Otomobil İle Yurt Dışına Nasıl Çıkılır? Gerekli Belgeler Nelerdir?

5.453 Gösterim

Yurt dışı seyahatlerinizi uçak bileti ve araç kiralama gibi masraflar yüzünden sürekli erteliyorsanız, kendi aracınızı kullanarak bu sorunu ortadan kaldırmanız mümkün. Böylelikle seyahatinizi daha ucuza mal edebileceğiniz gibi hareket özgürlüğüne sahip konforlu bir yolculuğun da tadını çıkarabilirsiniz. Özel aracınızla yapacağınız yurt dışı seyahatlerinizde yeni kültürlerle tanışırken yolculuğunuzu verimli ve konforlu bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Tabii bunun için bazı şartları yerine getirmeniz gerekiyor. Özel araçla yurt dışına nasıl çıkılır veya gerekli belgeler nedir diye düşünenler için tüm detaylar bu yazıda…

Özel araçla yurt dışına çıkmak için gereken belgeler nelerdir?

İlk aşamada kulağa yorucu gelse de yurt dışı seyahatlerinizi otomobille yaparak dilediğiniz noktaya dilediğiniz zaman ulaşabilirsiniz. Tur şirketlerinin veya uçak biletlerinin ajandanızı belirlemesine izin vermeden, sınırsız bir hareket özgürlüğüyle tatilinizi tamamlayabilirsiniz. Kendi aracınızla yurt dışına çıkmayı düşünüyorsanız bu belgelere mutlaka sahip olmanız gerekiyor.

Pasaport

Yurt dışı seyahatleri için olmazsa olmaz belgelerin başında pasaport geliyor. Pasaportunuz yoksa harç ve defter ücretlerini ödeyerek Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden randevu almanız gerekiyor. Online olarak da alabileceğiniz pasaport randevusu için nüfuz cüzdanı aslı, iki adet biyometrik fotoğraf ve ödediğiniz ücretlere dair banka dekontlarını yanınızda bulundurmanız gerekiyor.

Vize

Gideceğiniz destinasyona göre değişse de yurt dışına çıkabilmek için gerekli vize işlemlerini yola çıkmadan önce tamamlamanız gerekiyor. Gitmek istediğiniz ülkenin dış temsilcilikleri tarafından verilen ve izin niteliğinde bir belge olan vizeyi alabilmek için aracı kurumlara da başvurabilirsiniz. Avrupa ülkelerine gitmek istiyorsanız Schengen Vizesi’ne sahip olmanız gerekiyor. Öte yandan, Türkiye’nin sınır komşusu olan Gürcistan ve İran’a yapacağınız seyahatlerde vize almanıza gerek yok.

Araç Ruhsatı

Seyahatinizi otomobilinizle geçirdiğiniz için aracınıza dair tüm belgeleri yanınızda bulundurmanız gerekiyor. Bu belgeler arasında en önemli olanı ise araç ruhsatı. Yurt dışına çıkaracağınız aracın sizin adınıza kayıtlı olması gerekiyor. Başkasına ait bir otomobille yurt dışına çıkıyorsanız ya araç sahibinin yanınızda olması ya da araç sahibinden noter onaylı vekaletname almanız gerekiyor.

Çipli Ehliyet (Uluslararası Ehliyet)

Eskiden otomobille yurt dışına çıkabilmek için uluslararası geçerliliğe sahip bir ehliyete sahip olmak gerekiyordu. Ancak Türkiye’de verilen ehliyetler 2016 yılından sonra çipli bir şekilde basıldığı için bu sorun ortadan kalktı. Eğer daha eski yıllara ait bir ehliyete sahipseniz aracınızla yurt dışına çıkabilmek için ehliyetinizi yeniletmeniz gerekiyor. Yeni çipli ehliyetler uluslararası bir geçerliliğe sahip. Bu, yurt dışında bir kazaya karışmanız durumunda Türkiye’de de sorumlu tutulacağınız anlamına geliyor. Çipli ehliyetleri düzenleyen yeni yönetmelikle birlikte eskiden 9 olan ehliyet türü sayısı 18’e çıkmış durumda.

Çipli ehliyet nasıl çıkartılır diye düşünüyorsanız birkaç kolay adımla ehliyetinizi yeniletebilirsiniz. Ehliyet işlemleri eskiden emniyet müdürlüklerinde yapılırken, artık nüfus müdürlükleri aracılığıyla yapılıyor. Nüfus Genel Müdürlüğü’nden alacağınız randevuya giderken eski sürücü belgenizi, kimlik kartınızı, fotoğraflı sürücü sağlık raporunuzu, yenileme ücretinin yatırıldığına dair banka dekontunu, iki adet biyometrik fotoğrafınızı ve kan grubunuzu belirten bir belge veya yazılı beyanınızı yanınıza almanız gerekiyor. Başvurunuzu tamamladıktan sonra yeni çipli ehliyetinizin adresinize postalanmasını bekleyebilirsiniz. Bu süre zarfında başvuru yaptığınız kurumdan geçici bir ehliyet talebinde bulunabilirsiniz.

Seyahat Sigorta Poliçesi

Türk vatandaşlarından vize isteyen birçok ülke seyahat sigorta poliçesine sahip olmayı da zorunlu kılıyor. Seyahat sigortanızı bankalar veya sigorta şirketleri aracılığıyla yaptırabilirsiniz. Seyahat sigortası ile yurt dışına çıkabilmenin dışında tıbbi yardım, hastane masrafları veya hukuki yardım gibi birçok konuda seyahatinizi güvence altına alabilirsiniz.

Uluslararası Sigorta

Çoğu Avrupa ülkesi olmak üzere 46 ülkede geçerli olan uluslararası sigorta yurt dışına otomobille çıkmak isteyenlerin sahip olması gereken bir diğer belge. Şimdi gelin Green Card olarak da bilinen uluslararası sigorta (yeşil sigorta) nedir, nereden, nasıl alınır sorularının cevaplarını inceleyelim.

Yeşil Kart Sigortası, Türkiye Cumhuriyeti’nin 1959 yılında imzaladığı Strazburg Anlaşması’na göre yurt dışına araçla çıkacak sürücülerin sahip olması gereken bir sigorta. Bu sigorta, gideceğiniz ülkede bir kazaya karışmanız durumunda karşı tarafın haklarını güvence altına almak için yaptırılıyor. Uluslararası sigortaya sahip olabilmek için araç ruhsatınızın ve Türkiye’deki trafik sigortanızın fotokopileriyle birlikte Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu’na başvurmanız yeterli. Euro cinsinden yapacağınız ödemeler talep edeceğiniz sigorta geçerlilik süresine göre değişkenlik gösteriyor.  

YORUM YAZ