Hibrit Araçlar Nasıl Kullanılır? Kullanırken Nelere Dikkat Edilir?

40 Gösterim

Kelime olarak “melez” anlamına gelen bu kavram, birbirinden farklı türleri bir araya getirerek aynı amaca hizmet eden, fakat daha güçlü, yeni bir kombinasyonun ortaya konulmasını işaret ediyor. Hibrit deyince akla ilk olarak Toyota geliyor. Düşük emisyon değerleri ve sessiz yapıları ile öne çıkan hibrit araçlar, alışılagelmiş otomobillerden oldukça farklıdır. Her ne kadar kullanım alanları giderek yaygınlaşmaya başlamış olsa da hibrit otomobiller konusunda sürücülerin aklında birçok soru işareti mevcuttur. Bunlardan biri de hibrit otomobiller nasıl kullanılır, aracı nasıl kullanmak önerilir?

Hibrit Otomobil Nasıl Kullanılır?

Hibrit otomobillerin kullanımı herhangi bir otomatik vitesli aracın kullanımı ile aynıdır. Bu otomobillerde elektrik motoru ve benzin motoru ayrı ayrı ya da aynı anda çalışabilmektedir. Bu geçişler otomatik olarak gerçekleştirilir. Yani araç maksimum verimi sağlamak için hangi motoru ne şekilde kullanacağına otomatik olarak kendisi karar verir ve tüm bu işlemleri sürücüsüne fark ettirmeden sessizce gerçekleştirir. 

Örneğin çok soğuk bir hava ya da elektrikli motor bataryasının tamamen boş olduğu durumlar dışında hibrit araçlar çalıştırıldığı anda içten yanmalı yani benzinli motor devreye girmez. Böylece otomobiliniz, sessizce kalkış yapar. Bu durum, yakıt tüketimi açısından da büyük avantaj sağlar. 
Benzer şekilde yoğun trafiğin olduğu durumlarda da hibrit araçlar, otomatik olarak elektrikli motorunu devreye sokar ve yakıt tüketimine de engel olmaktadır. Genel olarak hibrit araçlarda yer alan rejeneratif fren sistemi ile frene her basıldığında açığa çıkan enerjiyi hibrit bataryalarında depolama imkânı sunulur. Bu sayede yoğun dur-kalk trafiğinin olduğu zamanlarda bile yakıttan tasarruf sağlanmaktadır. Hibrit araçların tercih edilme nedenlerinden biri olan rejeneratif sisteme dair detaylar için Rejeneratif Frenleme Nedir adlı yazımıza göz atabilirsiniz.

Toyota Corolla Hybrid model hibrit araç

Hibrit Araçlar Nasıl Şarj Olur?

Elektrikli arabaların aksine hibrit araçlar şarj edilmek zorunda değil. Çünkü elektrik motorun bataryaları, yine aracın içten yanmalı motoru tarafından doldurulur. Bu nedenle de tamamen elektrikli olan araçlardan farklı olarak hibrit araçlar, menzil kaygısına yol açmadan rahat bir yolculuk imkânı sunar. 

Hibrit Otomobil Kullanılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Geleneksel benzinli ve dizel motorlara alternatif olarak geliştirilen hibrit motorlar yüksek performanstan daha çok verimli bir sürüş vadeder. Bu sebeple hibrit arabalardan en etkin performansı alabilmek için bazı sürüş tekniklerini kullanmak gerekir. Hibrit araba kullanırken nelere dikkat edilir diye düşünüyorsanız bu sürüş tekniklerini şöyle sıralamak mümkündür:

  • Aracınızdaki hibrit bilgi ekranının fonksiyonlarını öğrenerek sürüş sırasında ne kadar enerji harcadığını kolaylıkla anlayabilirsiniz.
  • Kısa mesafeli sürüşlerde aracı mümkün olduğunca EV sürüş modunda kullanarak yakıt ekonomisinde çok iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. Sadece elektrikli motorun kullanıldığı EV sürüş modunda maksimum hız değerleri 50-65 km/sa arasında olabiliyor.
  • Gaz pedalına tutarlı ve yumuşak bir biçimde basarak aracınızın EV modunda daha uzun süre çalışmasını sağlayabilirsiniz.
  • Şehirlerarası yollarda aracınızı mümkün olduğunca ECO modunda sürmeyi deneyin. ECO modu gaz pedalının hassaslığını ve hızlanma seviyesini azaltıyor. Bu da daha az yakıt anlamına geliyor.
  • Hibrit araçlarda kalkış yaparken ayağınızı fren pedalından kaldırmanız yeterli. Kalkışı gaza basmadan yaparsanız sadece elektrik motoru devrede olacağından yakıt tasarrufunu artırabilirsiniz.
  • Gaza basarken hibrit bilgi ekranında bulunan ibreyi ECO bölgesinin altında tutarak elektrik gücünden daha fazla faydalanabilirsiniz.
  • Hızlanmaya devam ettikçe benzin motorunun devreye gireceğini bilmeniz gerekiyor. Gösterge ekranında bulunan ibreyi PWR çizgisinin altında tutmaya çalışarak tasarrufu sürdürebilirsiniz.
  • Gaz pedalına basmamak ve benzinli motoru ara ara devre dışı bırakmak için hız sabitleyiciyi kullanabilirsiniz.
  • Yavaşlamak istediğinizde fren pedalına yumuşak bir şekilde basmak daha çok enerji üretilmesini ve bataryanın daha iyi şarj olmasını sağlıyor. Eğer durma mesafesini uzatırsanız hibrit bataryanızı daha fazla şarj edebilirsiniz.
  • Aracınız hareket etmiyorken vitesi boşa almamaya özen göstermelisiniz. Çünkü vites boştayken araç elektrik üretemediği gibi aküden enerji çıkışına da neden oluyor.
  • Enerji tüketimini artıran klima, far ve cam silecekleri gibi donanımları gereksiz ve yoğun şekilde kullanmaktan kaçınmanız gerekiyor. Enerji tüketimini minimize etmek için klimayı sirkülasyon modunda çalıştırabilirsiniz.

Hibrit Araç Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Hibrit araç kullanmak, öncelikle yakıt tasarrufu sağlamak açısından büyük bir avantaja sahiptir. Hibrit araç kullanmanın öne çıkan diğer avantajları ise şu şekildedir:

  • Emisyon oranı normal araçlardan çok daha düşüktür. Bu nedenle çevreyi daha az kirletir ve fosil yakıtlara olan bağımlılığı da azaltır. 
  • Elektrikli motorun desteği sayesinde normal içten yanmalı araçlara göre aynı yakıtla daha fazla yol kat edebilme imkân verir.
  • Düşük yakıt tüketimine rağmen yüksek performans sergiler.
  • Rejeneratif fren sistemi sayesinde şarj edilmesine gerek yoktur, kendi elektrik enerjisini kendi üretir. 
  • Motor sesi ve gürültüsünü minimum seviyede tutar. 
  • Popülerleşmeye başlamasından dolayı ikinci el piyasa değeri de yüksektir.

Hibrit seçeneği bulunan Corolla, Corolla Hatchback ve Yaris‘i ve Hibrit olarak satışta bulunan C-HR, Camry,  ve Rav4‘ü hemen inceleyerek Toyota’nın kullanım avantajlarını keşfedebilirsiniz. Tüm Toyota Hibrit özellikli otomobiller için de Hibrit Arabalar adlı sayfaya göz atabilirsiniz.