Test Sürüşü Nedir? Test Sürüşünün Şartları ve Avantajları

543 Gösterim

Test sürüşü, satın almak istediğiniz aracı almadan önce test etmek adına kullandığınız önemli bir uygulamadır. Potansiyel alıcılar için vazgeçilmez bir deneyim olan bu sürüş, kişinin aracın performansını ve genel özelliklerini doğrudan deneyimleyebilmesine yardımcı olur. Böylelikle doğru seçim yapılmış olur. İçeriğimizden test sürüşünün şart ve avantajlarını da öğrenebilirsiniz!

Test Sürüşü Şartları Nelerdir?

test surusu butonu

Ülkemizde test sürüşü yapmak isteyen bireylerin yerine getirmesi gereken şartlar; sürücü belgesine sahip olmak, 18 yaşından büyük olmak, randevu almak ve ön koşulları sağlamaktır. Test sürüşü şartları şu şekildedir:

  1. Sürücü Belgesine Sahip Olmak

    Test sürüşü yapmak isteyen kişinin geçerli bir ehliyetinin olması zorunludur. Sürücü belgesi olmayan biri hiçbir şekilde test sürüşüne katılma talebinde bulunamaz.

  2. 18 Yaşından Büyük Olmak

    Türkiye’de test sürüşü yapmak için 18 yaşını geçmiş olmak gerekir. Fakat bazı otomobil markaları test sürüşü için daha da büyük bir yaş sınırı belirleyebiliyor; bu tamamen firmanın inisiyatifine göre değişiklik göstermektedir.

  3. Firmadan Randevu Almak

    Bir test sürüşü gerçekleştirilmek istendiğinde, genellikle bayi ya da otomobil satıcısı ile iletişime geçerek randevu alınması gerekmektedir. Randevu alma sürecinde test sürüşü süresi, rotası ve öteki ayrıntıları belirlemek mümkündür. Örneğin kişi bu sürüşü Toyota araçları ile gerçekleştirmek istiyorsa Toyota test sürüşü randevusu almalıdır.

  4. Ön Koşulları Sağlamak

    Test sürüşü yapmak için bazı durumlarda ek şartların sağlanması istenebilir. Tabii bu durum otomobil firmasından firmasına değişecektir. Bazı şirketler kredi kartı bilgisi talep edebilir. Örneğin test sürüşü sözleşmesi hazırlayan ve bunun imzalanmasını isteyen firmalar da vardır. Araç test edilirken herhangi bir sorun oluşması durumunda bu sözleşmede yer alan maddeler devreye girecektir. Ancak bahsi geçen maddeler yine şirketten şirkete farklılık gösterebilir.

Test Sürüşü Neden Yapılır?

gulumseyen kadin ve adam

Test sürüşü, otomobil satın almak isteyen bir kişinin aracı deneyimledikten sonra değerlendirip karar vermesine yardımcı olmak adına yapılır.

Aracın Performansını Değerlendirmek

Test sürüşü; aracın hızlanma, viraj alma ve frenleme gibi türlü performans dinamiklerini deneme fırsatı sunmaktadır. Bu şekilde aracın her ayrıntısını doğrudan tecrübe etmek mümkün olmaktadır.

Konfor Düzeyini Test Etmek

Sürüş esnasında aracın iç tasarımını; koltuklarını, sürüş pozisyonunu ve genel ergonomisini deneyimleme imkanı elde edilir. Böylelikle aracın kullanım kolaylığına dair tecrübe kazanılır.

Sürüş Deneyimini Test Etmek

Test sürüşü sayesinde aracın yol tutuş gücü, direksiyon tepkileri ve kullanıcıya verdiği sürüş hissi direkt olarak deneyimlenecektir. 

Güvenlik Özelliklerini Kontrol Etmek

Aracın güvenlik özellikleri olarak da bilinen fren sistemi, hava yastıkları ve şerit takip sistemi gibi teknolojiler sürüşle beraber en iyi şekilde test edilir. Böylelikle aracın yardımcı sistemlerine dair bilgi sahibi olunacaktır. 

Yakıt Ekonomisini Kontrol Etmek

Test sürüşü ile aracın yakıt tüketimini ve enerji verimliliği sağlayıp sağlamadığını görmek mümkündür. Potansiyel bir alıcı için bu tür durumlar son derece önemlidir.

Kullanım Uygunluğunu Test Etmek

Aracın test edilmesi adına gerçekleştirilecek olan sürüşte; aracın günlük kullanım durumunda ne kadar pratik olduğu değerlendirilebilir. Manevra yapma, park etme ve şehir içi trafiğine uyum sağlama gibi durumlar kesinlikle kontrol edilmelidir. 

