C Sınıfı Ehliyet

6.153 Gösterim

Ağır yük taşımacılığında kullanılan taşıtlarla trafiğe çıkabilmek için C sınıfına ait sürücü belgelerinden birine sahip olmak gerekiyor. Bu rehberde C sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır, nasıl alınır ve çeşitleri nelerdir gibi sorulara cevap bulabilirsiniz. 

C Sınıfı Ehliyet Nedir?

Kamyon, tır ve çekici gibi araçları kullanabilmek için gereken C sınıfı sürücü belgesi halk arasında kamyon ehliyeti olarak da biliniyor. C sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler aynı zamanda M, B, B1 ve F sınıfına giren araçları da kullanabiliyor. Ağır vasıta araçları kullanmak isteyenlerin alması gereken bu ehliyet grubunun geçerlilik süresi ise 5 yıl. Geçerlilik süresi dolan C sınıfı ehliyet yenileme işlemi için sağlık raporu ve diğer gerekli belgelerle birlikte İlçe Nüfus Müdürlüğü’ne başvurmak gerekiyor. 

C Sınıfı Ehliyet Kaç Yaşında Alınır?

C sınıfı ehliyete sahip olmak için diğer ehliyet gruplarına göre daha yüksek bir yaş şartı aranıyor. Sürücü adaylarının C ve CE sınıfı sürücü belgesi için 21 yaşını doldurmuş olması gerekiyor. C1 ve C1E sürücü belgesi almak isteyenlerin ise 18 yaşını doldurmuş olmaları yeterli.

C Sınıfı Ehliyet Nasıl Alınır?

1 Ocak 2016’dan itibaren geçerli olan yeni ehliyet düzenlemesiyle birlikte birçok sürücü belgesi kendi içinde sınıflara ayrılıyor. Bu durum sürücü belgelerinde kapsam ve şartların eskisinden daha çeşitli anlamına geliyor. C sınıfı ehliyete sahip olmak isteyen sürücü adaylarının öncelikle aşağıdaki şartları yerine getirmiş olması gerekiyor:

  • En az B sınıfı ehliyete sahip olmak,
  • 21 yaşını doldurmuş olmak,
  • En az ilkokul düzeyinde eğitim geçmişine sahip olmak.

C grubu ehliyet için başvuran adaylar daha önceden B sınıfı ehliyete sahip olduğu için teorik eğitim ve sınav aşamalarına gerek duyulmuyor. Yalnızca direksiyon eğitimi ve sınavına girerek C grubu sürücü belgesine sahip olmak mümkün.

C sınıfı sürücü belgesi alabilmek için gereken belgeler şu şekilde:

  • Kimlik kartı fotokopisi,
  • B sınıfı sürücü belgesinin fotokopisi,
  • 4 adet biyometrik fotoğraf,
  • Sağlık raporu,
  • Adli sicil kaydı,
  • Eğitim seviyesini gösteren belge veya diploma.

C Sınıfı Ehliyet Çeşitleri

Kamyon veya tır ehliyeti olarak da bilinen C sınıfı ehliyetler C, C1, C1E ve CE olmak üzere kendi içinde dört bölüme ayrılıyor.

C1 Ehliyet

18 yaşını doldurmuş sürücü adaylarının sahip olabileceği C1 ehliyet ile azami yüklü ağırlığı 3500 kg’dan fazla ancak 7500 kg’ı geçmeyen kamyon ve çekiciler kullanılabiliyor. 

C1E Ehliyet

Yalnızca C1 sürücü belgesine sahip kişilerin alabildiği C1E ehliyeti arkasına römork veya yarı römork takılan birleşik araçları kullanabilmek için gerekiyor. C1 ehliyetiyle kullanılan bir kamyona yüklü ağırlığı 750 kg’dan fazla bir römork bağlandığında C1E sürücü belgesi alınması zorunlu hale geliyor. 

Otomobil ve kamyonet gibi B grubu ehliyetiyle kullanılan araçlara azami yük ağırlığı 3500 kg’ı geçen bir römork bağlandığında da C1E ehliyet alınması gerekiyor. Toyota’nın yüksek performansı ve sürekli 4 çeker özelliğiyle römork taşıma kabiliyetine sahip Land Cruiser ve Hilux modelleri B sınıfı ehliyetle kullanılabilen araçların başında geliyor. 

C Ehliyet

Standart kapsama sahip C ehliyet sınıfı 21 yaşını doldurmuş ve B sınıfı sürücü belgesine sahip adaylar tarafından alınabiliyor. Karayolları Trafik Yönetmeliği’ne göre herhangi bir ağırlık şartı belirlenmeyen bu sürücü belgesi kamyon ve çekici kullanmak için gerekiyor. 

CE Ehliyet

CE ehliyet C grubundaki sürücü belgeleri arasında kapsamı en geniş olan sınıfı temsil ediyor. Bu belgeye sahip olmak için hem B hem de C sınıfı ehliyete sahip olmak gerekiyor. Arkasına azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römorkların bağlanabildiği kamyon ve çekicileri kullanmak için gereken CE sınıfı ehliyet tır ehliyeti olarak da biliniyor.

YORUM YAZ