Cruise Control – Hız Sabitleme Sistemi Nedir? Nasıl Çalışır?

1.184 Gösterim

Arabayla uzun yolculuklar yapmanın kendine has bir keyfi var şüphesiz. Daha önce hiç görmediğiniz yerler ile tanışmak, günün bambaşka saatlerinde gökyüzünün renklerine tanıklık etmek, gündelik tüm dertlerden sıyrılıp uzaklaşmak ve sadece yolda olmak… Böyle anlarda sürüş keyfinden ödün vermemek de en doğal istek olsa gerek. Uzak mesafelere yapılan yolculukların en büyük dezavantajı olan yorgunluk ve dikkat dağınıklığının önüne geçip hayatınızı kolaylaştırmak için üretilmiş Cruise Control ya da Türkçede bilinen adıyla hız sabitleme sistemi tam da bunun için var. Üretilmeye başladığı ilk zamanlarda sadece lüks araçlara has bir sistem olan Cruise Control – hız sabitleme sistemi nedir gelin birlikte öğrenelim.

Cruise Control – Hız Sabitleme Sistemi ne işe yarar?

Cruise Control sisteminin ne olduğuna en basit hâliyle yukarıda değindik. Ancak bu sistemin tam olarak ne işe yaradığına bir de madde madde bakalım:

  • Güvenli sürüş imkanı sağlar.
  • Kaza riskini azaltır.
  • Sürüş sırasında yorgunluk hissini azaltır.
  • Direksiyon manevrasını kolaylaştırarak sürüş keyfini artırır.
  • Yakıt tasarrufu sunar.
  • Topuk ağrısı gibi sağlık sorunlarının önüne geçer.

Şimdi bu maddeleri biraz daha açık ve detaylı hâle getirelim. Bu sistem bilhassa uzun yolculuklarda sürücü için ortaya çıkması muhtemel yorgunluk ve dikkat dağınıklığı gibi sorunlara karşı önleyici bir görev üstleniyor. Peki bu nasıl mümkün oluyor? Söz konusu uzun yolculuklar olduğunda, direksiyon başında sürekli gaza basmak, fren yapmak ya da hızınızı kontrol etmek gibi otomobil kullanırken aslında olağan olan şeyler biraz daha güç bir hâle gelebiliyor. Böyle durumlarda sürücünün işini kolaylaştırmak ve yanı zamanda güvenliğini sağlamak için tasarlanmış Cruise Control sistemi, hız 40 kilometre/saat’in üzerine çıktığında devreye girerek hem aracın gereksiz hızlanma yapmasını hem de öndeki araç ile arasındaki mesafeyi de gözeterek sürat mesafesini aşmayı önlüyor.

Cruise Control nasıl çalışır sorusunun cevabı da oldukça basit. Öncelikle gelişen otomobil teknolojileri sayesinde sistemi devreye sokmak için tek bir tuşa basmanız yeterli oluyor. Ancak öncesinde aracınızı sabitlemek istediğiniz hıza getirmeniz gerekiyor. Örneğin 90 kilometre/saat sabit hızla gitmek istiyorsanız aracınız bu hıza geldiğinde direksiyonun üzerinde bulunan Cruise Control panelindeki “ON” tuşuna basmalısınız. Bu andan itibaren devreye giren sistem aracınızın motoruna sinyal gönderiyor. Ayrıca fren, gaz ve direksiyon sistemine iletilen sinyal sayesinde aracınızın aynı hızda seyri mümkün hâle geliyor.

Cruise Control sistemini yine panelin üzerinde bulunan artı ve eksi tuşları ile yönetmeniz ve hız kontrolünü güncellemeniz mümkün. Devre dışı bırakmak istediğinizde “OFF” tuşunu, sıfırlamak istediğinizde ise “RESET” tuşunu kullanmanız gerekiyor.

Hız sabitleme sisteminin yakıt tasarrufu sağladığını da söylemiştik. Peki bu nasıl oluyor? Hız sabitleme işlemi sırasında frenler üzerinde kontrol sağlanarak motora verilen yakıt azalıyor.

Cruise Control ile yolculuk daha keyifli

Japon efsanesi Toyota, neredeyse 100 yıllık deneyimiyle otomobil alırken kaliteyi önemseyenlerin tercihi olmayı sürdürüyor. Tasarımlarındaki şıklık kadar hem sürücüsü hem de yolcularının rahatı ve güvenliğini de düşünen Toyota’nın geliştirdiği Adaptif Hız Sabitleme Sistemi gerek uzun yolculuklarda gerekse şehir içi trafikte öndeki araç ile aranızda olması gereken minimum mesafeyi korumak üzerine de programlandı.

Gelişmiş sensör sistemi sayesinde hızınız sabitlediğiniz limitteyken söz konusu mesafe kısalırsa sistem, hızı düşürmek için kendiliğinden fren yaparak stop lambalarını yakıyor ve sürücüsünü uyarıyor. Öndeki araç ile mesafe arttığında ise hızını yavaşça artırarak önceden belirlenen hıza dengeli şekilde ulaşıyor. Hibritten dizele tüm Toyota modellerinde bulunan bu sistem sayesinde sadece kendinizin ve ailenizin güvenliğini sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda trafikte sizinle beraber yolculuk eden sürücülerin de güvenliğini sağlamış oluyorsunuz.

YORUM YAZ