Xenon Far Nedir? Halojen Far ile Arasındaki Farklar Nelerdir?

746 Gösterim

Bir otomobilden bahsederken çoğu zaman en son akla gelen detaylardan biri olan farlar, aslında sandığınızdan çok daha fazla önem taşıyor. Farları yalnızca otomobilinize karakteristik ve stil sahibi bir dış görünüş kazandıran tasarım detayı olarak görmemek gerekiyor. Nitekim bundan çok daha kritik görevleri var. Bir kere sürüş güvenliği açısından temel parçalardan biri. Tam da bu nedenle sahip olması gereken birtakım özellikler mevcut. Örneğin değişen hava koşullarında dahi eşit derece kuvvette aydınlatma imkanı sağlaması gerekiyor. Zira sadece bulutsuz gecelerde değil, yağmurlu ya da sisli hava koşullarında da sürücünün görünürlüğünü sağlaması oldukça önemli.

Bu noktada iki temel gereksinim daha ortaya çıkıyor. Bunlardan ilki farların eşit dağılımlı ışık yoğunluğu oluşturabilmesi, ikincisi ise yeterli menzile sahip olması. Karşıdan gelmekte olan sürücülerin de görüşünü engellemeyecek ışık dengesine sahip olması gereken farlar, gelişmekte olan teknoloji ile farklı türde ve özellikteki modelleri ile dikkat çekiyor. Bunlar arasında en çok kullanılan ikisi Xenon ve halojen farlar arasındaki farklara gelin birlikte bakalım.

Xenon far nedir?

Düşük maliyetli olması sebebiyle çokça tercih edilen halojen farlar son yıllarda yerini Xenon far modellerine bırakmaya başladı. Bu noktada söz konusu Xenon far aydınlatması nasıldır sorusu da sıkça gündeme geliyor. Xenon farlar adından da anlaşılacağı üzere içinde bulunan Xenon gazı ile çalışıyor. Far sisteminin içinde bulunan tüpler yüksek basınç ile doldurulmuş Xenon gazıyla dolu. Bu gaz elektrotlar arasındaki çakma sayesinde ortaya çıkıyor. Elektrotlar üzerinden geçen akım, gazla buluşarak ışımanın ortaya çıkmasını sağlıyor.

Geçmiş dönemde Xenon farların en temel sorunu ideal ışık seviyesine ulaşması için birkaç saniye geçmesi gerektiğiydi. Bu sebeple uzun far olarak kullanılması mümkün olmayan Xenon teknolojisi, karma bir far sistemini de beraberinde getiriyordu. Kısa far söz konusu olduğunda Xenon sistemi kullanılırken uzun far için halojen sistemine geçiş yapılıyor. Şimdilerde ise Bi-Xenon teknolojisi ile bunun önüne geçildi. Elektrikli motor ile çalışan, perdenin genişlemesi ya da daralması mekaniğine dayanan bu sistem ile sadece Xenon ampuller kullanılabilir hâle geldi.

Xenon farların kullanımı yasal mı meselesine gelecek olursak, evet yasal. Ancak eğer aldığınız araç sıfır değilse ve sonradan bu far türüne geçecekseniz bu farın tüm aksamlarının tam hâliyle ve doğru bir şekilde takılmış olması zorunluluğu var.

Şimdi gelin Xenon farlarla halojen farlar arasındaki farkları inceleyelim…

Xenon far ile halojen far arasındaki farklar nelerdir?

Xenon far teknolojisi halojen far ile kıyasladığımızda çok daha yeni bir teknoloji. Halojen far dediğimiz şey içinden ışık geçtiğinde ışık veren tungsten filaman ve çevresindeki camın içinde bulunan argon ile nitrojen gazlarına bağlı bir sisteme sahip.

Xenon farların halojen farlardan daha avantajlı olmasının sebepleri:

  • Xenon farın ürettiği ışık miktarına göre harcadığı enerji halojenden daha azdır.
  • Xenon farlar halojen farlara kıyasla daha uzun ömürlüdür.
  • Xenon farlar verimlilik açısından halojen farlardan daha iyidir.
  • Xenon farlar daha az enerji harcadıkları için daha çevrecidirler.
  • Xenon farların dayanıklılığı ve kullanım ömrü halojen farlara kıyasla daha uzundur.
  • Xenon farların ekstra bakım ücreti gibi masrafları yoktur.

Halojen farların Xenon farlardan daha avantajlı olmasının sebepleri:

  • Halojen farların üretim maliyeti daha düşüktür.
  • Halojen farların üretimi Xenon farlara kıyasla daha kolaydır.
  • Halojen farlar Xenon farlara göre daha az güçlü olduğundan karşıdan gelen sürücü için daha az göz yorucu etkiye sahiptir.

YORUM YAZ