Kar zinciri, kış şartlarında kullanılan, sürtünme ve çekişi arttırarak karlı ve buzlu yollarda ilerlemeyi sağlayan bir gereçtir. Belirli bazı dağlık bölgelerde bu zincirlerin kullanılması gereklidir. Bu durum tabelalarla belirlenmiştir.
Peki, kar zinciri nedir ve nasıl takılır ve kış şartlarında kullanılan bir diğer gereç olan kar zinciri ile farkları nelerdir? Yazımızda bu konuyu mercek altına alarak sert kış koşullarında sürüş güvenliği nasıl sağlanır bunu inceledik.
Kar Zinciri Nedir?
Kar zincirleri, otomobillerin tekerleklerine ve harekete geçen akslara sabitlenen, maksimum çekiş amacıyla üretilen gereçlerdir. Bu gereçler, zorlu hava koşullarında güvenli şekilde yol almanızı sağlarlar. “Kış lastiği kullanılırken bu zincirlerin takılması gerekli mi?” sorusu birçok kullanıcının aklını karıştırır. Gerekli durumlarda aracınızda kış lastiği takılı olsa dahi kar zinciri de kullanılmalıdır.
Kış Lastiği mi Kar Zinciri mi?
Kış lastiği ve kar zinciri arasında kararsız kaldıysanız artıları ve eksileri hakkında bilgi sahibi olmak işinizi kolaylaştırabilir.
Kış lastiğinin artıları: Kış lastikleri şüphesiz bir şekilde karlı ve buzlu yollarda mükemmel bir çekiş sağlıyor. Buzlu yollarda olduğu kadar kuru yollarda da iyi performans gösteren kış lastikleri homojen şekilde dağılmamış karlı bölgelerde önemli avantajlar sunar. Havaların 7 derecenin altına düştüğü durumlarda çok daha iyi yol tutuş sağlar.
Kış lastiğinin eksileri: Kış lastiklerinin en büyük dezavantajını yüksek maliyeti oluşturur. Oldukça pahalı olmasının yanı sıra sezon başı ve sonunda profesyonel olarak takılma ve sökülme maliyetlerini de hesaba katmak gerekir. Ayrıca kar seviyesinin yüksek olduğu durumlarda zincirler kadar etkili bir performans sunamadığını da belirtmekte fayda var. Dahası kuru yollarda veya hava 7 derecenin üstünde iken kullanıldığında hızlı bir şekilde aşınır.
Kar zincirinin artıları: Kar zincirinin kış lastiğine göre en büyük avantajı nispeten ucuz olmasıdır. Zincirler ayrıca buzda, yoğun ve derin karlarda en etkili performansı sunar. Kolayca takılıp çıkarılabilmesi de kar zincirlerinin avantajlarından biridir. Dolayısıyla geçici kış koşulları altında seyahat ediyorsanız kar zinciri en iyi seçenek olabilir.
Kar zincirinin eksileri: Lastiklerinize kar zinciri takmayı düşünüyorsanız kuru zeminde seyahat etmeyi unutmalısınız. Bu durum karayoluna zarar verdiği gibi sürüş sırasında araç içindeki konforu da en aza indirir. Yüksek hızlarda sürüşü kısıtlaması da kar zincirinin eksileri arasında yer alır.
Kar Zinciri Nasıl Takılır?
Kar zinciri ile kış lastiğini karşılaştırdığımıza göre bir de kar zinciri nasıl takılır konusuna geçelim. Bu zincirleri kullanmak çok basit ve pratiktir. Bu zincirleri tekerleğe monte etmek için şu adımlar takip edilmelidir:
- Lastiklerin çapı doğru olarak ölçülmelidir. Doğru zincirin kullanılması açısından bu bilgi çok önemlidir. Tekerleğe uygun olmayan zincirler ya takılamaz ya da güvenlik ihlali yaratır.
- Araç düz bir zeminde park edilmelidir. Aracın el freninin çekili olduğundan emin olun. Dilerseniz işleme başlamadan önce eldiven de takılabilir.
