Kısaca yedek lastik anlamına gelen stepne lastik, herhangi bir lastik sorunu karşısında sizi yolda bırakmaz. Yolda bulunan küçük bir çivi veya sert yüzeyli bir taş parçası bile lastiklerin patlamasına sebep olabilir. Bu gibi durumlara hazırlıklı olmak için en iyi çözüm ise stepne lastik bulundurmaktır. Peki sürüşün güvenli şekilde devamını sağlayan stepne lastik ne işe yarar ve nasıl takılır? Toyota Türkiye olarak stepne lastik nedir sorusu eşliğinde bu lastiğe dair merak edilenleri sizinle paylaştık!
Stepne Lastik Nedir?
Acil durumlar için kullanılan stepne yani yedek lastik, lastiklerin patlaması ve zarar görmesi durumunda devreye girer. Stepneler sürüş güvenliğinin tehlikeye düştüğü durumlarda hayat kurtarıcı bir özellik taşır. Patlamış bir lastikle yolculuk yapmak jantlara zarar vermekle kalmaz, yol güvenliğini de tehlikeye atar. Bundan dolayı aracın ihtiyacına uygun şekilde tasarlanan stepne lastik çeşitlerinden birini kullanmak gerekir. Araç ihtiyacına göre farklılaşan stepne-yedek lastik çeşitleri ve özellikleri şöyledir:
- Tam Boy Uyumlu Stepne: Araç ile birebir aynı ölçülerde üretilen yedek lastikler, tam boy uyumlu stepne olarak adlandırılır. Bu lastikler, sürüş deneyiminin kaldığı yerden devam etmesi sağlar.
- Tam Boy Uyumlu Olmayan Stepne: Geçici olarak kullanılan tam boy uyumlu olmayan lastikler, araç ile aynı ölçülere sahip değildir. Takılma ve ilk sürüş deneyiminde dengesizliğe sebep olabilir. Bundan dolayı lastik tamiri veya değişikliğinin bir an önce yapılması gerekir.
- Tam Boy Geçici Stepne: Kısa mesafeler için tasarlanan lastik ise tam boy geçici step olarak adlandırılır. Bu yedek lastik modelleri, sınırlı hızlarda ve kısa mesafeler için bir acil çözüm olabilir. Uzun mesafelerde ve yüksek hız değerlerinde takılması önerilmez.
- Katlanır Geçici Stepne: Bir diğer adı karma geçici stepne olan katlanır stepneler, geçici lastik çözümlerinden biridir. Yetkili oto servise gidene kadar katlanır-kompakt yapıdaki küçük lastikler kullanılabilir.
Stepne Lastik Ne İşe Yarar?
“Beklenmeyeni beklemek” güvenliğe önem veren ve arabasını seven sürücülerin takınması gereken bir tutumdur. Çünkü herhangi bir yolculukta bile hayal dahi edilemeyen tecrübelerin yaşanabilir. Lastik patlaması da bu tecrübeler arasında en yaygınlarından biridir.
Arabanın tekeri patladığında ne yapması gerektiğini bilmeyenlerin yardımına stepne lastikler koşar.
Stepne lastik yolda kalma durumlarında patlayan lastikle değiştirilerek sürüşün güvenli bir şekilde devam etmesini sağlar. Ancak yedek lastiklerle ilgili dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var.
Bazı stepne lastiklerin üzerinde ilerlerken araç hızını düşük tutmak gerekir. Araç hızının sınırlandırıldığı stepne lastiklerin üzerinde hız sınırları belirtilmektedir. Normal sürüş lastiklerinin aksine acil durumlar için tasarlanan bu lastikler ile 80 km/s hızın üzerine çıkmamaya özen göstermelisiniz.
Aynı şekilde bazı yedek lastiklerin uzun süre kullanılmamasına da dikkat etmeniz gerekir. Uzun süre kullandığınızda patlamasına sebep olabilirsiniz. Stepne lastikler ile gidilebilecek maksimum mesafe genellikle 80 km olsa da konuyla ilgili en sağlıklı bilgiyi lastik üreticisinden ve/veya araç kullanıcı el kitabından alabilirsiniz.
Her Araçta Stepne Lastik Bulunur Mu?
Genel olarak çoğu araç modelinin bagajında veya arka kısmında yedek lastik bulunur. Bununla beraber bazı modern-yeni nesil araçlarda stepne yerine lastik tamir spreyleri ve tamir kitleri yer alır. Genellikle bu araçlar da hibrit ve elektrikli araçlardır. Sonuç olarak araçta stepne olup olmadığı araç üretici markasına ve modeline göre değişir.
Stepne Lastik Ne Zaman Kullanılır?
Güvenliğe önem veren bir sürücünün bagajında mutlaka ilk yardım çantası, acil durum kitleri, kriko seti ve stepne lastiği bulunması gerekiyor. Nitekim bunlara hiç beklemediğiniz bir anda ihtiyacınız olabilir.
Yedek lastik ne zaman kullanılır diye merak ediyorsanız cevabı basit: Lastikler patlayınca. Yeni model araçlar bazı faktörlerden dolayı stepne lastiği olmadan gelir.
