Otomatik Vites Ehliyeti Nedir, Nasıl Alınır?

4.517 Gösterim

Bildiğiniz gibi yeni gelen sistemle otomatik vites araba ehliyeti ile manuel araç ehliyeti birbirinden ayrıldı. Artık yalnızca otomatik araç kullanmayı planlayan kişiler bu araçlara yönelik bir eğitim alarak ehliyet sınavına tabii tutuluyor. Sistemden başarılı ile geçen kişiler yalnızca otomatik araçları kullanmalarına izin veren bir ehliyet almış oluyor. Tabii otomatik araç ehliyeti olanlar manuel araç kullanamıyor. Biz bu yazıda otomatik vites ehliyeti hakkında merak ettiğiniz her şeyi tek tek açıkladık. Siz de yazımızı inceleyerek detayları öğrenebilirsiniz.

Otomatik Vites Ehliyeti Nedir?

Otomatik vites ehliyeti, yalnızca otomatik şanzımanı olan araçların kullanımına izin veren bir ehliyet türü. Önceden böyle bir ayrım yoktu ama yeni gelen sistemle iki vites tipine verilen ehliyet birbirinden ayrıldı. Otomatik vites ehliyetlerinde ek olarak “Sadece otomatik araç kullanabilir” ifadesi yer alıyor. Bu şekilde iki vites türüne özel ehliyet birbirinden ayrılmış oluyor. 

Otomatik Vites Ehliyeti Nasıl Alınır?

Otomatik vites ehliyeti alma adımları manuel ehliyetten çok da farklı değil. Burada sadece eğitim sürecinde birtakım farklılıklar devreye giriyor. Bu ehliyet türünü alacak kişilere pratik eğitimde, yani direksiyon derslerinde, manuel vites öğretilmiyor. Yalnızca otomatik vites ile alıştırma yapılıyor. Sınav da otomatik araç ile gerçekleştiriliyor. 18 yaşından büyük herkes bir ehliyet kursuna giderek bu vites tipi için eğitim alabiliyor.

Otomatik Vites Ehliyeti Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Otomatik Araç Ehliyeti Manuel Ehliyete Çevrilebilir mi?

Otomatik vites ehliyeti aldığınız diye bir daha hiç manuel araç kullanamayacak değilsiniz. İstediğiniz zaman daha önce aldığınız sürüş eğitiminin yarısı kadar daha ders alıp manuel direksiyon sınavına girebilirsiniz. Bu sınavda başarılı olduğunuz takdirde manuel ehliyet almaya hak kazanırsınız.

Otomatik Vites Ehliyeti için Sınav Hakkı Kısıtlı mı?

2016 yılı ile devreye giren yeni sisteme göre uygulanan bu prosedürde sınavlara da bir kısıtlama geldi. Eğer otomatik vites ehliyet için sınava girdiğinizde başarısız olursanız 45 gün sonrasında yeniden sınava girebiliyorsunuz. Bu hakkı 4 defa kullanabiliyorsunuz. 4 kerede de sınavı geçemezseniz dosya yenilemeniz, yani ehliyet alma sürecine ve teorik eğitime yeniden başlamanız gerekiyor.

Otomatik Vites Araba Ehliyeti Neden Farklı?

1 Ocak 2016 öncesinde ehliyetlerde böyle bir ayrım yoktu. Tüm sürüş sınavları manuel vites üzerinden yapılıyordu. Yani manuel kullanan zaten otomatik araç da kullanır fikri vardı. Fakat günümüzde otomatik araçlar çok yaygınlaştı ve birçok kişi bir kere bile manuel araç kullanmadan hayatlarını geçiriyor. Bu durumda da boşuna manuel vites eğitimi almış oluyor. Onun yerine bu yeni sistem ile herkes kendine uygun araç türünü en baştan seçerek istediği alanda daha detaylı bir eğitim alabiliyor. Siz de ben manuel araç kullanmayı düşünmüyorum diyorsanız direkt otomatik araç ehliyetini tercih edebilirsiniz. Başarıyla ehliyet aldıktan sonra son modeller arasından kendinize uygun bir araç aradığınızda Toyota serilerini inceleyebilirsiniz.

B Sınıfı Ehliyet Otomatik Vites Kullanabilir mi?

B sınıfı ehliyet artık iki ayrı türde veriliyor. Biri otomatik biri de manuel. Ama her iki ehliyet tipi de otomatik araçları kullanabilir. Yani otomatik ehliyet zaten bu tür araçlar için. Manuel ehliyet otomatik viteste de geçerli. O nedenle B tipi ehliyetin türünün otomatik vites kullanma noktasında bir önemi yok. Zaten eski tip B tipi ehliyetler de her iki araç için geçerli olduğundan herhangi bir sorun teşkil etmiyor. 

Manuel Vites Ehliyet Alan Otomatik Kullanabilir mi?

Yeni sistem iki araç tipinin ehliyetini birbirinden ayırıyor. Ama aslında bu durum sadece otomatik vites araçlar için geçerli. Çünkü otomatik vites ehliyeti olan manuel araç kullanamıyor. Ama manuel vites araba ehliyeti olanlar otomatik vites araçları da herhangi bir sorun olmadan kullanabiliyor.

YORUM YAZ