- Zincir açıldıktan sonra halat kısmı arkadan giydirilmelidir. Sabitlemenin ardından zincir kısmı tekerleğin önüne gelecek şekilde geçirilmelidir.
- Bu işlemlerin ardından, zincir lastiğin dışına doğru çekilerek sabitleme noktalarından sıkılır.
- Son olarak boşta kalan uçlar birbirlerine bağlanır.
Ayarlama işlemleri yapıldıktan sonra buzlu yollarda güven içerisinde sürüş gerçekleştirilebilir. Bu önlemler trafik güvenliği açısından da son derece önemlidir. Eğer bu ürünleri tek başına takamayacağınızı düşünüyorsanız mutlaka yardım alın.
Bu ürünlerin takılması pratik olsa da, daha önce yapmayanları zorlayabilir. Çelik zincirlerin takılmasının daha kolay olduğu da unutulmamalıdır. Bu ürünlerin nasıl takılması gerektiğini artık biliyoruz, şimdi de hangi tekerleğe takılması gerektiğini inceleyelim.
Kar Zinciri Hangi Tekerleğe Takılır?
“Zincir hangi lastiğe takılır?” sorusu, verimli bir kullanım açısından önemlidir. Bu sorunun aracın teknik özelliklerine göre farklı cevapları vardır.
İdeal olan biçim, yol tutuşunu en üst düzeye çıkarmak için tüm tekerleklere bu ürünlerin takılmasıdır. Buna karşın bazı durumlarda, takılacak zincir sayısı da değişebilir. Eğer elinizde dört ürün yerine iki ürün varsa; arkadan itişli otomobillerde arka tekerleklere, önden çekişli otomobillerde ise ön tekerleklere takılmalıdır. Dört çekişli otomobillerde ise tüm lastiklere zincir takılması gerekir.
Bu ürünlerin tamamı kış lastiklerine özel olarak üretilir. Her ne kadar yaz lastiğine takılabilir olsa da, bu durumda lastikler zarar görebilir. Yine karlı olmayan zeminlerde ve karlı olsa da hız uygulanan durumlarda lastikler ve araç gövdesi zarar görebilir. Uygun olmayan ürün seçiminin de lastiğe zarar verebileceği unutulmamalıdır.
“Kar zinciri hangi lastiğe takılır?” sorusunu cevapladığımıza göre şimdi ne zaman takılacağı sorusuna geçebiliriz.
Ne Zaman Zincir Takmak Gerekir?
“Kar zinciri ne zaman takılır? sorusunun kesin bir cevabı yoktur. Daha önce de bahsettiğimiz gibi bu ürünlerin kullanılmasında herhangi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Ancak belirli bölgelerde tabelalarla işaretlenmiş yollarda, yerel yönetimlerin zorunlu koştuğu durumlarda ve trafik polislerinin önerisi doğrultusunda kar zinciri takılabilir.
Bu ürünün kullanımı zorunlu olmasa dahi, sürücülerin trafik güvenliği açısından sorumlu oldukları unutulmamalıdır. Yoğun kar yağışı ve buzlanma olan zamanlarda kar zincirlerinin kullanılması gereklidir. Bu ürünlerin kullanım zamanları bölgeden bölgeye değişiklik gösterebilir. Coğrafi koşullar ve iklim koşulları bu konuda ana faktörlerdir.
Arabanızın sahip olduğu özellikler ve donanımlar ne kadar iyi olursa olsun mevsim koşullarına bağlı olarak bazı problemlerle karşılaşmanız mümkündür. Özellikle kış mevsiminde, karlı ve buzlu yollar özel bir hazırlık gerektirdiğini bilmelisiniz. İşte böyle bir durumda artı ve eksileriyle kar zinciri veya kış lastiği taktırarak çekiş gücünün azaldığı zeminlere karşı direksiyon hakimiyetini ele geçirebilirsiniz. Toyota Türkiye olarak kar zinciri nedir, nasıl takılır ve kış lastiği ile arasındaki farklar nelerdir sorularını yanıtladık. Otomobil dünyasına dair tüm bilgiler için Toyota Blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.