Karoser Nedir? Karoser Çeşitleri Nelerdir?

11 Gösterim

Karoser kısaca aracın dış kısmıdır. Araç sınıflarına ve aracın büyüklüğüne göre çeşitlenen karose yolcu ve yük taşınılan kısmı ifade eder. Peki geniş tanımıyla karoser nedir, ne işe yarar ve karoser çeşitlerinin özellikleri nelerdir? Konuya dair merak edilen soruları Toyota Türkiye olarak cevapladık!

Araçta Karoser Nedir?

Araçta karoser, yol ve yük taşıyan aracın dış bölümünü içerir. Aracın yapısına ve modeline göre tasarlanan karoser de farklılık gösterir. Genellikle alüminyum ve sac malzemeden üretilen karoser, aracın modeline göre farklı büyüklük ve genişlikte tasarlanır. Ayrıca aracın kaç yolcu taşıyacağına göre de tasarlanarak aracın dış katmanını kapsar. 

Aracın dış tasarımını ifade eden karoser, açık ve kapalı olmak üzere iki kısma ayrılır. Açık karoser, üstü tamamen açılabilen karoser çeşitlerini kapsar. Kapalı karoser ise sabit tavanı bulunan ve araç gövdesi kapalı olan karoserli araçları temsil eder. Aracın modeline göre değişen karoser çeşitleri de farklı kullanıcı istek ve ihtiyaçlarına yanıt verir. Peki araçta karoser çeşitleri ve özellikleri nelerdir?

Karoser Çeşitleri Nelerdir?

Araç karoseri genellikle yolcu ve yük taşıma kapasitesine göre farklı çeşitlere ayrılır. Genel olarak araç karoser taşıyıcı çeşitlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

corolla hatchback
  • Hatchback

Hatchback karoserli otomobiller, küçük yapıda ve arka kısmı yere dik duracak şekilde tasarlanır. Bununla beraber segmentin ihtiyaçlarına ve otomobil markasına göre daha uzun gövdeli hatchback karoserli araçlar da mevcuttur. Bu model karoser otomobilin arka koltukları ise yatay ve girintilidir. Yani içe gömük tasarıma sahip olarak daha rahat bir oturma deneyimine sahiptir. Avrupa ülkelerinde de en büyük satışa sahip Hatchback karoserli otomobiller, günümüzdeki çoğu otomobil segmentinde yer alır. Buradan hareketle hatchback otomobil nedir sorusunun yanıtı için  Hatchback Nedir adlı blog yazımıza göz atabilirsiniz.

Corolla 1280x960
  • Sedan

Hatchback otomobillerden sonra tercih edilen popüler karoserli otomobillerden biri Sedan otomobillerdir. Hem Türkiye’de hem de Avrupa’da popüler hâle gelen Sedan karoserli otomobiller, en az 4 kişiyi taşıyan arka koltuk kısmına sahiptir. Arka bagaj kısmı ise geriye doğru çıkıntılıdır. Sedan otomobillerin iç hacmi de geniştir. Özellikle aile otomobili almak isteyenler Sedan otomobil modellerine yönelirler. Sedan araçlar ile ilgili detayları da Sedan Ne Demek, Sedan Araba Nedir adlı blog yazımızdan öğrenebilirsiniz.

  • Coupe 

Arka koltukta daha az yolcu alanı sunan Coupe karoserli araçlar, genellikle spor otomobil tasarımına sahiptir. Yalnızca iki kapıdan oluşan dış tasarımda, spor otomobil isteyenlere yönelik performans odaklı özelliklere rastlanır.

cabriolet
  • Cabriolet

Üstü açık olup katlanabilir tavana veya tavana sahip olmayan otomobil modeller, cabriolet olarak adlandırılır. Genellikle 2 yolcu taşıma kapasitesine sahip cabriolet karoserli otomobiller, yine sportif otomobil tercihinde bulunmak isteyenlere yöneliktir. Üretildiği ilk zamanlardan beri cabriolet otomobil modelleri, kullanıcı istek ve ihtiyaçlarına göre farkı dış tasarımda sunulmuştur. Vintage karosere sahip cabriolet otomobiller ile birlikte günümüzde performans ve spor odaklı tasarıma sahip cabriolet modelleri de vardır. Ayrıca son yıllarda cabriolet model otomobillerde daha fazla yolcu taşıyacak şekilde üretim başlamıştır.

lcp ana sayfa
  • MPV

Açılımı Multi Purpose Vehicle olan MPV, çok amaçlı araç işleviyle Türkiye’de talep gören karoser çeşitlerinden biridir. Çoğunlukla aileler tarafından tercih edilen MPV karoserli otomobiller, geniş cam tavan tasarımına sahiptir. Ayrıca arka koltuklar konforlu ve esnek yapıdadır. MPV otomobiller hakkında daha detaylı bilgiler için bir başka yazımız olan MPV Araçlar ve Özellikleri adlı içeriğe inceleyebilirsiniz.

  • Station Wagon

Ailelere ve sık sık seyahat edenlere uygun Station Wagon otomobiller ise sedan araçlar ile bazı yönlerden benzerdir. Bununla beraber Sedan otomobillerden daha geniş bagaj iç hacmine sahiptir. Ayrıca Station Wagon karoserine sahip otomobillerin arka kısmı da yatırılabilir özelliktedir. Bu özelliğiyle otomobilin iç hacmi oldukça genişler ve kalabalık aileler için konforlu bir araç iç kısmı sunar. Genellikle de 5 kapı olacak şekilde tasarlanır.

TOYOTA 2000GT
  • Roadster

Üstü açık karoser biçimindeki otomobil modellerinden biri de Roadster otomobillerdir. Roadster araç kroserine sahip otomobillerde arka kısım ön kısımdan daha kısa gövdelidir. Genellikle de arka koltukları olmayacak şekilde üretilir. İki kişilik yolcu taşıyan bu otomobiller, yüksek performanslı motorlara sahip spor arabalar olarak bilinir.

Hangi Karoserli Araç Tercih Edilmeli?

Görüldüğü üzere karoser çeşitleri, farklı kullanım istek ve estetik tercihlerine göre farklılık gösterir. Eğer spor ve performans odaklı bir otomobil arıyorsanız tercihiniz Hatchback, Couple veya Roadster model otomobiller olabilir. Geniş bir aileye uygun otomobil seçiminde ise Sedan model otomobilleri öne çıkarabilirsiniz. İhtiyaca göre açık veya kapalı karoserli otomobil modellerinden uygun olanı seçerek konforlu ve isteğinize uygun bir araç satın alabilirsiniz. Türkiye’nin en çok tercih edilen otomobilleri arasındaki Toyota Corolla Sedan modeline de göz atarak konfor ve estetik isteklerinizi karşılayabilirsiniz. 

Toyota Türkiye olarak karoser ne demek, karoser çeşitleri ve genel özellikleri nelerdir sorularını cevapladık. Otomobil dünyasına dair merak ettiğiniz diğer soruların yanıtlarını da Toyota Türkiye Blog sayfasında bulabilirsiniz.