Hasar (Tramer) Kaydı Nedir? Nasıl Sorgulanır?

5.983 Gösterim

Yeni bir otomobil alırken performanstan donanım özelliklerine kadar birçok detay hesaba katılır Bununla birlikte özellikle ikinci el araç alımlarında sürücülerin dikkat ettiği hususların başında aracın geçmişine ait bilgiler gelir Çünkü daha önce hangi kazalara karıştığı ve hasar kaydı miktarı gibi detaylar araç fiyatı üzerinde belirleyici bir rol oynar. Yeni bir araç almadan önce bu bilgilere nasıl ulaşacağınızı merak ediyorsanız aradığınız cevapları tramer- hasar kaydı nedir, hasar kaydı sorgulaması nasıl yapılır sorularına yanıt verdiğimiz rehber yazımızda bulabilirsiniz.

Hasar Kaydı Nedir?

Hasar kaydı yani TRAMER,  bir aracın geçmiş tarihlerdeki kaza hasarlarını ve sigorta bilgilerini içeren bir kayıt sistemidir. Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi’nin kısaltması olan TRAMER, motorlu ve motorsuz taşıtlara ait sigorta kayıtlarındaki tüm bilgilerin toplandığı bir veri havuzunu ifade eder. Genellikle araç hasar sorgulama işlemleri için veriler sunan bu sistemde farklı kayıtlara ulaşmak da mümkündür.

Tramer kaydı sorgulaması ile aşağıdaki bilgilere ulaşabilirsiniz: 

  • Kasko poliçesi,
  • Trafik poliçesi,
  • Araç hasar kaydı,
  • Kaza tespit tutanakları sonrasında belirlenen kusur oranı.

Tutulan tramer yani hasar kaydı bilgileri, yeni araç sahibi olmak isteyen kişilerin kolayca bu bilgilere erişmesini sağlar. Böylece aracın trafik sigortası, kaza geçmişi ve kazada oluşan hasarlara yönelik doğru bilgilere tek bir elden ulaşılır. Hasar kaydı nedir sorusunu cevapladığımıza göre bir de ağır hasar kaydının ne ifade ettiğine göz atalım. 

Ağır Hasar Kaydı ve Pert Kaydı Nedir?

Kazaya karışan araçların hasar miktarları sigorta şirketleri tarafından belirlenerek buna uygun onarım maliyetleri çıkarılıyor. Kaza sonucunda hasar miktarı normal sınırları aşıyorsa araç için ağır hasar kaydı oluşturulur. 

Hasar oranı %70 ve üzerinde olan araçlar için ise pert kaydı oluşturularak trafikten men işlemi yapılıyor. Trafikten men edilen pert kayıtlı araçlarda genellikle sigorta bedeline yakın kaza masrafı çıkar. Bu kategorideki araçların tekrar trafiğe çıkabilmeleri için onarım işlemlerinin prosedürlere uygun biçimde gerçekleştirilmesi gerekir. Peki tutulan tüm hasar kayıtları ne işe yarar?

Hasar Kaydı Ne İşe Yarar?

Tramer hasar kaydının temel işlevi, araç geçmişinin şeffaf bir şekilde depolanmasıdır. Özellikle araç alım satımlarında aracın hasar ve kaza geçmişine dair doğru bilgilere ulaşarak karar vermek önemlidir. Bu açıdan tutulan tramer kaydı, aracın nasıl hasar gördüğünü ve onarıldığını net bir şekilde gösterir. 

Ayrıca aracın hasar sonrası sigorta primini hesaplamak için de hasar kaydına bakılabilir. Örneğin, hasar geçmişi bulunmayan araçların sigorta primleri de daha düşük şekilde sigortalanır. Yine satılacak bir aracın güvenli alım-satımını gerçekleştirmek için araç değerinin belirlenmesini sağlar. 

Kaza ve hasar geçmişi, aracın piyasa değerini belirlemek için önemli bir unsurdur. Tutulan tramer kaydı, aracın hangi fiyattan satılması gerektiğini netleştirir. Tramer hasar kaydı, araç sahipleri kadar sigorta şirketleri için de değerli bir bilgi kaynağıdır. Araç sigorta işlemleri için bakılan ilk kayıtlardan biri, hasar kaydıdır. Peki TRAMER hasar kaydı nasıl sorgulanır? İşte hasar kaydı sorgulamasında izlenecek yollar!

Araç Hasar Kaydı Nasıl Sorgulanır?

Bir diğer adıyla tramer sorgulaması, üç farklı şekilde sorgulayabilir; 

  • E-Devlet ile Tramer Kaydı Sorgulama

Ücretsiz hasar sorgulama için e-Devlet sistemi üzerinden online işlem gerçekleştirebilirsiniz. Bu uygulama kullanırken ilk olarak TC kimlik numarası ve kişisel şifreyle sisteme giriş yapmanız gerekir. Ardından ana sayfadaki e-Hizmetler butonuna tıklayarak Sosyal Güvenlik ve Sigorta bölümüne girmelisiniz. Karşınıza çıkan ekranda Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi kurumunun sunduğu online hizmetler arasından Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgulama bağlantısına tıkladıktan sonra plaka numarasını girerek tramer kaydını sorgulayabilirsiniz.

  • Sigortam360 Üzerinden Tramer Kaydı Sorgulama

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin bir hizmeti olan Sigortam360 uygulaması ile tramer kaydının detaylı sorgulamasını online olarak yapabilirsiniz. Uygulamanın web sitesine giriş yaptıktan sonra ana sayfadaki Sorgular sekmesinden Hasar Sorgula bağlantısına tıklamanız gerekir. Ardından plaka veya şasi numarası bilgilerini girerek hasar tarihi, nedeni ve tutarıyla ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz. 

SBM üzerinden tramer sorgulama yapmak için sisteme üye olmanız ve hizmet bedeli ödemeniz gerektiğini belirtmekte yarar var. Sigortam360 uygulamasıyla hasar kaydının yanı sıra kaskosuz dönem, değişen parça ve plaka değişimi gibi detaylar da öğrenilir. 

  • SMS ile Tramer Sorgulama 

SMS yöntemini kullanarak dilediğiniz aracın plakadan hasar sorgulama işlemini saniyeler içinde tamamlayabilirsiniz. Tüm operatörler için 11 TL hizmet bedeli karşılığında sunulan bu hizmetten yararlanmak için plakayı boşluksuz olarak 5664’e SMS atmanız yeterli. Şasi numarası ile hasar sorgulaması için de 5664’e “HASAR boşluk S boşluk ŞASİ NO” formunda bir mesaj göndermeniz gerekir.

SMS sorgulamasıyla hasar kaydı dışında bilgilere ulaşmak da mümkün. Örneğin kaza geçmişine sahip bir aracın hangi parçalarının değiştiğini öğrenmek için “PARCA boşluk PLAKA boşluk HASAR TARİHİ” şeklindeki mesajı 5664’e gönderebilirsiniz. Buna ek olarak; aracın trafiğe çıkış tarihi, son sahiplik süresi, kasko durumu, kaskolu ve kaskosuz toplam süresi, plaka il değişimi gibi daha detaylı bilgilere tek seferde ulaşabilirsiniz. Bu hizmetten yararlanmak için “DETAY boşluk ARAÇ PLAKASI” yazarak 5664’e mesaj göndermeniz yeterlidir. 

Araç hasar kaydı nedir, hasar kaydı sorgulaması nasıl yapılır sorularını sizin için cevapladık. Otomobil dünyasına dair güncel bilgi ve gelişmeler için Toyota Türkiye Blog sayfasına göz atabilirsiniz.

YORUM YAZ