Ayrıca dilerseniz Araba Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler başlıklı içeriği de inceleyebilirsiniz. 

Test Sürüşünün Avantajları Nelerdir?

araba kullanirken gulen bir kadin

Test sürüşü yapacak olan bir kişi, bu durumdan sayısız avantaj kazanır. Bu sayede satın alınmak istenen aracın her bir özelliği incelenir. Ayrıca kişi, hangi aracı almak istediğine daha net adımlarla karar verebilmiş olur. Çünkü denemediğiniz bir aracı almanız her zaman için riskli olacaktır. Oysaki bir otomobilin tüm fonksiyonlarına hakim olmak adına onu deneyimlemek gerekir. Böylelikle kişi kullanım amacını da bir nevi netleştirmiş olur.

Test Sürüşü Ücretli midir?

aracin anahtarini alan bir erkek

Test sürüşü genellikle firmaların müşteriler için sunduğu ücretsiz bir hizmettir. Ancak bunu net şekilde öğrenmek adına otomobil satıcılarından hangisini seçtiyseniz onunla doğrudan iletişime geçmeniz gerekmektedir. Çünkü bazı firmalar bu konuda ücret talebinde bulunabilir.

Test Sürüşünde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Test sürüşü yapmaya karar veren herkes şu konularda dikkatli olmalıdır:

Kullanım Amacı Belirlenmeli

Kullanım amacı; aracın hangi şekilde ve hangi koşullarda kullanılacağının belirlenmesini sağlar. Örneğin; günlük kullanım için mi yoksa uzun mesafe yolculukları için mi bir araç aranıyor? Aile gezileri için geniş bir araç mı yoksa şehir içinde park etmesi kolay ufak bir araç mı isteniyor? Bu tür sorulara yanıt bulmak, test sürüşlerinde doğru aracı seçmeyi kolaylaştıracaktır.

Araç Boş Bir Yolda Kullanılmalı

Boş bir yol; bisiklet, yaya ve araçların bulunmadığı rahat bir ortam sağlayacaktır. Böylelikle sürüş deneyimini olumsuz anlamda etkileyebilecek faktörlerden uzaklaşılır. Güvenli şekilde araç test edilir.

Araç Klimaları Kontrol Edilmeli

Klimaların soğutma ve ısıtma fonksiyonları aktif olarak kontrol edilmelidir. Sıcak havalarda soğutuyor mu ya da soğuk havalarda ısıtıyor mu buna bakılmalıdır. Aracın iç kısmının istenen sıcaklıkta tutulabilmesi son derece önemli bir konudur.

Klimanın fan hızı da kontrol edilmelidir. Farklı fan hızları arasında geçiş yaparken araç içerisinde hava dolaşımı sağlanabiliyor mu bu incelenmelidir. Fan hızlarının ayarlanabilir olması gerekir.

Sonuç olarak 18 yaşını doldurmuş, geçerli bir sürücü belgesi olan tüm vatandaşlar test sürüşüne katılabilir. Güvenli bir test sürüşü gerçekleştirmek ve kaliteli araçları incelemek için Toyota internet sitesini dilediğiniz zaman ziyaret edebilirsiniz.

Test sürüşü nedir?

Test sürüşü, satın almak istediğiniz aracı almadan önce test etmek adına kullandığınız önemli bir uygulamadır. Potansiyel alıcılar için vazgeçilmez bir deneyim olan bu sürüş, kişinin aracın performansını ve genel özelliklerini doğrudan deneyimleyebilmesine yardımcı olur. 

Test sürüşü şartları nelerdir?

Ülkemizde test sürüşü yapmak isteyen bireylerin yerine getirmesi gereken şartlar; sürücü belgesine sahip olmak, 18 yaşından büyük olmak, randevu almak ve ön koşulları sağlamaktır.

Test sürüşü neden yapılır?

Test sürüşü, otomobil satın almak isteyen bir kişinin aracı deneyimledikten sonra değerlendirip karar vermesine yardımcı olmak adına yapılır.

Kimler test sürüşü yapabilir?

18 yaşını doldurmuş, geçerli bir sürücü belgesi olan tüm vatandaşlar test sürüşüne katılabilir.

Test sürüşü ücretli mi?

Test sürüşü genellikle firmaların müşteriler için sunduğu ücretsiz bir hizmettir. Ancak bunu net şekilde öğrenmek adına otomobil satıcılarından hangisini seçtiyseniz onunla doğrudan iletişime geçmeniz gerekmektedir. Çünkü bazı firmalar bu konuda ücret talebinde bulunabilir.