Motorlu veya motorsuz taşıtlarla karayollarında sürüş yapabilmek için yetkili kurumlarca verilmiş bir sürücü belgesi gerekir. Sürücü belgeleri arasında en bilinenlerin başında ise B sınıfı ehliyetler gelir. Peki B sınıfı sürücü belgesi nasıl alınır, B ehliyet almak için gereken şartlar nelerdir? Toyota Türkiye olarak B sınıfı ehliyet nedir sorusu eşliğinde merak ettiklerinizi bu rehberde paylaşacağız.
B Sınıfı Ehliyet Nedir?
B sınıfı ehliyet otomobil ve kamyonet kullanabilmek için gereken sürücü belgesi sınıfı olarak bilinir Trafiğe çıkan araçların büyük bölümü sedan, hatchback ve SUV gibi farklı gövde tasarımlarına sahip otomobillerden oluştuğu için B ehliyet en çok tercih edilen sınıfların başında gelir.
B ehliyet motor kullanabilir mi diye merak ediyorsanız motosiklet kullanmak için 2 yıllık süreyi geçmeniz gerektiğini bilmelisiniz. B ehliyet sınıfına ait belgeyi 2 yıl ve daha uzun süredir kullanıyorsanız 2024 yılında yapılan değişiklik kapsamında A1 sürücü belgesi ile kullanılan motosikletleri kullanabilirsiniz. A sınıfı sürücü belgesi hakkında gerekli detaylara ise A Sınıfı Ehliyet Nedir, Nasıl Alınır adlı yazımızdan ulaşabilirsiniz.
B Sınıfı Ehliyet Kaç Yaşında Alınır?
Diğer sürücü belgesi çeşitlerinde olduğu gibi B grubu ehliyete sahip olmak için de yaş şartını yerine getirmiş olmanız gerekir. B ve BE sınıfı ehliyet için sürücü adaylarında 18 yaşını doldurmuş olma şartı aranır. B1 sürücü belgesine sahip olmak için ise 16 yaşını doldurmak gerekir. En az ilkokul düzeyinde eğitime sahip olmak ve araç kullanmaya engel bir sağlık sorununun bulunmaması diğer sürücü belgesi şartları arasında yer alır.
B Sınıfı Ehliyet Nasıl Alınır?
B sınıfına ait araçları kullanmak için öncelikle sürücü kursundan hem teorik hem de pratik ders almak şarttır. Genel olarak B ehliyet almak için karşılanması gereken şartlar şu şekildedir:
- 18 yaşını doldurmak,
- Sürücü kursunun teorik ve pratik direksiyon dersini tamamlamak,
- Eğitimi tamamladıktan sonra yazılı sınav ve ehliyet sınavından geçmek,
- Sürücü belgesi alma harcını yatırmak ve bölge nüfus müdürlüğünden ehliyeti almak.
B sınıfı ehliyet almanın en önemli koşullarından biri MEB’in hazırladığı yazılı ve direksiyon sınavını başarıyla tamamlamaktır. Genel olarak yazılı sınavda, kurs içeriğinde de yer alan trafik kuralları, araç teknik bilgisi ve ilk yardım gibi konular yer alır. Ehliyet sınavı geçme notu ise 70’dir. Bu puan ve üzerinde puan alanlar, bir sonraki aşama olan direksiyon sınavına girme hakkı kazanırlar. Direksiyon sınavını da başarıyla geçenler, ehliyet alma harcını ödeyerek B sınıfı sürücü belgesini resmi olarak alırlar.
B Sınıfı Ehliyet İçin Gereken Belgeler
B Sınıfı sürücü belgesi için gereken evraklar ise şu şekilde:
- Kimlik kartı fotokopisi,
- 4 adet biyometrik fotoğraf,
- Sağlık raporu,
- Adli sicil kaydı,
- Eğitim durumunu gösteren öğrenci belgesi veya diploma.
Genel olarak bu belgeler, sürücü kursuna başvurmak için gereken belgeleri içerir. Bu belgelerin olduğu dosya, daha sonra ehliyet almaya hak kazandığınızda bölge nüfus müdürlüğüne gönderilir.
B Sınıfı Ehliyet Çeşitleri Nelerdir?
2016’dan önce yalnızca tek tip B sınıfı ehliyet kullanılıyorken yapılan düzenlemeyle günümüzde bu sınıftaki sürücü belgeleri B, B1 ve BE olarak üçe ayrılıyor:
B Ehliyet
B ehliyet yalnızca otomobil ve kamyonet kullanmak isteyen sürücüler tarafından alınıyor. 2016 yılından önce minibüs de kullanabilen B grubu ehliyet sahiplerinin artık D1 sınıfına da başvurması gerekiyor. Bu sınıfa ait sürücü belgeleri aynı zamanda M, B1 ve F sınıflarını da kapsıyor. Buna göre 2-3-4 tekerlekli motorlu bisiklet ve traktörler de kullanılabilir.
B1 Ehliyet
Normal B sınıfına göre kapsamı daha dar olan B1 ehliyetle yalnızca 4 tekerlekli motosikletler kullanılabiliyor. M sınıfı mopedleri de kapsayan B1 ehliyet sahipleri motor gücü 15 KW’ın altında olan ve ağırlığı 400 kg’ı geçmeyen araçları kullanabiliyor. Bu tip sürücü belgesine sahip olmak için diğer B grubu sürücü belgelerinden farklı olarak 16 yaşını doldurmuş olmak yeterlidir.
BE Ehliyet
B grubu sürücü belgeleri arasında en kapsayıcı özelliğe sahip olan BE ehliyet ile M, B1, B ve F sınıfına ait tüm taşıtlar kullanılabilir. Römorklu ve yarı römorklu yük taşımacılığında kullanılabilmesiyle diğer B sınıfı sürücü belgelerinden ayrılır. BE sınıfı ehliyete sahip olmak isteyen sürücülerin önce B grubu sürücü belgesi alması gerekir.
B Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır?
B sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler otomobil ve kamyonet sınıfına dahil tüm araçları kullanabilir. Bu ehliyet türü M ve F sınıflarını da kapsadığı için motorlu bisiklet, traktör ve ticari amaçlı olmamak kaydıyla römork taşıyabilen tarım araçları da sürülebilir.
B grubu ehliyetle hangi Toyota modellerini kullanabileceğiniz merak ediyorsanız liste oldukça geniştir. Corolla ve Camry gibi sedan modellerin yanı sıra SUV ailesinin C-HR ve RAV4 modellerini kullanmak da mümkündür. Ayrıca en güçlü arazi araçlarından biri olan Land Cruiser ve geniş hacmiyle dikkat çeken Hilux 4×4 modeli de bu ehliyet grubuyla kullanılır.
Toyota Türkiye olarak B ehliyet nedir, nasıl alınır sorularını yanıtladık. Diğer A, M, Motor ve C sınıfı ehliyeti gibi farklı ehliyet gruplarına yönelik bilgileri ve otomobil dünyasındaki son gelişmeleri Toyota Blog sayfasından takip edebilirsiniz.