Yağ Karteri Nedir? Arızaları ve Değişimi

894 Gösterim

Yağ karteri, aracın motoru için hayati öneme sahip parçalardan bir tanesidir. Genel olarak metal ya da alüminyumdan yapılan karter, motorun alt bölgesine yerleştirilir ve içerisindeki yağın depolanmasını sağlar. Aynı zamanda motorun soğutulması konusunda da kullanılır. Fakat zamanla karter, türlü arızalar çıkarabilir. Bu da motorun performansını tamamen olumsuz yönde etkiler. Yine de endişe etmeye gerek yoktur çünkü karter değiştirilebilen bir parçadır. Bu makalede, bahsi geçen parçaya dair arızaları ve nasıl değiştirildiğini inceleyeceğiz. İşte bilmeniz gerekenler! 

Yağ Karteri Ne İşe Yarar?

ici yag ile dolu yag karteri

  1. Yağ Depolar

    Araba karteri, motor yağını depolar. Bu, motorun çalıştığı süreç boyunca motorun içine pompalanmasını ve yağlama sistemi tarafından kullanılmasını sağlar.

  2. Soğutma Konusunda İşlev Görür

    Motor, çalıştığı sürece ısınır ve yağ da bu ısıyı absorbe eder. Karter, yağı soğuk bir alanda tutarak ısınmasını önler. Aynı esnada yağın hızla dolaşarak ısıyı etkin biçimde dağıtmasına yardımcı olur.

  3. Aşınmayı Önler

    Motor içerisinde yer alan hareketli parçalar sürtünmeye maruz kalır. Karter ise motor yağının bu parçalar arasında dolaşmasını sağlar. Böylelikle sürtünme azalır. Yağ, parçaların daha rahat çalışmasında rol üstlenir.

  4. Kirleri Temizler

    Yağ depolayan karter; motor yağı içerisinde yer alan kir, yanma artıkları ve partiküllerin bir kısmı yağ filtresi tarafından tutulurken bir kısmı da yağ karterinin dibine birikmektedir. Bu da motorun temiz ve verimli şekilde çalışmasına yardımcı olur.

  5. Motorun Kullanım Ömrünü Uzatır

    Kaliteli bir karter, motorun çalışması konusunda önemli bir bileşen rolü üstlenir. Düzgün şekilde çalıştığı sürece motor ömrünü uzattığı bilinir. Bu yüzden, düzenli bakım ve yağ değişimi yapmak son derece önemlidir.

Yağ Karteri Arızası Neden Olur?

yag sizdirmis yag karteri

Karter arızasının nedenleri şu şekildedir:

  1. Darbe ya da Hasar

    Arazi koşullarında ya da kazalarda yağ karteri darbe alabilir. Bu şekilde karter çatlayıp delinebilir. Ayrıca, karter altına sıkışan bir cisim de hasara neden olabilir. Dolayısıyla oluşacak yağlama problemi motorda ciddi hasara hatta motorun kilitlenmesine neden olabilir.

  2. Korozyon

    Karter, yapıldığı malzemeden ötürü korozyona uğrayabilir. Karterde oluşan korozyon, parçanın zarar görmesine sebep olacaktır.

  3. Sızıntılar

    Karterde meydana gelen aşınma, yağın sızmasına ve karterin yeteri kadar yağ tutamamasına neden olur. Bu da, motorun yağlanma durumunu etkiler ve arızalara neden olabilir.

  4. Montaj Hataları

    Karterin yanlış monte edilmesi, sızıntı ve arıza oluşumuna kapı açar. Bu yüzden, sadece alanında uzman hale gelmiş kişilerin karter montajı yapması önerilir.

