Pek çok ülkede ücretli yollardan geçişleri kolaylaştıran farklı sistemler kullanılıyor. Ülkemizde de sürücülerin konforunu ön planda tutan birkaç farklı uygulama var. Bunlardan biri de OGS. Gişelerden hızlı bir geçiş imkanı sunan bu sistemle sürücüler ücretli yollara geçişlerde durmak zorunda kalmıyor. Tabii sistemi hatalı kullananlar ya da bakiye sorunu yaşayanlar tespit edilerek yaptırımlar uygulanıyor. Bu tür durumlarla uğraşmamak için ise kullanılacak bu sistemi iyi tanımak gerekiyor.
OGS Nedir?
OGS, “Otomatik Geçiş Sistemi” ifadesinin kısaltması. Köprü ve ücretli yollardan kolay geçiş sağlayan bu sistem minik bir aparat ile aktif hale geliyor. Aracın ön camına takılan ve pil ile çalışan bu aparat OGS gişelerinden geçişte gişelerde yer alan kameralar tarafından okunuyor. Böylece cihaza bağlı hesap içerisinde yer alan paradan yolun geçiş ücreti otomatik olarak alınıyor. OGS gişelerinde sürücülerin durması da gerekmiyor. Yalnızca yavaşlayarak yeterli oluyor. Böylece kolay ve pratik bir geçiş ile zaman kaybı önleniyor.
OGS Nasıl Alınır?
OGS bir cihaz aslında. Bu sistemi tamamen aktifleştirmek için ise hem cihazı almak hem de o cihaza bağlı bir hesap oluşturmak gerekiyor. Tüm bunlar zaten tek bir yerden yapılabiliyor. İşlemler şu şekilde:
- OGS almak için PTT şubelerinden herhangi birine ya da anlaşmalı bankalara başvurabilirsiniz. Ziraat Bankası, Vakıfbank, Denizbank, İş Bankası ve Garanti BBVA şu an için OGS başvurusu yapılabilen bankalar.
- Bu bankalara araç ruhsatı ve kimlik ile başvurmanız gerekiyor.
- Gittiğiniz kurumlardan birine OGS çıkarmak istediğinizi söylemeniz işlemlerin başlatılması için yeterli. Kısa bir süre içerisinde OGS cihazını alabilirsiniz.
- Cihazı aracın ön camına görünür bir yere taktıktan sonra sistemi rahat bir şekilde kullanmaya başlayabilirsiniz.
OGS Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
OGS Yüklemesi Nasıl Yapılır?
OGS hesabında para olmazsa sistemi kullanamazsınız. O nedenle her zaman hesabınızda para bulundurmalısınız. Bu hesaba para yüklemek için ise kredi kartlarını kullanabilirsiniz. Elbette, havale ya da EFT ile de OGS yüklemesi yapabilirsiniz. İnternet bankacılığı üzerinden OGS bakiyesi yükleyebilirsiniz. Ayrıca dilerseniz kredi kartından otomatik ödeme talimatı da verebilirsiniz. Bu sayede OGS hesabında para var mı diye kontrol etmek zorunda kalmazsınız.
OGS Bakiye Sorgulama – OGS Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?
OGS sorgulama işlemi sadece bakiye için yapılabiliyor. Yani OGS borcu diye bir şey yok. Çünkü bu sistem yalnızca cihazın bağlı olduğu hesapta para varsa çalışıyor. Yoksa direkt kaçak geçiş yapılmış oluyor. Bu durumda borç değil ceza ödenmesi gerekiyor. OGS bakiyesini sorgulamak için ise internet bankacılığını kullanabilirsiniz. Cihazı satın aldığınız bankada hesabınız varsa direkt internet bankacılığına giriş yaparak bakiyenizi kontrol edebilirsiniz. Ayrıca e-Devlet sistemini de kullanabilirsiniz. Buraya şifre ve kimlik bilgilerinizle giriş yaptıktan sonra arama kısmına OGS sorgula yazmanız yeterli olur.
OGS Cezası Ne Kadar? OGS Ceza Sorgulama Nasıl Yapılır?
OGS geçiş ihlali cezası ücreti ödenmeyen yolun bedelinin 10 katıdır. Yani boş OGS ile ödeme yapmadan geçerseniz o yola ödemeniz gereken miktarın 10 katı sonrasında sizden tahsil edilir. Ama geçiş ihlali yaptıktan sonraki 15 gün içerisinde bakiyenize para yüklerseniz cezasız ödeme yaparsınız. Yani sadece yolun normal ücreti bakiyenizden düşer. 15 günü geçtikten sonra ise 10 katı ceza devreye girer. OGS cezasını sorgulamak için internet bankacılığını, e-Devlet sistemini ya da karayollarının sitesini kullanabilirsiniz. Ödeme ya da ceza konusunda bir sorun yaşarsanız OGS müşteri hizmetleri servis numarası 0850 460 60 60 üzerinden bir yetkili ile görüşebilirsiniz.