Ağırlığı azaltarak yakıt verimliliğini artırma çabası, küçük araçlarda daha fazla kullanım alanı yaratmak, özellikle elektrikli araçlardaki depolama alanı eksikliği ve üretim maliyetlerini azaltmak üreticilerin stepnesiz araç üretme motivasyonlarından bazılarıdır.
Eğer aracınızda stepne lastik bulunmuyorsa stepne yedek lastik yerine lastik onarım kiti bulunmaktadır. Lastik sırtına çivi veya vida saplanması nedeniyle oluşan patlaklar acil durum lastik onarım kitini kullanarak geçici olarak onarılabilir. Toyota araç modellerinde gerekli lastik değişimi ile ilgili bilgileri de Lastikler Hakkında Her Şey adlı sayfamızdan erişebilirsiniz.
Stepne Lastik Nasıl Takılır?
Yedek lastiğin önemi hakkında yeterli bilince sahip olduğunuzu düşünüyorsanız geriye bir tek lastiğin nasıl takılacağını öğrenmek kalıyor. Mevcut lastiğiniz patladığında yedek lastik değişimi için şu talimatları izlemelisiniz:
- Aracın düz bir zeminde, el freni çekili ve çalışmıyor olduğundan emin olmalısınız.
- Yol üzerindeki diğer sürücüleri varlığınızdan haberdar etmek için üçgen levha veya flaşör kullanmalısınız.
- Aracı krikoyla kaldırmadan önce, aletleri ve yedek lastiği bagajdan çıkarmanız gerekir.
- Yedek lastik basıncının sürüş için yeterli olduğundan emin olmalısınız.
- Araçtaki tekerleğin bijon somunlarını bijon anahtarı yardımıyla somunlar yerinden çıkmayacak şekilde gevşetin.
- Krikoyu aracın altına yerleştirerek lastiğin yerle teması kesilene kadar çevirin. Ardından bijon somunlarını sökerek tekerleği yerinden çıkarın.
- Stepne lastiğini patlak lastiği çıkardığınız şekilde yerine yerleştirin ve bijon somunlarını lastiği sabit tutacak kadar sıkın. Bu noktada sıkma işlemini çok sert tutmamakta fayda var. Aksi hâlde kriko düşebilir.
- Kriko yardımıyla aracı indirdikten sonra tekrar stepne lastiğindeki bijon somunlarını anahtar yardımıyla tekrar, bu kez olağanca sert bir şekilde sıkın.
- Kriko ve diğer aletleri bagaja koyduktan sonra düşük hızlarda test sürüşü ile lastiğin güvenilirliğini test edin.
Stepne Lastik Ömrü Ne Kadar?
Stepne lastik çeşitlerinin çoğu, sınırlı bir zamanda kullanılır. Bununla beraber araç ile tam uyumlu yedek lastik modelleri, normal kullanılan lastiklere göre daha uzun ömürlü olabilmektedir. Stepne lastiğin ömrünü belirleyen temel faktör ise nasıl kullanıldığıdır.
Eğer yedek lastik yüksek hızlarda ve zorlu koşullarda kullanılırsa kullanım ömrü de azalır. Bundan dolayı geçici kullanıma uygun olan stepne lastikleri, kısa mesafelerde kullanmak daha doğru olacaktır. Ayrıca takıldığından itibaren stepne lastik basıncını da kontrol etmek gerekir. Lastik basıncı ile ilgili detaylara ve basınç uyarısının nasıl öğrenileceği ise Lastik Basınç Uyarı Sistemi Nedir adlı yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Stepne lastik nedir, stepne lastik nasıl takılır sorularını yanıtladık. Otomobil dünyasına dair güncel gelişmeleri ve bilgileri sunduğumuz Toyota Blog sayfamıza göz atarak gerekli bilgileri edinebilirsiniz.
Stepne lastik kaç gün kullanılır?
Geçici stepne lastikler, uzun süreli kullanım için tasarlanmaz ve genellikle birkaç gün içinde değiştirilmesi önerilir. Bununla beraber kullanım süresi, lastik tipi ve üretici tavsiyelerine bağlı olarak bu süre değişebilir.
Stepne lastik ile ne kadar gidilir?
Geçici stepne lastikler genellikle maksimum 80 km mesafe için uygundur. Tam boy yedek lastikler ise normal lastikler gibi daha uzun mesafeler için tasarlanmıştır.
Stepne lastik ne demek?
Stepne lastik, kısaca yedek lastiktir. Stepne lastik, araçtaki ana lastiklerden biri patladığında veya zarar gördüğünde geçici olarak kullanılır.
Stepne lastik neden küçük?
Geçici stepne lastikler, araçta daha az yer kaplaması ve ağırlığı azaltarak yakıt tasarrufu sağlamak amacıyla normal lastiklerden daha küçüktür. Ayrıca kısa mesafeli ve düşük hızda kullanılmak için tasarlandığından büyük ve ağır olmalarına da gerek yoktur.