Podye, ikinci el araç sahibi olmayı düşünen bireylerin ilanlarda sürekli rastladığı bir terim olarak bilinmektedir. Araçta yer alan parçalardan biridir ve güvenliği sağlayan temel unsurlardandır. Gerçekleşebilecek herhangi bir trafik kazası esnasında aracın bütünlüğünü koruyan bu parçanın otomobillerin tam olarak hangi kısmında bulunduğundan söz edeceğiz. İşte bilmeniz gereken tüm detaylar!
Podye Nedir?
Podye, araç şasisinin temel parçalarından biridir. Rijit bir yapı sağlar. Aracın kaza sırasında hasar görüp görmediğini anlamak için kontrol edilen en önemli noktalardan biri burası olmaktadır. Bir aracın balans ayarı düzgün şekilde yapılsa dahi podye işlem gördüyse çekme yapmaya devam edecektir. Aracın temel iskelet formunun başlangıcı şasidir. Şasinin olmazsa olmaz denebilecek parçalarından biri olduğu için önemlidir.
Dilerseniz Şasi Numarası Nedir? Aracın Neresinde Bulunur? başlıklı içeriğimize de göz atabilirsiniz.
Podye Araçta Nerede Bulunur?
Aracın çamurluğu ve amortisör takozuna bağlı şekilde konumlandırılmıştır. Fakat bu kısımların bir parçası değildir. Araç ön lastiklerinin üstünde yer alan bu parça, aracın yol tutuşuna etkisi olan bir yapıdır. Kaza sırasında gelen sert darbelerin uzaklaştırılması konusunda da öne çıkan bir parçadır.
Sağlamdır ve kaliteli şekilde üretilmişse ömrü uzun olur. Ama birtakım hasarlar (yıpranma, eskime ve delinme) aracın fren sistemini bile etkileyecektir.
Podye İşlemli Araç Alınır mı?
Herhangi bir araç için oto ekspertizin “podyede işlem var” şeklinde yorum yapması, aracın şasi bölgesinin sonradan düzeltildiğini gösterir. Bu da aracı doğrudan ikinci el konumuna getirecektir. Sert metal bir yapıya sahip olan bu parça, yüksek fiyatlı bir araç parçası olarak dikkat çekmektedir.
Bir aracın bu kısmının hasar görmesi ve akabinde uzman desteği ile tamir edilmesi durumunda araç ilk günkü durumuna dönmese de güvenlik zafiyeti sağlamaz. Fakat hasarlı parçaya sahip bir araç direnç noktasını kaybetmiştir. Bu yüzden de eski yani ilk günkü sağlamlığına ulaşması neredeyse imkansızdır.
Şayet bahsi geçen parçası işlem görmüş bir araç satın alma niyetiniz varsa, aracın gerekli tüm kontrollerini sağlamalısınız. Aksi halde can sıkıcı durumlar yaşayabilirsiniz. Bu parçası özensiz şekilde onarım gören bir araç, güvenlik açısından da problemli olabilir. Ancak yetkili serviste ya da garantili şekilde güvenilir bir biçimde onarılan araçlara yönelirseniz bir sorun yaşamazsınız. Doğru onarım daima önemli bir detaydır.
Şunu da belirtmiş olalım; işlem görmüş araçlar değer kaybettiği için daha uygun fiyatlarla satışa sunulmaktadır. Fakat uygun fiyatlı araç almak için güvenliğinizi tehlikeye atmanızı tavsiye etmiyoruz. Elbette işlemsiz bir araç için bütçeniz uygun değilse yine en iyi tercih işlem görmüş bir araca yönelmek yerine söz edilen parçası tamamen değişmiş bir araç satın almaktır.
Podye Arızalanırsa Ne Yapılır?
Araba podye tamir süreci, tamamen hasarın derecesine göre değişmektedir. Ciddi hasarlarda süreç net bir biçimde uzamaktadır. İzlenmesi gereken adımlar ise şu şekildedir:
Hasar Tespiti Yapılır
İlk olarak aracın alt kısmına inilir. Parça üzerindeki hasarın tespiti sağlanır. Kırık, yırtık, ezilme ya da herhangi bir çatlak görülürse o parçada sorun var demektir. Ayrıca bu kısmın muntazam biçimde durup durmadığı kontrol edilmeli ve buna göre de bağlantı noktalarının sağlamlığı test edilmelidir.
Hasarlı Yerler Uygun Yöntemlerle Onarılır
Parçanın yüzeyinde az evvel de söz ettiğimiz gibi kırık, ezilme ya da çatlak bulunuyorsa bunlar kaynak yapılarak tamir edilebilir. Bunun yanı sıra özel yapıştırıcı ürünlerle de eski haline getirilebilir.
Podye Fazla Hasar Gördü ise Değiştirilir
Hasarlı parça ileri düzeyde zarar görmüş olabilir. Böyle durumlarda onarım yapmak imkansızdır. O nedenle de parçayı yenilemek yani değiştirmek gerekecektir. Bir uzman tarafından eskisi sökülerek çıkarılır ve yerine yenisi takılır.
Son Kontroller Gerçekleştirilir
Değiştirme ya da onarma işlemi bittikten sonra bu parçanın muntazam şekilde yerleştirilip yerleştirilmediği kontrol edilir. Sıkı bir şekilde tutturulan bağlantı bölgelerine de son kez bir bakılır. Aracın alt bölgesi özel temizlik malzemeleri ile temizlenmeli ve test sürüşü yapılmalıdır.Araç podyesine dair çeşitli bilgiler sunduğumuz içeriğimizi burada sonlandırıyoruz. Dilerseniz Oto Ekspertiz Ne Demektir? başlıklı içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.
Podye nedir?
Podye, araç şasisinin temel parçalarından biridir. Rijit bir yapı sağlar.
Aracın podyesi neresi?
Aracın çamurluğu ve amortisör takozuna bağlı şekilde konumlandırılmıştır. Fakat bu kısımların bir parçası değildir. Araç ön lastiklerinin üstünde yer alan bu parça, aracın yol tutuşuna etkisi olan bir yapıdır.
Podye işlemli araç alınır mı?
Şayet podyesi işlem görmüş bir araç satın alma niyetiniz varsa, aracın gerekli tüm kontrollerini sağlamalısınız. Aksi halde can sıkıcı durumlar yaşayabilirsiniz. Bu parçası özensiz şekilde onarım gören bir araç, güvenlik açısından da problemli olabilir. Ancak yetkili serviste ya da garantili şekilde güvenilir bir biçimde onarılan araçlara yönelirseniz bir sorun yaşamazsınız. Doğru onarım daima önemli bir detaydır.