Beygir Gücü ve Motor Gücü Nedir?

1.381 Gösterim

İnsanlar geçmiş yıllarda ulaşımı sağlamak için çeşitli canlılardan yararlanmış. Günümüzde ise bu işlemi teknolojinin son sürümü araçlarla gerçekleştiriyor.

Geçmiş yıllarda insanların ulaşım için kullandığı ve gücüne tanıklık ettiği başlıca havyansa at, bir diğer ismiyle beygir. Bundan dolayı çeşitli makine ve araçların sınıflandırılması beygir gücü üzerinden hesaplanır. Bir otomobilin gücünü anlamak için “Beygir gücü ne demek?” sorusunun yanıtlanması gerekir.

Beygir Gücü Nedir?

Beygir gücü temel haliyle bir atın sahip olduğu gücü ifade eder. Terim başlangıç olarak makinelerin çalışma gücünü ifade etmek amacıyla kullanılmıştır. Sanayi devriminin ortaya çıkmasıyla birlikte güçlü makineler üretilmeye başlamıştır. Makineleri almak isteyen kişilere ürünlerin gücünü kolayca anlatabilmek için beygir gücü ifadesi kullanılmıştır.

Günümüzde ise bu terim daha çok motorlu araçların sahip olduğu gücü anlatmaya yarar. Kavram İngilizce Horsepower ifadesiyle bilinir. Bundan dolayı beygir gücü (BG) ifadesi HP olarak da kısaltılır.

Bir atın gücünün hesaplanması 1872 yılına dayanır. James Watt, yaptığı çalışma ile bir atın 45 kilogram ağırlığındaki yükü 1 saniye içerisinde 1,11 metre uzağa götürebildiğini tespit etmiştir.

Bu oran beygirin sahip olduğu güçtür ancak arabalardaki ile aynı değildir. 1 beygir gücü araçlarda 75 kilogramdır. Bundan dolayı araçlarda kullanılan HP gerçekte atın sahip olduğu gücü yansıtmaz.

Motor Gücü Nedir?

Motor aracın çalışmasını sağlayan ana parçadır. Motor gücü arabanın sahip olduğu maksimum hız, güç anlamına gelir. “Motor gücü nedir?” sorusunun cevabı beygir gücüyle benzer. Arabanın sahip olduğu HP sayısı motorunun gücünü ifade eder. Birbirinden farklı iki arabanın kilogramı aynı düşünülürse yüksek güce sahip olan daha hızlı gidebilir demektir.

Motor gücünün yüksek olması ile çekiş gücü arasında doğru orantı bulunmaz. Bir araba yüksek motor gücüne sahip olduğu için çok daha güçlü çekişe de sahip olmak zorunda değildir. Çekiş gücünü değerlendirmek isteyen kişiler arabaların tork gücüne bakar. Bir araba hızlı hareket edip yüksek çekiş gücüne sahip oluyorsa motoru ve torku güçlü olur.

Arabanın sahip olması gereken motor gücü beklentiye, istenen performansa göre değişir. Şehir içerisinde bir aracın 90 ve üstü beygir gücüne sahip olması yeterli sayılabilir. Kişilerin araçtan beklentisine göre bu sayı yükselir. Güçlü motor yapısıyla her türlü yolda yanınızda olacak araç seçeneklerini incelemek için Toyota Corolla modellerine bakabilirsiniz.

Arabalarda Beygir Gücü

Motor gücü ne demek, sorusuna cevap verdikten sonra araçlardaki beygir gücüne değinmek gerekir. Araçlar güçlü yapılarıyla yüksek kilograma sahip yükleri kolayca çekebilir. Bundan dolayı motorlar güçlü bir hayvan olan beygir ile özdeşleşmiştir.Peki araçlardaki beygir gücü nedir? Bu soruya, otomobilin 1 metre kadar yükseğe 1 saniye içerisinde kaldırabileceği kilogram miktarı cevabı verilir.

Bir aracın sahip olduğu beygir gücü artarsa kaldırabileceği ağırlık da yükselir. Araçlarda genellikle beygir gücü değil KW (kilowatt) kavramı kullanılır. Beygir gücü hesaplama için güç birimleri birbirleriyle karşılaştırılır. 1 KW, beygir gücü karşısında 1.341 değerine sahiptir.

“Aracın beygir gücü nasıl hesaplanır?” sorusuna sahip olduğu KW değeri 1.341’le çarpılır cevabı verilir. 100 KW gücünde bir araç 134,1 HP gücünde olur. PS, arabanın motor gücünü ifade etmek için kullanılan bir diğer ifadedir. 1 beygir gücü 1.014 PS değerine eşittir. Tersi olarak ise 0,986 HP ile 1 PS eşittir.

Aracın sahip olduğu PS değeri ile 0,986 çarpılarak beygir gücü elde edilir. 150 PS bir aracın HP karşılığı 147,9’dur. Araç sahipleri kendi arabalarının beygir gücünü bilmeyebilir. Bu durumda aracın “Beygir gücü nasıl öğrenilir?” sorusunun cevabı düşünülür.

Aracın beygir gücü ruhsatın içinde bulunur. Araç ruhsatında beygir gücü yerine KW ifadesine yer verilir. Aracın KW gücü ile 1.341 çarpılarak HP yani beygir gücü elde edilir.