Port Bagaj Nedir? Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

64 Gösterim

Hem estetik hem de işlevsel araç aksesuarlarından biri, port bagajlardır. Aracın bagaj kapasitesini artıran bu bagajlar, farklı özellikleri barındırarak hacimli eşyaların taşınmasını sağlar. Peki port bagaj kullanımı nasıldır ve port bagaj çıtası nasıl takılır? Toyota Türkiye olarak seyahatlerinizde güvenli bir tercih opsiyonu sunan araba port bagaja dair detaylar sunacağız. 

Port Bagaj Nedir?

Tavan üstü bagaj taşıyıcısı olarak da bilinen port bagaj, araç üstünde farklı yükleri taşımaktadır. Normal bagaj kapasitesine ek bir alan yaratan port bagajın tamamı alüminyum malzemeden üretilir. Bu özelliğiyle de rüzgar ve fırtına gibi mevsim koşullarına karşı yüksek dayanımlı performans sunar. Bisiklet tutucu özelliğe sahip olmasıyla seyahatte bisikletinden kopamayanların için de ideal bir üründür. 

Port Bagaj Ne İşe Yarar? Avantajları Nelerdir?

Port bagaj kullanımı, taşınacak yükün hacmine göre farklı boyutlarda kendini göstermektedir. Port bagaj kullanarak bisiklet, yüklü bavullar, çantalar, bebek çantası, kamp, kayak takımı gibi eşyalar rahatlıkla araç üstüne yüklenebilir. Port bagaj rayına yerleştirilen ek bagaj alanı ile standart bagajın da tıka basa dolmasının önüne geçilir.

Araç üstü port bagaj, araç teknik yeterlilikleri için gerekli görülen muayene sürecine de gerek duyabilir. Eğer sökülebilir araç üstü bagaj ekipmanı söz konusuysa bu muayene sürecine tabi olabilir. Sabit port bagajlarda ise muayene işlemine gerek duyulmaz. Port bagajın yakıtı etkileyip etkilemediği de merak edilir. Port bagajlar, boş durumda yani kullanılmadığı zamanlarda taşınması önerilmeyen taşıyıcı sistemlerdir. Çünkü sürekli kullanılan port bagaj bir süre sonra araç menzilini olumsuz etkiler. Bu durum da yakıtın fazla kullanılması demektedir. Böyle bir durumu önlemek amacıyla port bagajı ihtiyaç duyulmadığı zaman çıkarmanız yerinde olacaktır. Peki port bagaj avantajları nelerdir?

  • Port bagaj ürünü, özellikle tatil ve seyahatlerde fazla yükün normal bagaja sığdırılmasının önüne geçer. 
  • Araçta ek bir depolama alanı sağlayarak gerekli eşyaların güvenli şekilde taşınmasını kolaylaştırır.
  •  Temizlik açısından da kullanıcıyı yormayan takılıp çıkarılabilir port bagajlar, hijyenik ve güvenli bir tavan üstü aksesuardır. 

Tüm avantajları ile beraber araç üstü bagaj almadan önce bagajın tavandan sarkmaması için mutlaka araç ebatına uygun bagaja yönelmek gerekir. Yine aracın kaldırabileceği maksimum ağırlığın da farkında olarak bagaj almak yerinde olacaktır. Farklı kullanım ve ebat özelliklerine sahip port bagaj fiyatları da araştırarak en doğru modeli tercih edebilirsiniz. 

araç üstünde port bagaj montajı

Port Bagaj Nasıl Seçilir?

Daha çok sedan araçlara uygun olan araç üstü bagaj, ekstra taşıma alanı yaratmasıyla tercih edilen bir taşıma aksesuarıdır. Bununla beraber her port bagaj modelinin aynı özelliklere ve avantajlara sahip olmadığı da bir gerçektir. Bu kapsamda port bagaj almadan önce bazı kriterleri göz önünde bulundurmak gerekir: 

Uzun ömürlü kullanım: Bagajı uzun yıllar kullanmak için rüzgar ve UV ışınlarına dayanıklı modellere yönelmek gerekir. Sıklıkla alüminyum malzeme kullanılmasına rağmen farklı malzemeden üretilen modeller de bulunmaktadır. Bu doğrultuda alüminyum malzeme başta olmak üzere kaliteli malzemelerden üretilen modellere yönelmek uzun ömürlü kullanım için önemlidir. 

