Çift Bölgeli Otomatik Klima Nedir? Ne İşe Yarar?

712 Gösterim

Otomobil alırken akla ilk gelen detaylar genellikle yakıt tasarrufu, otomobilin dış görünümü, sahip olduğu temel aksesuarlar ve motor gücü gibi detaylardır. Ancak henüz satın alırken aklınıza ilk gelen detaylardan olmasa da kullandıkça önemini daha iyi anladığınız donanımlar da vardır. Bunlardan birisi de yolculuklarınızı hem daha konforlu hem daha verimli deneyimlere dönüştüren klima sistemidir.

Yazın arabanın içine yayılan güneşin sıcağından kışınsa soğuk havanın iç titreten etkisinden sizi ve aracınızı koruyan klima sistemleri bir otomobilin en temel özelliklerinden biridir. Eskiden sadece hava üfleyen bir fan gibi işleyen basit klima sistemleri bugünün teknoloji dünyasında artık çok daha zengin özelliklere sahip. Otomobil sürücülerinin işini kolaylaştırmak ve sürüş keyfini katlamak için her geçen yıl daha da nitelikli hale gelen bu sistemler aynı zamanda kullanıcılarından gelen beklenti ve talepleri de göz ardı etmiyor. Bunun en açık ispatlarından biri de çift bölgeli otomatik klima sistemi. Şimdi gelin çift bölgeli otomatik klima sistemi nedir ve nasıl çalışır birlikte bakalım.

Çift bölgeli otomatik klima nedir?

Çift bölgeli otomatik klimaların kullanım detaylarını incelemeden önce çift bölgeli klima ne işe yarar sorusu ile başlamak gerek.

En temelde araç içindeki sıcaklığın ideal seviyede tutulması için geliştirilmiş klima sistemleri ile ilgili yapılan en büyük şikayetlerin başında söz konusu sıcaklığın homojen dağılımının sağlanamaması geliyordu. Hâl böyle olunca bir taraf için sıcak ya da soğuk olabilirken diğer taraf için yeteri kadar sıcak ya da soğuk olmayan ısı durumu hem sürücü hem de yolcularının konforunu sekteye uğratan bir soruna dönüşebiliyordu. İşte çift bölgeli klima da bu sorunların yaşanmaması için tasarlanan bir yeni nesil donanım sistemi oldu.

Çift bölgeli otomatik klima nasıl kullanılır?

Aynı anda iki ayrı sıcaklık ayarı yapma olanağı sağlayan bu sistemde otomobilin sağ ve sol tarafı için farklı iklimlendirme yapabilmek mümkün hâle geliyor. Söz konusu farkın 5 ila 8 derece arasında değişebildiği çift bölgeli klima sistemi, otomatik olarak çalışıyor. Yapmanız gereken ise aracın önünde bulunan klima ayarlarında sağ ve sol taraf için isteğinize uygun seçimler yapmak. Sadece sıcaklık ile sınırlı olmayan bu yönergeler fan ve üfleme ayarları konusunda da farklı seçenekler sunarak hem sürücüsünün hem de yolcuların seyahat kalitesini üst düzeye çıkarıyor.

Çift bölgeli otomatik klima sistemini kullanırken dikkat etmeniz gerekenler

Sürücü ve yolcular için büyük kolaylık ve rahatlık sağlayan çift bölgeli otomatik klimalar her ne kadar sizden bağımsız, istediğiniz seviyede çalışıyor olsa da diğer tüm klima sistemlerini kullanırken olduğu gibi bu klimaları da kullanırken dikkat edilmesi gereken belli başlı noktalar var. Bunların neler olduğuna gelin birlikte bakalım:

  • Bilhassa yaz aylarında klimayı en yüksek güçte çalıştırmak hatasına düşmeyin. Araba her ne kadar çok ısınmış olsa dahi arabaya biner binmez en düşük sıcaklığı seçmektense, önce aracın içini havalandırmanız daha faydalı olacaktır. Aksi takdirde klimanın sahip olduğu gücü boşa sarf etmiş olursunuz.
  • Özellikle sürücü tarafındaki cam buğulanmasını önlemek için hava serin olduğunda klimayı açmak ısının yavaş yavaş yükselmesine olanak sağlayıp buğulanmanın önüne geçer.
  • Klimalarla ilgili en çok söylenen şey yakıt kullanımını artırdığıdır. Ancak açık camlarla seyahat etmek de daha fazla yakıt tüketimine sebep olur.
  • Son olarak klimanızın bakımını düzenli şekilde yaptırmayı unutmayın.

YORUM YAZ