Klima Açmak Yakıt Tüketimini Artırır mı ? Cam Açmaktan Farkları Nelerdir?

6.029 Gösterim

Otomobillerdeki birçok elektronik donanım gibi klimalar da ihtiyacı olan enerjiyi motordan yakılan yakıttan karşılıyor. Klimalar çalışmak için ihtiyaç duyduğu enerjiyi motor tarafından çalıştırılan alternatörden çekerek yakıt tüketimine sebep oluyor. Ancak bazı durumlarda klimayı kullanmak kullanmamaktan daha verimli olabiliyor. Tam da bu nedenle klimanın yakıt tüketimindeki etkisini ve cam açmaktan farklarını öğrenmek gerekiyor.

Klima yakıt tüketimini ne kadar etkiler?

Yaz aylarının kavurucu sıcaklarında seyahat konforunu artırmak için ilk iş olarak klimayı çalıştırıyor veya camları açıyorsanız, bazı noktalara dikkat etmenizde fayda var. Çünkü istenen kabin sıcaklığını elde ederken gereğinden fazla yakıt tüketimine neden olabilirsiniz.

Klima kullanımı aracın yaşına, hızına, boyutuna, motor gücüne ve dış sıcaklığa bağlı olarak yakıt verimliliğini farklı ölçülerde etkiliyor. Doğru klima kullanımı dizel araçlarda 100 kilometrede 1-1,5 litre, benzinlilerde ise 1-2 litre arasında yakıt sarfiyatı yapıyor.

Peki cam açmaya göre klima kullanmak daha mı ekonomik? Bu konuda en belirleyici faktör aracın hızı. Klimanın doğru kullanımı da bu noktada devreye giriyor. Sürüş hızının 80 km/s’nin üzerinde olduğu durumlarda klima kullanmanın cam açmaktan daha ekonomik olduğunu söylemek mümkün. Çünkü yüksek hızlarda cam açmak aerodinamik sürtünme yaratarak daha fazla yakıt tüketimine sebep oluyor. Siz de hızlı sürüşlerde camları açmak yerine klimayı kullanarak hem kontrollü bir yakıt tüketimi sağlayabilirsiniz.

Ancak şehir içinde dur-kalk trafiğinin yoğun olduğu anlarda klima kullanmak yerine camları açmak yakıt tasarrufu anlamında daha etkili oluyor.

Otomatik klima ve manuel klimanın yakıt tüketimine etkisi nelerdir?

Otomobillerdeki klima sistemleri yakıt tüketimini doğrudan etkilediği için üreticiler tarafından farklı çözümlerle sürekli olarak geliştiriliyor. Geleneksel manuel klimalara alternatif olarak geliştirilen bilgisayarlı otomatik klima sistemleri bu noktada oldukça verimli bir performans sunuyor. Otomatik klima ve manuel klimanın farkları nelerdir diye düşünüyorsanız, cevabı oldukça basit. Manuel klimalar kabine pompalanan hava sıcaklığının ve hızının elle ayarlandığı klima sistemlerini temsil ediyor.

Günümüzde çoğu otomobil manuel klima sistemine sahip olduğu gibi bazı modellerde sürücülere opsiyonel olarak otomatik klima sistemi de sunuluyor. Daha gelişmiş ve bilgisayarlı bir sistem olan otomatik klima, adından da anlaşılacağı üzere, araç içi sıcaklığı otomatik bir şekilde yapıyor. Dışarıdaki hava sıcaklığına göre kabin içindeki sıcaklığı sabit bir seviyede tutan bu sistem bir dizi sensör yardımıyla çalışıyor. Yakıt tüketimine olan etkisi ise tam da bu noktada ortaya çıkıyor.

Manuel klimalı araçlarda sürücüler sıcaklığı düşürmek veya artırmak için klimayı belirli bir süre tam güçte çalıştırdıkları için fazla yakıt tüketimi meydana geliyor. Otomatik klimalarda ise belirlenen sıcaklık sürekli korunduğu için kabindeki ideal sıcaklık elde edildikten sonra düşük güçte çalışmaya devam ediyor. Bu da yakıt tüketiminde manuel klimalara kıyasla %25 daha tasarruflu bir kullanım sunuyor.

Klima kullanımında dikkat edilmesi gerekenler

Klima kullanmak özellikle sıcak havalarda oldukça önemli avantajlar sunuyor. Tozdan, kirden ve rüzgârdan uzak bir sürüş için klimayı sürekli açık tutuyorsanız, yakıt tüketimini azaltmak için bazı noktalara dikkat etmeniz gerekiyor.

  • Arabayı çalıştırır çalıştırmaz klimayı açma alışkanlığını bırakarak önemli ölçüde tasarruf sağlayabilirsiniz. Çözüm olarak camları bir süre açarak kabini havalandırabilir veya arabanızı gölgeli bölgelere park etmeye özen gösterebilirsiniz.
  • Klimayı sirkülasyon modunda çalıştırarak da yakıt tüketimini azaltabilirsiniz. Sirkülasyon modunda klima sistemi dışarıdan hava emmek yerine kabin içindeki kullanarak sistemin daha az az çalışmasını sağlıyor. Fakat sirkülasyon modunun uzun süreli kullanımlarda baş ağrısına neden olabileceğini de belirtmek gerekiyor.
  • Klima ile ilgili bakımları dikkatle takip etmeniz ve gerekli müdahaleleri yapmanız gerekiyor. Polen filtresini düzenli periyotlarla kontrol ederek gerektiğinde değiştirmelisiniz. Eğer yakıt tüketimi gereğinden fazla ve klima performansı düşükse soğutucu sıvının da değişmesi gerekebilir.

YORUM YAZ