Kaza tespit tutanağı kısaca, iki veya daha fazla sayıdaki aracın karıştığı kazalar sonrası devreye giren bir resmi bir evraktır. Kazaya dair detayların yer aldığı kaza tutanak kağıdı, görevli trafik polisleri tarafından kazaya karışan taraflara verilir. Peki geniş tanımıyla kaza tespit tutanağı nedir, kaza tespit tutanağı sorgulaması ve itirazı nasıl yapılır? Kazaya karışmanız durumunda bilmeniz gereken kaza tespit tutanak konusuna dair merak edilenleri detaylandırdık!
Kaza Tespit Tutanağı Nedir?
Kaza tespit tutanağı iki veya daha fazla aracın karıştığı maddi hasarlı trafik kazalarının detaylarının işlendiği belgeyi ifade eder. 1 Nisan 2008 tarihinden önce polis çağrılarak doldurulan kaza tespit tutanağı trafiği meşgul etmemek adına artık sürücüler tarafından kolayca doldurulur.
Kaza tespit tutanağı kazaya karışan tarafların anlaşmaya vararak doldurmaları gereken bir belgedir. Tutanağın doldurulması kazanın nasıl oluştuğuna ve diğer şartların neler olduğuna dair yetkili kurumları bilgilendirmeyi amaçlar. Kazaya karışan taraflar tutanakları kendi bakış açılarına göre ayrı olarak doldurur. Kaza tespit tutanağının süresi ise 5 iş günüdür. Kazanın olduğu günden itibaren gerekli tüm kaza belgeler, ilgili sigorta firmasına teslim edilmelidir.
Ayrıca artık mobil kaza tespit tutanağı kapsamında, dosyanın detay bilgileri dijital uygulama aracılığıyla yer almaktadır. İlgili taraflar, kaza tutanağında yer alacak bilgileri, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezinin Mobil Kaza Tutanağı uygulaması aracılığıyla doldururlar. Peki kaza tespit tutanağı nasıl doldurulur, hangi durumlarda kaza tespit tutanağı tutulur, hangi bilgiler tutanakta yer alır?
Adım Adım Kaza Tutanağı Nasıl Doldurulur?
Kaza tespit tutanağı nasıl doldurulur konusunu da trafiğe çıkan pek çok kişinin merak ettiği sorulardan biridir. İşte 11 adımda kaza tespit tutanağında hangi bilgiler bulunur sorusunun cevabı:
- İlk olarak tutanağın sol üst köşesinde bulunan kaza tarihi ve saati bilgileri girilir.
- İkinci adımda kazanın yapıldığı yer il, ilçe, semt, mahalle, cadde ve sokak bilgileriyle birlikte açıkça yazılır.
- Kazaya şahitlik etmiş görgü tanıkları varsa onların adı, soyadı, adresi ve iletişim numarası kaza tespit tutanağına işlenir.
- Sonraki adımda her iki sürücünün de kişisel bilgileri tutanakta belirtilen A ve B sütunlarına yazılır.
- Araçların marka, model, plaka ve kullanım şekli gibi bilgiler aynı şekilde her iki tarafa da girilir.
- Zorunlu trafik sigortası kapsamında poliçe bilgileri acente, poliçe ve tramer belge numarasıyla birlikte tutanağa işlenir.
- Yedinci adımda yer alan araç krokileri üzerinde işaretleme yaparak aracın ilk darbe aldığı yerin belirtilir.
- Tutanağın orta sütunundaki kutucuklara ihlal edilen kurallar ve kaza sırasında araçların hız durumları işaretlenir.
- Dokuzuncu bölümde çarpışma yeri ve anının taslak çizimi yapılır.
- Tutanağın bu bölümünde sürücüler kendilerine ayrılan bölümde kazaya ilişkin görüşlerini beyan eder. Bu adımda kazanın nasıl gerçekleştiğinin açık ve anlaşılır biçimde anlatılması gerekir.
- Tutanağın son bölümünde yazılan bilgilerin doğruluğu teyit edildikten sonra sürücüler ilgili bölüme imza atar.
Kaza tespit tutanağı doldurulduktan sonraki süreç de oldukça merak edilir. Sürücülerin kaza tespit tutanağı doldurduktan sonra yapmaları gereken ilk işlem bu raporu zorunlu trafik sigortası hizmeti alınan kuruma iletmektir. Daha sonra tutanaklar sigorta şirketleri tarafından Sigorta Bildirim ve Gözetim Merkezi’ne iletir. Tutanakların merkeze gönderilmesinden sonraki 3 iş günü içinde her iki tarafın sigorta şirketi kusur oranlarını belirler.
