İlk yarış arabalarının ortaya çıktığı 20. yüzyıl başlarından itibaren otomobil teknolojisinde önemli gelişmeler meydana geldi. Günümüzde saatte 500 km/s hızı geçen yarış arabalarına rastlamak mümkün. Hal böyle olunca her yıl dünyanın dört bir yanında seyir keyfi yüksek çok sayıda araba yarışı düzenleniyor. Birbirinden zor pistlere sahip rallilerden yeryüzünün en hızlı arabalarının yarıştığı Grand Prix’lere kadar dünyanın en iyi 7 araba yarışı bu listede yer alıyor.
Monaco Grand Prix
Monte Carlo’nun dar sokaklarında 1929’dan beri düzenlenen Formula 1 Monaco Grand Prix şüphesiz araba yarışlarının en göz alıcısı. Sürücüleri diğer yarışlardan daha fazla test eden bu yarış 3.3 km uzunluğunda oldukça zorlu bir piste sahip. Yarışın tamamlanması için keskin virajlar, irtifa değişiklikleri ve tüneller içeren pistin 78 kez tamamlanması gerekiyor. Monaco Grand Prix’nin en çok kazanma rekoru ise 6 kez birinci olan Brezilyalı yarışçı Ayrton Senna’ya ait.
Daytona 500
İlk kez 1959 yılında düzenlenen Daytona 500 ABD’deki en popüler otomobil yarışı olarak biliniyor. Her yıl Florida’daki Daytona International Speedway’de gerçekleştirilen etkinlikte farklı disiplinlerden dünyanın en iyi sürücüleri büyük para ödülü için 805 km boyunca yarışıyor. 200 tur süren Daytona 500 genellikle şubat ayında düzenleniyor.
Indianapolis 500
17 yarışlık IndyCar programının altıncı etkinliği olan Indy 500, her yıl mayıs ayı sonunda Indianapolis Motor Speedway’de gerçekleştiriliyor. Dünyanın en güzel araba yarışlarından biri olarak gösterilen bu etkinlik 4 kilometre uzunluğuna sahip oval köşeli dikdörtgen bir pistte gerçekleştiriliyor. Özel yapım 33 yarış arabasının rekabet ettiği Indianapolis 500’de toplamda 805 km’yi bulan 200 tur atılıyor. Suda kızaklama gibi güvenlik sorunları sebebiyle ıslak koşullarda yarış yapılmıyor. Indianapolis 500 tüm dünyadaki en büyük tek günlük spor etkinliği olarak biliniyor.
24 Hours of Le Mans
Dünyanın en popüler ve eşsiz yarışlarından biri olan 24 Hours of Le Mans, motor sporları tarihinde kendine has bir yere sahip. Avrupa’ya hakim Grand Prix yarışlarının aksine tamamen alternatif bir yarış yöntemiyle tasarlanan bu etkinlik, hız yerine arabaların güvenilir ve dayanıklı yönlerine odaklanıyor. Ortalama olarak 60 yarışmacının katıldığı 24 Hours of Le Mans, adından da anlaşılacağı üzere, 24 saat sürüyor. Yarışın düzenlendiği Circuit de la Sarthe pisti ise yaklaşık 13,62 km uzunluğuna sahip. Düzlüklerin kısa olması sebebiyle yarışta ulaşılan maksimum hız genellikle 330 km/s civarında seyrediyor.
Singapur Grand Prix
2008 yılından beri düzenlenen Singapur Grand Prix, Formula 1 yarışları arasında nispeten yeni araba yarışlarından biri. Yarışın düzenlendiği Marina Bay Street pisti 318 km uzunluğuna sahip. 61 tur sonunda tamamlanan Singapur Grand Prix’in büyük bölümü ülkenin normal karayollarında gerçekleşiyor.
Monte Carlo Rallisi
Monte Carlo Rallisi, her yıl ocak ayında Monako’da Fransız Rivierası boyunca zorlu bir pistte gerçekleştiriliyor. 1911’den beri düzenlenen etkinlik kar, gök gürültüsü, buz, ıslak ve kuru asfalt başta olmak üzere çeşitli yol ve iklim koşullarını barındırdığı için dünyanın en zorlu yarışlarından biri olarak biliniyor. Bu özellik yarışın farklı aşamalarında farklı lastiklerin kullanılmasını mecbur kılıyor. Ayrıca Dünya Ralli Şampiyonası’nın (WRC) 1973’te Monte Carlo Rallisi ile başladığını belirtmekte fayda var. Monte Carlo Rallisi’nin en özel bölümünü ise çok sayıda dik ve yokuşlu virajdan oluşan Col de Turini adlı bir dağ geçidi yolu oluşturuyor. Yarışın 31 km’lik bu özel bölümü dünyanın gezinmesi en zor bölgelerinden biri. Col de Turini’yi en hızlı sürede tamamlama rekoru ise bu yarışı 7 kez kazanan Sebastian Loeb’a ait.
Dakar Rallisi
Dakar Rallisi uzunluk ve prestij açısından dünyadaki en büyük yarışlardan biri. Her yıl çeşitli Güney Amerika ülkelerinde düzenlenen yarışa bisiklet, ATV, araba ve kamyonlar gibi farklı türde araçlar katılıyor. 1978’den beri düzenlenen bu zorlu yarış 12 aşamadan oluşan 9.295 kilometrelik bir pistte devam ediyor.