Vazgeçilmez bir araç güvenliği özelliği haline gelen geri görüş kameraları, park durumlarında ufak hasarların önüne geçmekte oldukça işe yarayan bir sistem. Özellikle SUV ve kamyonlarda kör noktaların fark edilmesinde önemli avantajlar sunuyor. Geri görüş kamerası aracınızın standart donanımlarından biri değilse, üzülmenize gerek yok. Kabin içi ekran, ultrasonik sensörler ve çeşitli özelliklere sahip bu donanımı arabanıza sonradan dahil edebilirsiniz. Peki ihtiyacınız olan kamerayı nasıl seçeceksiniz?
Geri görüş kamerası ne işe yarar? Hayatınızı nasıl kolaylaştırır?
Arabanızın kuyruk kısmına en ince ayrıntısıyla hakim olmak geri görüş kamerasının sunduğu avantajların başında geliyor. Bu da geri gitmekte zorlanan sürücüler için önemli bir fark yaratıyor. Geri görüş kameraları sayesinde paralel park yöntemini uygularken defalarca manevra almadan ve birinin yardımına ihtiyaç duymadan park etmek mümkün. Dahası sunduğu geniş açı ile tampondan tampona dur-kalk trafiklerinde yoğun stres yaşayan sürücüler için vazgeçilmez bir özellik.
Geri görüş kamerası çeşitleri ve özellikleri nelerdir?
Geri görüş kameraları özelliklerine göre çok çeşitli bir ürün yelpazesine sahip. Ancak bu noktada kablolu ve kablosuz olmak üzere iki temel ayrımdan söz etmek gerekiyor. Kablosuz kameralar daha maliyetli olmasına karşın kurulum kolaylığı ile öne çıkıyor. Kablolu kameralar ise nispeten daha ucuz olmasına rağmen kurulum sırasında çok fazla işçilik gerektiriyor. Kablolu kamera kurulumunu kendi imkanlarınızla yapabilirsiniz; ancak kabloları sigorta paneline bağlamak uğraştırıcı bir işlem olabilir. Bu sebeple kamera kurulumunun işinin ehli kişilerce yapılmasında yarar var.
Geri görüş kameralarının özellikleri söz konusu olunca devreye birçok değişken giriyor. Sınıflandırma yapılırken genellikle boyutları ve su geçirmezlik özellikleri öne çıkıyor. Fakat dikkate alınması gereken başka özellikler de var. Şimdi gelin bu özelliklerin üzerinden geçelim.
- Görüntü sensörü: Çoğu geri görüş kamerasında CCD veya CMOS sensörleri kullanılıyor. Bu sensörler kameranın kaydettiği görüntüyü kabindeki monitöre yansıtmaya yarıyor. CCD sensörü analog olarak, CMOS ise dijital bir şekilde çalışıyor. CCD sensörlü kameraların en önemli özelliğini farklı ışık koşullarına kolayca uyum sağlayabilmesi oluşturuyor. CMOS sensörlü kameralar ise daha az enerji tüketmesi ve karanlıkta sunduğu daha yüksek performansla öne çıkıyor. İhtiyaçlarınıza ve kullanım koşullarınıza göre bu iki özelliği göz önünde bulundurarak kamera seçiminizi yapabilirsiniz.
- Görüntü kalitesi: Kamera sisteminden maksimum fayda elde edebilmek için kameranın görüntü kalitesi ile kabindeki monitörün çözünürlüğünün ortalama üstü bir performansa sahip olması gerekiyor. Bu kriteri göz önünde bulundurarak seçim yapmayı düşünüyorsanız sayılar arttıkça kalitenin de artacağını bilmenizde fayda var.
- Park yardım çizgileri: Park etmede başlı başına bir kolaylık sağlayan geri görüş kameralarının bazı modelleri park yardım çizgileri ile bu kolaylığı bir adım öteye taşıyor. Sensörler sayesinde çevredeki yabancı cisimleri algılayarak monitöre park yardımcı çizgileri yansıtan bu gelişmiş sistemleri tercih ederek konforu daha da artırabilirsiniz.
- Ayna görüntüsü: Geri görüş kameralarında yaygın olan bu özellik, kameradan elde edilen görüntünün dikiz ayna görüntüsünü taklit ederek ters çevrilip yansıtılması anlamına geliyor.
- Görüş açısı: Geri görüş kameralarının en önemli özelliği olan görüş açısı seçim yaparken göz önünde bulundurmanız gereken özelliklerden. Kameralar 190 dereceye kadar sağlıklı bir yatay izleme açısı sağlayabiliyor.
- Karanlık performansı: Kameralardan gece-gündüz en iyi performansı alabilmek için üreticileri tarafından belirlenen Lux değerlerini dikkate almalısınız. Kameralardaki lux değerinin düşüklüğü, karanlıkta gösterdiği performansın o kadar yüksek olduğu anlamına geliyor.
- Montaj: Çoğu geri görüş kamerası için belirleyici bir özellik olan montaj işlemi birkaç yolla yapılabiliyor. Bu sebeple yeni bir kamera almadan önce hangi montaj türünü uygulayacağınıza karar vermenizde yarar var. Tampon altı ve plaka aydınlatma ışığı bölgesi montajların en yaygın yapıldığı alanlar.