Yaz Lastiği Nedir? Yaz Lastiği ile Kış Lastiği Arasındaki Farklar Nelerdir?

6.264 Gösterim

Otomobillerdeki sürüş güvenliği teknolojik donanımlar başta olmak üzere birçok değişkene bağlı. Sürüş güvenliğinin en önemli parçalarından birini de lastikler oluşturuyor. Lastikler otomobilin yerle temasını sağlayan tek donanım olduğu için hayati bir öneme sahip. Çünkü iyi bir yol tutuşu hem kazaları önleme hem de verimli performans alabilme açısından oldukça önemli. Ancak ideal yol tutuşunun ve performansın sağlanabilmesi için hava koşullarını da dikkate alarak en uygun lastiği seçmek gerekiyor.

Lastikler dört mevsim lastiği, kış lastiği ve yaz lastiği gibi çeşitlere sahip. Kış lastiğini daha önce kullanmış veya özelliklerini duymuş olabilirsiniz. Bu durumda yaz lastiği hakkında daha detaylı bir açıklama yapmak gerekiyor. Yaz lastiği nedir diye merak ediyorsanız kış lastiğiyle arasındaki farkları inceleyerek sorunuza cevap bulabilirsiniz.

Yaz lastiği ile kış lastiği arasındaki farklar nelerdir?

İki lastik türü arasındaki farkları daha iyi anlayabilmek için lastiklerin yapısı hakkında fikir sahibi olmak gerekiyor. Kauçuk malzemeden üretilen lastikler sırt, omuz, yanak ve topuk olmak üzere dört farklı bölümden oluşuyor. Üzerinde kılcal kanallar bulunan sırt bölgesi lastiğin zeminle temasını sağlıyor. Sırt ve yanak bölgesi arasında tampon görevi gören omuz bölgesi ise ısı transferine yardımcı oluyor. Omuzdan sonra gelen yanak bölgesi lastiğe esneklik kazandırırken topuk bölgesi, janta temas eden bölümü oluşturuyor.

Yaz ve kış lastikleri arasındaki en temel fark kullanım koşullarından kaynaklanıyor. Uluslararası standartlara göre hava sıcaklığının 7 dereceden daha düşük olduğu zamanlarda kış lastiklerinin kullanılması öneriliyor. Bu değerin üstündeki sıcaklıklarda ise yaz lastiği kullanmak gerekiyor. Bu temel ayrıma sebep olay şey ise lastiklerde kullanılan malzemelerin yapısı. Çünkü yaz ve kış lastikleri kendi mevsimlerinde en iyi performansı sunabilmek için farklı kauçuk karışımlarına sahip olarak üretiliyor. Kış lastikleri daha çabuk ısınan bir yapı malzemesine sahipken bu durum yaz lastiklerinde tam tersi şekilde. Yaz lastiklerinin geç ısınması sıcak havalarda lastiğe dirilik katarak daha etkili bir yol tutuşu sağlıyor.

Yaz ve kış lastikleri üretim malzemelerinin haricinde sırt deseni, kanallar ve diş derinliğinde de farklı özellikler gösteriyor. Kış lastiklerinin sırt bölgesindeki kanallar daha kılcal yapılara sahip. Tam da bu nedenle karlı bir zeminde kış lastikleri daha sağlam bir yol tutuşu vadediyor. Ayrıca kılcal kanallar yağmurlu havalarda su tahliyesi görevi de görüyor.

Yaz lastiklerindeki kanallar kış lastiklerinden biraz daha farklı. Daha geniş yapıda bulunan bu kanallar lastiğin sırt bölgesindeki yüzey alanını artırarak daha iyi bir yol tutuşu sunuyor. Bu sayede yaz aylarında daha iyi durma mesafesi ve sürüş performansı sağlıyor. Durma mesafesini etkileyen özellikler arasında diş derinliği de bulunuyor. Yaz ve kış lastiklerindeki diş derinliği değişebiliyor. Ancak yaz lastiklerinde diş derinliği 3 mm’ye kış lastiklerinde de 4 mm’ye düştüğünde lastiklerin değiştirilmesi gerekiyor.

Yazın kış lastiği takılırsa ne olur?

Kış lastikleri soğuk ve kar yağışlı hava koşulları için özel olarak tasarlandığından yaz mevsiminde kullanılması mekanik hasarların dışında başka problemleri de beraberinde getiriyor:

  • Kış lastikleri yaz sıcaklarında çok yumuşak ve elastik bir hale geliyor. Bu da lastiğin daha hızlı deforme olmasına neden oluyor.
  • Isınan lastikler asfalta yapışma eğiliminde olduğu için dönmeye karşı direnç göstererek yakıt tüketiminde artışa sebep oluyor.
  • Aşınmaya uğrayan lastikler hızlanma, frenleme ve viraj dönüşlerinde performans düşüşüne sebep olabileceği gibi yol tutuşunu azaltarak ciddi kazalar meydana getirebiliyor.
  • Kış lastikleri yumuşak malzeme kalitesine sahip olsa da agresif sırt desenlerine sahip olarak üretiliyor. Bu durum konfor ve gürültü sorunlarını beraberinde getiriyor. Lastiklerin yarattığı gürültü özellikle virajlarda kabin içinde bile hissedilebiliyor.

Yaz lastiği nasıl saklanır?

Soğuk bir coğrafyada yaşıyorsanız kış geldiğinde yaz lastiklerinizi iyi bir şekilde sakladığınızdan emin olmalısınız. Nitekim yaz lastiklerini doğru bir şekilde muhafaza etmezseniz, fiziki bozulmalar lastikleri kullanılmaz hale getirebiliyor. Lastiklerinizin üstünü bazı malzemelerle örtmüş olsanız bile açık havada saklamamanız gerekiyor. Depoladığınız alanın yeterli havalandırmaya sahip serin, kuru ve güneş ışığı almayan bir yer olmasına özen göstermelisiniz. Ayrıca lastiklerin üzerindeki yakıt, yağ ve kimyasal kalıntılarını iyice temizlemeniz gerekiyor. Eğer lastiklerinizi jantlarıyla birlikte saklamayı düşünüyorsanız havasını mutlaka almalısınız.

YORUM YAZ