Yağ Karteri Değişimi Nasıl Yapılır?

buyuk yag karteri

Öncelikle şu noktaya değinebiliriz; yağ karteri tamiri yapılmaz. Bu karter, bozulduğu ya da eskidiği zaman değiştirilir. Eskimiş ya da aşınmış bir karter değiştirildiğinde atılan adımlar ise şu şekilde özetlenebilir:

Başlamadan Önce Güvenlik Önlemleri Alınır

İşleme başlamadan önce araç güvenli bir yere park edilir. El freni de çekilir. Şayet aracın altına girilecekse tedbirli şekilde rampa ya da kriko yardımıyla yükseltilir. Güvenlik takımları kullanılarak araç desteklenir. 

Yağ Boşaltılır

Karter değişimini gerçekleştirmeden önce motor yağını boşaltmak gerekir. Bunun için yağ boşaltma tapası çıkarılır ve yağın tamamıyla boşaltılması sağlanır. Eski yağ, uygun yöntemlerle karter içerisinden alınır.

Karter Temizlenir

Yağ boşaltma işlemi yapıldıktan sonra karterin temizlenmesi şarttır. İçerisinde kalan kalıntıları ve kirleri temizlemek adına uygun bir temizleyici kullanılmalıdır. Tamamen durulanıp kurulanması gerekir.

Değişim Aşamasına Geçilir

Ciddi bir sorun oluşması halinde yeni bir karter satın alınmalı ve eski karter çıkarılmalıdır. Bu konuda takip edilecek adımlar ise şu şekildedir:

  1. Yeni Karterin Takılması Süreci

    Yeni karter takılmadan evvel contaların değişmesi gerekebilir. Yeni karter, yeni conta ile istenilen tork değeriyle sıkılarak yerine takılmalıdır.

  2. Yağın Doldurulması Süreci

    Karter değişimi yapıldıktan sonra uygun motor yağı doldurulur. Motor yağının doğru düzeyde olup olmadığı kontrol edilir. Araç kullanım kılavuzu ya da üretici önerileri takip edilerek doğru yağ miktarı belirlenir. Dolum aparatı ile işlem tamamlanır.

  3. Test Aşaması

    Değişim tamamlandıktan sonra öteki bileşenlerin sızdırmazlığına da bakılmalıdır. Motoru çalıştırarak bu durumu kontrol etmek mümkündür.

Karter değişimi deneyim ve araç bilgisi gerektirir. Bu yüzden konuya dair deneyimi olmayan kişiler mümkün olduğunca bir uzmandan yardım almalıdır. Aksi halde yanlış bir adım atarak araca zarar verilebilir.

Yağ karteri nedir, ne gibi arızaları vardır ve değişimi nasıl yapılır gibi soruları yanıtlamış olduk. Dilerseniz Toyota Otomobillerinin Motor Yağı Nasıl Kontrol Edilir? başlıklı içeriğimizi de inceleyebilirsiniz!

Yağ karteri nedir?

Yağ karteri, aracın motoru için hayati öneme sahip parçalardan bir tanesidir. Genel olarak metal ya da alüminyumdan yapılan karter, motorun alt bölgesine yerleştirilir ve içerisindeki yağın depolanmasını sağlar.

Karter yağ kaçağı neden olur?

Yağ karterinde meydana gelen sızdırmazlık sorunları ve/veya hasar, yağın sızmasına ve karterin yeteri kadar yağ tutamamasına neden olur. Bu da, motorun yağlanma durumunu etkiler ve arızalara neden olabilir.

Yağ karteri neden değişir?

Ciddi bir sorun oluşması halinde karterin değişmesi gereklidir.

Yağ karteri ne işe yarar?

Motorun alt bölgesine yerleştirilir ve içerisindeki yağın depolanmasını sağlar. Aynı zamanda motorun soğutulması konusunda da kullanılır. 

Karter darbe alırsa ne olur?

Karter çatlayıp delinebilir. Ayrıca, karter altına sıkışan bir cisim de hasara neden olabilir. Dolayısıyla oluşacak yağlama problemi motorda ciddi hasara hatta motorun kilitlenmesine neden olabilir.