiniz görüntüyle çabalarınızın karşılığını alacağınızdan emin olabilirsiniz. Peki deri araba koltuğu nasıl temizlenir?
Deri araba koltuğu temizlerken nelere dikkat edilir?
Deri koltuk temizliğini evinizdeki çamaşır deterjanı ve sirke gibi ürünlerden oluşturacağınız solüsyonlarla yapabileceğiniz gibi özel deri temizleyiciler kullanarak da yapabilirsiniz. Daha önce kullanmadığınız bir temizlik ürününü önce küçük bir alanda deneyerek herhangi bir olumsuzluk olmadığını test etmekte fayda var. Deriye zarar verebilecek balmumu, silikon ve yağ bazlı ürünlerden de kaçınmalısınız. İşte madde madde deri araba koltuğu temizlerken dikkat edilmesi gerekenler:
- Koltuk temizliğine başlamadan önce minder ve sırt bölgesinin eklem bölgelerinde gizlenen toz ve kir artıklarının bir süpürge veya vakum yardımıyla almalısınız.
- Ardından spreyli deri temizlik losyonunun yüzeye cömert ve eşit bir şekilde sıkılması gerekiyor. Losyonun gözeneklerin derinine nüfuz edebilmesi için bir fırça yardımıyla yumuşak bir şekilde dağıtılabilirsiniz. Eğer çamaşır deterjanı kullanmayı düşünüyorsanız ılık suyla doldurduğunuz bir sprey şişesinin içine bir çay kaşığı deterjan ekleyerek aynı işlemi uygulayabilirsiniz.
- Deri yüzeyini silme işleminin dikkatle yapılması da oldukça önemli. Sert süngerlerden kaçınarak ve nemli mikro fiber bir bez kullanarak losyon kalıntıları deri yüzeyinden kolaylıkla silebilirsiniz.
- Temizlik ve silme işleminin ardından deri koltukların 4-6 saatlik kurumaya bırakılmalısınız.
Deri koltuğu temizleme işlemini daha doğal bir çözümle tamamlamak istiyorsanız su sirkesi solüsyonunu da deneyebilirsiniz. Bunun için boş bir sprey şişesinin dörtte üçünü sirkeyle doldurmanız gerekiyor. Şişenin kalan kısmına sıcak su ekledikten sonra yaklaşık 20 cm mesafeden koltuklara püskürtebilirsiniz. Koltukları nemli bir mikro fiber bezle hafifçe ovaladıktan sonra geriye sadece durulama işlemi kalıyor. Bu noktada ise sadece su kullanmanız gerekiyor; ancak koltukların aşırı suyla doyuma ulaşmamasına da dikkat etmelisiniz.
Bu işlemler parlak bir temizlikten ziyade mat bir şıklık sunduğu için beklentinizi biraz düşük tutmanızda fayda var. Her ne kadar koltuklarınız eskisinden daha temiz olsa da parlaklığını sağlamak için bazı deri parlatıcı ürünleri kullanmanız gerekebilir. Deri koltuk temizliği yaparken kullanılan malzemelerin kullandığınız derinin yapısıyla uyumlu olup olmadığına da özen göstermelisiniz. Son olarak zararlı kimyasallardan korunmak için temizlik esnasında eldiven kullanmanızda fayda var.
Deri koltuk bakımı nasıl yapılır?
Deri koltuklarınızın temizliğini kalıcı ve etkili kılmak için iki ya da üç ayda bir tekrar bakım yapılması gerekiyor. Rutin bakımlar derinin ömrünü uzattığı gibi giderek artan bir şıklık da katıyor. Ancak aydan aya temizlik yapmanın haricinde de bazı kurallara uymanız gerekiyor. Arabalardaki koltuk derileri yüzde yüz doğal malzemelerden yapılmadığı için yüksek ısı ve ultraviyole ışınlara karşı tam korumaya sahip değil. İleride solma ve çatlama gibi sorunların önüne geçmek için aracı mümkün olduğunca garajda veya gölgeli alanlarda muhafaza etmek gerekiyor. Koltuklara leke bırakacak maddeler döküldüğü anlar veya detaylı temizlik yapmanın mümkün olmadığı zamanlar içinse aracınızda daima deri temizleme mendilleri bulundurmalısınız.