Kaza kusur oranları dahilinde %0, %50 ve %100 şeklinde belirtilen oranlar karşı tarafa iletilir. Her iki taraf da kusur oranlarında anlaştığı takdirde dosya sonuçlanır. Anlaşmanın sağlanamadığı durumlarda dosya, Kaza Kusur Değerlendirme Komisyonuna havale edilerek komisyon tarafından sonuçlandırılır. Dosyanın sonucu ise sigortalı kişilere SMS veya e-posta yoluyla iletilir.
Kaza Tespit Tutanağı Örneği
Kaza tespit formunda yer alan bilgiler aşağıdaki örnek kaza tespit tutanağında da görülmektedir:
Kazadan Sonra Tutanak Tutulmazsa Ne Olur?
Buraya kadar bir kazanın olması durumunda kaza tutanağının nasıl devreye girdiğine göz attık. Peki kazadan sonra tutanak tutulmazsa ne olur, bunun bir cezası var mıdır? Eğer kazaya karışıp kaza tutanağını doldurmazsanız sigortanın karşıladığı maddi hasar ödemesini de siz ödemek zorunda kalırsınız. Ayrıca kazadan sonra tutanak tutulup bunu sigorta şirketine iletmezseniz de yine olası hasar ödemesini sizin ödemeniz beklenecektir.
Kaza Tespit Tutanağı Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Kaza tespit tutanağı sorgulaması iki farklı şekilde yapılır:
- İnternet üzerinde kaza tutanağı sorgulama,
- SMS ile kaza raporu sorgulama.
Online kaza tespit tutanağı sorgulama işlemi Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’ne bağlı https://www.sigortam360.com/ internet sitesi üzerinden gerçekleştirilir. Siteye girdikten sonra “Online İşlemler” menüsünden “Kaza Tespit Tutanağı Sorgula” sekmesine tıklamak yeterli. Sistem kullanıcıyı e-Devlet’e yönlendirerek giriş yapmasını istiyor. Giriş yapıldıktan sonra plaka ve sigortalı kişinin T.C. kimlik numarası bilgileri girilerek KTT sorgu işlemi yapılır.
SMS ile kaza tutanağı sorgulama işlemi için de “KTT” yazıp boşluk bıraktıktan sonra aracın plakasını yazarak 5664’e göndermek gerekir.
Kaza Tespit Tutanağı İtirazı Nasıl Yapılır?
Online Kaza tespit tutanağı sorgulamasının yanı sıra kaza tutanağına itiraz imkânı da vardır. Kaza tespit tutanağı sonrası süreçte kusur oranına göre tespit tutanağına itiraz etmenin birkaç yolu mevcuttur. Öncelikle kaza tespit tutanağı itiraz süresinin 5 iş günü olduğunu bilmek gerekir.
Tutanak tutulduktan sonra 5 iş günü içinde http://www.sbm.org.tr sitesinin Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama ve İtirazı adresinden kaza tespit tutanağına itiraz işlemi gerçekleşir. Bununla birlikte ilgili adrese mutlaka gerekli bilgiler ve belgeleri iletmek gerekir. İtiraz gerçekleştirdikten sonra istenilen sonuç alınmadığı taktirde 15 gün içinde Sulh Ceza Hakimliğine başvuru yapılabilir. Kaza tespit tutanağı ve itiraz dilekçesi eşliğinde başvuruyu tamamlayabilirsiniz.
Sizinle kaza tespit tutanağı nedir, ne işe yarar ve nasıl doldurulur sorularını yanıtladık. Trafik ve otomobil dünyasına dair merak edilen soruların cevaplarını blog sayfamızda bulabilirsiniz.
Hangi Durumlarda Kaza Tespit Tutanağı Tutulur?
En az iki aracın karıştığı tüm kaza çeşitleri için kaza tespit tutanağı tutulur. İkiden fazla aracın karıştığı kazalarda birden fazla kaza tespit formu kullanılır. Ayrıca mobil kaza tespit tutanağı aracılığıyla da ilgili kişilerin bilgileri ve kaza detayları sisteme kaydedilir.
Kaza Tespit Tutanağında İstenen Belgeler Nelerdir?
Kaza tutanağı tutulduktan sonra sürücülerin ehliyet, sigorta poliçe fotoğrafları, ruhsatları, kazaya ait görseller ve kaza tespit raporu sigorta şirketine iletilir.
Trafik Kazası Tespit Tutanağı Nereden Alınır?
Maddi hasarlı trafik kazalarında tespit tutanağı e-devlet üzerinden alınır. Kaza tespit tutanağını sorgulama ve itiraz süreci de yine e-devlet üzerinden yapılabilir.
Trafik Kaza Tespit Tutanağı Nereye Teslim Edilir?
Doldurulan formlar, 5 iş günü içinde ilgili sigorta şirketine iletilir. İletilmeyen kaza tespit tutanakları, ilgili tarafın maddi hasarı kendisinin ödemesine yol açar.