Kullanım kolaylığı: Port bagaj modelleri, sabit ve çıkarılabilir özelliklere sahiptir. Kullanım sıklığına ve kullanım amacına göre araca da en uygun modele yönelebilirsiniz. 

Bagaj alanı boyutu: Farklı eşya yüklerini taşımakla görevli port bagajlar, belli bir taşıma kapasitesine sahiptir. Eşya yük miktarına göre farklı kullanıma ve boyuta sahip bagajlar mevcuttur. Bu kriteri ön plana çıkararak ideal ürünü seçebilirsiniz. 

Port bagaj çıtasını belirleme: Bagaj aksesuarlarından biri olan bagaj çıtası, tavan ve yan çıta olarak ikiye ayrılır. Bu çıtalar, port bagajını taşıyan asıl mekanizmadır. Boyut ve yük taşıma ağırlıklarına göre ayrılan çıta çeşitlerine göz atarak doğru modele karar verebilirsiniz. 

Port bagajın kaç kilo kaldıracağı da bagaj seçimini de etkileyen faktörler arasındadır. Maksimum 50 ile 75 kilo yük kaldırma kapasitesine sahip modeller, yükün eşit şekilde taşınmasını sağlar. Bununla beraber maksimum sınırı aşma durumunda ağırlık dengesi kayacağı için sürüş performansı da bundan zarar görmektedir. Yine bazı araç üstü port bagajlar, her araca uyumlu özellik göstererek kullanım açısından da kolaylık sunarlar. 

Araç Üstü Port Bagaj Nasıl Takılır?

Araba port bagaj montajı için sadece port bagajını temin etmek yetersizdir. Ayarlanabilir ara atkı aparatı, ve port bagaj çıtası alarak bagaj için gerekli tavan üstü alanı hazır hâle getirilir. Tüm araçlara uygun atkı aparatını temin ederek bagajı kolaylıkla takabilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz. Atkı aparatları temin ettikten sonra port bagaj montaj aparatlarını da yerleştirerek araç üstü tavan işlemini tamamlayabilirsiniz. Bu aşamada mutlaka kullanım kılavuzunu takip etmek ve profesyonel destek almak önemlidir. 
Port bagaj nedir, kullanımı nasıldır soruları eşliğinde merak edilenleri cevapladık. Port bagaj ile beraber araç tavanına yerleştiren bisiklet tutucuya dair detaylar için de “Bisiklet Tutucu Nasıl Yerleştirilir?” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Port bagaj nedir?

Port bagajlar aynı zamanda tavan üstü bagaj taşıyıcısı olarak da geçer. Bu bagaj, ağır hacimli yüklerin taşınmasını sağlayarak normal bagaja ek bir depolama alanı sunar. Port bagajlar ile aşırı rüzgar ve fırtına gibi durumlara karşı dayanıklı alüminyum malzemeden üretilmektedir.

Araç üstü port bagaj nasıl takılır?

Araç üstü bagajı takmadan önce atkı aparatını temin ederek araç tavanına takmak gerekir. Ardından kullanım kılavuzuna uygun şekilde port bagaj montajına başlayabilirsiniz.

Port bagaj muayeneden geçer mi?

Sökülebilir özellikte olan port bagaj modelleri muayene sürecine girer.

Port bagaj her araca uyumlu mu?

Bazı port bagaj modelleri her araca uygun özellikte olmasıyla öne çıkar. Araç modeline uygun port bagaj modelleri ebat ve ağırlık açısından farklı özelliklere sahiptir.

Port bagaj kaç kilo taşır?

Port bagajlar, farklı modellere göre yük taşıma kapasitesine sahiptir. Genellikle maksimum 75 kg taşımasıyla tercih edilir.