İyi bir şoför olmak sadece akıp giden düzgün yollarda veya düz zeminde değil, zorlu koşullarda da sorunsuz bir şekilde araba kullanmayı gerektirir. Yokuşta duran arabayı kaldırmak da söz konusu zorlu koşullardan biridir. Uzun süredir araba kullanan sürücülerin bile zorluk yaşayabileceği bu durum, deneyimsiz sürücüler için çok daha zorlayıcı ve tedirginlik verici olabilir. Araba kullanma konusunda ister usta olun ister yeni başlayan, yokuşta araba kaldırmanın gerginliğini artık yaşamanıza gerek yok. Günümüzde pek çok araçta bulunan Yokuş Kalkış Desteği ya da bir diğer adıyla Hill Holder, bu işi sizin için yapmaya hazır. Siz de Yokuş Kalkış Desteği nedir, nasıl çalışır ve ne işe yarar diye merak ediyorsanız, sizin için hazırladığımız içeriği mutlaka okuyun.
Yokuş Kalkış Desteği nedir?
Yokuşlarda kalkış yaparken birçok sürücü el frenini kullanarak sorunsuz bir kalkış yapmaya çalışır. Yokuş Kalkış Desteği bulunan araçlarda ise böylesi bir aksiyona başvurulmasına gerek kalmaz. Nitekim Yokuş Kalkış Desteği, aracınız yokuş yukarı durduğunda kalkış torkunu düzenleyen ve frenlere müdahale ederek aracınızın geriye doğru kaymasını engelleyen bir mekanizmadır. Olası kaymaların ve bunlardan kaynaklanacak kazaların önüne geçilerek sürücülerin yokuşlarda daha kolay ve daha rahat hareket edebilmelerine olanak tanır.
Yokuş Kalkış Desteği Nasıl Devreye Girer?
Yokuş Kalkış Desteği nasıl devreye girer diye merak edenler için sistemin otomatik olarak devreye girdiğini belirtmekte fayda var. Öte yandan Yokuş Kalkış Desteği’nin devreye girmesi için motorun çalışır durumda, aracın ise hareketsiz durumda olması gerekir. Şimdi gelin sistemin nasıl çalıştığına bakalım.
Yokuşta seyir halindeyken çeşitli nedenlerle freni kullanarak aracını durdurmuş ya da yokuşta park halinde olan aracını hareket ettirmek isteyen sürücü, kalkış için ayağını fren pedalından kaldırdığı anda Yokuş Kalkış Desteği’ni de devreye sokmuş olur. Yokuş Kalkış Desteği, oluşan fren basıncını yaklaşık olarak üç saniyeliğine sabit olarak tutar. Bu süre içinde, yani ayağınızı frenden çekip sonrasında gaza basana veya debriyajı bırakana kadar geçen sürede, otomobilin kaymasını önler. Böylece yokuş yukarı kalkış esnasında sürücü aracı kolay ve konforlu bir şekilde hareket ettirebilir.
Yokuş Kalkış Desteği Ne İşe Yarar?
Yokuş Kalkış Desteği’nin ne olduğunu ve nasıl çalıştığını inceledikten sonra yokuşta kaymayı önlemek dışında bu sistemin ne gibi faydaları var diye soracak olursanız, bunları da şu şekilde sıralamak mümkün:
- Yokuş Kalkış Desteği, özellikle tecrübeli olmayan yeni sürücülere büyük kolaylık sağlayan bir sistemdir.
- Deneyimli sürücüleri bile strese sokabilecek yokuş üzerinde yaşanan trafik sıkışıklıklarını da güvenli bir şekilde atlatmanızı sağlar.
- Ayrıca bu sistem, otomobiliniz manuel şanzımanlı ise debriyaj ömrünü uzatmaya yardımcı olur.
- Yokuşta kalkış sırasında oluşabilecek balata aşınması da yine Yokuş Kalkış Desteği sayesinde azalır.
Yokuş Kalkış Desteği’ni kullanırken dikkat etmeniz gerekenler
Yokuş Kalkış Desteği sisteminin devreye girmesinde etkili faktörlerden biri de bulunduğunuz yokuşun eğim oranıdır. Bu oran sahip olduğunuz otomobile ve bu otomobilin Yokuş Kalkış Desteği sistemi özelliklerine göre değişiklik gösterse de hafif engebeli yollarda ya da ufak rampalarda sistem devreye girmeyebilir.
Debriyaj balatalarınızı zorlamamak ve zarar vermemek adına yokuşta yapacağınız kalkışlarda süreye dikkat etmeniz gerekir. Bu süreyi fazlaca uzatırsanız Yokuş Kalkış Desteği’nin devre dışı kalmasına sebebiyet verebilir; böylece aracınızın kaymasına neden olabilirsiniz. Bu özellikle arkanızda başka araçların olduğu durumlarda tehlikeli olabilir. Ayrıca araç tutunurken debriyaja yarım basmak da balataları yıpratabilir. Yokuş kalkış sistemine sahip Toyota Corolla ve RAV4 modellerini inceleyebilirsiniz.