Araç Performansını Artırma Yöntemleri

5.250 Gösterim

Bir aracın hızı, motor verimliliği, performansı, ağırlığı ve elektronik parçalarının programlanması gibi faktörlerin bir kombinasyonu ile belirleniyor. Yani aracınızı hızını artırmak için sağlayabileceğiniz en önemli iki etmen hava ve yakıt.

Hava ve yakıt, bir aracı hareket ettirmek için gerekli ve motordaki yanmaları, otomobilin hareket etmesini sağlayan bileşenlere güç vermek için gereken gücü sağlıyor. Özetle motora, ne kadar fazla hava ve yakıt sağlarsanız, o kadar fazla beygir gücü geri alıyorsunuz. Bu nedenle, çoğu modifikasyon ek hava ve benzini motora daha fazla itmeye odaklanıyor.

Araç Performansı Nedir?

Araç performansı, bir aracın bir bütün olarak maksimum kapasitesini açıklamak için kullanılıyor. Örneğin yüksek ve güçlü bir motorunuz olmasına rağmen, kötü lastikler ve süspansiyonlarla, araç performansınız hala düşük olabiliyor. “Bu araç güçlü” diyebilirsiniz ama bu teknik olarak; yalnızca motorun o ağırlığı hareket ettirebilecek kadar güçlü olduğu anlamına geliyor.

Araç Performansı Neden Düşer?

  • Kötü ve kalitesiz bujiler
  • Motorunuzu serin tutan fanlar ve yakıt pompalarının mekanik olması
  • Başarısız hava girişi
  • Kötü egzoz
  • Gereksiz ağırlıklar
  • Kötü lastikler

Araç Performansı Nasıl Artırılır?

Belirli bir sırayla, motor gücünüzü artıracak genel bir araç performansını etkileyen faktörler listesi bulamazsınız. Her marka ve modelin farklı olduğunu ve hepsinin performansı artırmak için benzersiz modifikasyonlara ihtiyaç duyacağını lütfen unutmayın, ancak genel bir rehber olarak aşağıdakilerin çoğu aracınız için işe yarabilir.

  • Bujiler

Muhtemelen en basit modifikasyon bujilerinizi değiştirmek. Buji, motoru tahrik eden hava-yakıt karışımını ateşleyen kıvılcımı sağlayan kritik bir motor bileşeni. Bir buji, elektrik akımını bir merkez elektrot içinden akmaya yönlendirerek, bir elektrot (veya hava) boşluğu boyunca bir kıvılcım oluşturarak, devreyi bir toprak elektrotuna tamamlayarak çalışıyor. Kıvılcım yoksa, arabanızı sürmek için gereken hava ve yakıt da yok! Yani, arabanızın iyi bujilere sahip olması oldukça önemli bir etmen.

  • Mekanik Parçaları Değiştirin

Eğer modifiye edebileceğiniz veya değiştirebileceğiniz mekanik parçalar varsa, bu kesinlikle beygir gücünüzü artırıyor. Mekanik parçalar aracın beygir gücünden harcayarak arabanızı yavaşlatıyor. Motorunuzu serin tutan fanlar ve yakıt pompaları, beygir gücünün düşmesini önleyen elektrikli parçalarla değiştirilebiliyorsa, aracınızın performansını doğrudan etkiliyor.

  • Hava girişi

Daha önce belirtiğimiz gibi, motorların çalışması için hava ve yakıt gerekiyor, bu nedenle bir hava filtresi takmak veya mevcut olanı daha iyisiyle değiştirmek kesinlikle hızınızı artırıyor. Bu filtreler motorunuzun daha fazla hava almasını sağlar. Birçok hava girişi, aracınızın gaz ömrünü artırmanın yanı sıra, hızlı ve uygun fiyatlı araba performansı arttırma yöntemlerinden biridir.

  • Egzoz

Egzozunuzu değiştirmek motordaki kısıtlama miktarını azaltarak egzoz akışını kolaylaştırıyor ve bu da performans artışı sağlıyor. Çift egzoz sistemleri, bir aracın katalitik konvertörünün yerine monte edilebilir, ancak çıkışı iki egzoz borusu arasında bölen değil, en baştan başlayan gerçek bir çift egzoz taktığınızdan emin olun. Bu aynı zamanda motordan egzoza hava akışını da kolaylaştırıyor.

  • Aracınızın Ağırlığını Azaltın

Aracınız ne kadar hafifse o kadar hızlı gidebilir. Yani tüm gereksiz ağırlıklardan kurtulmanız aracın performansını doğrudan etkiliyor. Bazı otomobiller sadece performansı artırmak için yedek lastik olmadan satılıyor. Ağırlığı önemli ölçüde azaltmanın kolay bir yolu, kaputunuzu ve bagajınızı karbon fiber muadilleriyle değiştirmek. Aynı şey jantlarınız için de geçerli. Ayrıca koltuklarınızı değiştirebilir, halıyı ve hatta klimanızı sökebilirsiniz.

  • Süspansiyon

Süspansiyon bileşenlerinizi geliştirerek hızınızı ve sürüş deneyiminizi kalitesiniz artırırsınız. Şasi esnekliğini de azaltıp, kule destekleri ekleyerek otomobilin yol tutuşunu ve tepkisini artırmaya yardımcı oluyorsunuz. Optimize etmek için birçok seçenek var. Aracınızı korumak için, özellikle şasinin deforme olmasını önlemek için bir alt şasi bileşenleri ve diğer güçlendirme cihazlarını ekleyebilirsiniz.

  • Lastikler

İyi bir lastik seti alın ve doğru şekilde hava basıncı sağlayın. İyi lastikler büyük bir fark yaratabiliyor. Daha fazla yol tutuş, aracınızı hem daha hızlı hem de daha güvenli hale getiriyor ve özellikle dönüşlerde ve sert virajlarda daha iyi sürüş yeteneği sağlıyor. Lastik sırtlarını sık sık kontrol etmek ve en iyi durumda tutmak, lastik performansını doğrudan etkiliyor.

 

YORUM YAZ