Alkollü Araç Kullanma Cezası 2024

4.573 Gösterim

Alkol tüketimi, tüm trafik kazaları içinde nispeten düşük bir orana sahip olsa da kazaların büyük çoğunluğu yaralanma ve can kaybıyla sonuçlanır. Bu nedenle yolcuların ve diğer araçların güvenliğini riske atan alkollü sürücüler için caydırıcı cezalar uygulanır. Alkollü araç kullanmak ile ilgili merak ettiğiniz tüm soruların cevabını içeriğimizde bulabilirsiniz.

Alkollü Araç Kullanma Cezası Nedir?

Trafik Cezalarından biri olan alkollü araç kullanımı, Karayolları Trafik Kanununca yaptırıma tabi tutulur. Bu kapsamda kesilen ceza, para cezası ile birlikte belirli bir süre trafikten men edilmektir. Trafikten men edilen sürücüye ceza puanı da yazılır. Alkollü araç ile trafiğe çıkmanın kademeye göre değişen cezaları mevcuttur. Aynı zamanda alkollü araç kullanmanın para cezaları her yıl güncellenir. 

 

Alkollü araç kullanma cezası ile birlikte kırmızı ışıkta geçmenin cezasını ve detaylarını öğrenmek için de Kırmızı Işık Cezası Ne Kadar başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz. 

2024 Alkollü Araç Kullanma Cezası Ne Kadar?

Türkiye sınırları içinde alkollü araç kullanma cezası Karayolları Trafik Kanunu’nun 48. maddesinde düzenlenen şekliyle kesilir. Buna göre alkollü araç kullananlara idari para cezasıyla birlikte ehliyete el koyma ve ceza puanı işlemleri yapılır. Ödemenin 15 gün içinde yapılması durumunda ise ceza miktarının %25’i oranında indirim uygulanır.

 

Ayrıca alkollü araç kullanmanın yakalanma sürelerine göre de ceza miktarı değişir. Alkollü şekilde ilk kez araç kullanmanın cezası 2024 yılında 6.439 TL’dir. İkinci ve üçüncü defa alkollü araç kullanmanın cezası ise gittikçe artar. 

İkinci Kez Alkollü Araç Kullanma Cezası Ne Kadar?

İkinci defa alkollü araç ile yakalanmanın cezası, 8.075 TL’dir. Bu para cezasına ek olarak ehliyete 6 ay değil, 2 yıl el konulur. Araç trafikten men edilir ve 20 ceza puanı araç sürücüsüne yazılır. Bununla beraber trafik cezalarında geçerli olan erken ödeme indiriminden yararlanarak %25 indirim ile ödeme yapılabilir. Diğer cezalar ise sabit kalır. 

Üçüncü Kez Alkollü Araç Kullanma Cezası Ne Kadar?

Üçüncü defa alkollü araç kullanma cezası 2024 yılında 12.977 TL para cezasıdır. Ayrıca 3. kez aynı trafik suçunu işlemekten dolayı ehliyete 5 yıl süreyle el konulur. Araç trafikten men edilirken sürücü tarafına 20 ceza puanı yazılır. Bununla beraber üçüncü defa alkollü araç ile yakalanmanın hafif hapis cezası da mevcuttur. 

Alkollü Araç Kullanma Cezası Nasıl Sorgulanır?

Alkollü araç kullanımı sonucu idari para cezası alan sürücüler ceza miktarını e-Devlet sistemi üzerinden online olarak sorgulayabilirler.  Diğer cezalarda olduğu gibi alkollü araç kullanma cezası da plakaya yazılır. . Sorgulama için E-Devlet’e giriş yaptıktan sonra sırasıyla e-Hizmetler, EGM menüsü ve Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama bağlantılarına tıklamak yeterlidir. 

Alkollü Araç Kullanma İtirazı Nasıl Yapılır?

Eğer alkollü araç kullanma cezasının haksız olduğunu düşünüyorsanız buna itiraz edebileceğini de bilmelisiniz. İtiraz için idari mahkemeye başvurmayı tercih edebilirsiniz. Bununla beraber itiraz olması durumunda bile öncelikle trafik cezasını ödemek gerekir. 

 

Alkollü araç kullanma itirazı, ceza tebliğ edildikten 15 gün sonra il veya ilçedeki Sulh Ceza Hakimliği aracılığıyla yapılır. İtiraz dilekçesi ve eldeki kanıtlar ile birlikte başvuru tamamlanır. Başvuru sonrasında ise ceza incelenir ve haksız ceza olması durumunda alkollü araç kullanma ve ehliyete el koyma cezası iptal edilir. 

Ehliyetine El Konulan Kişi Ehliyetini Nasıl Alır?

Alkollü araç kullanma cezalarından biri ehliyete belirli bir süre el koymaktır. El konulan ehliyeti geri almak için ceza süresinin bitmesini beklemek gerekir. Süre dolduktan sonra en yakın Trafik Denetleme Şube Müdürlüğüne dilekçe ile başvurarak ehliyet geri alınır. Dilekçe ile beraber alkollü araç kullanma cezasının ödendiğine dair bir doküman da götürmek şarttır. 

Promil Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Alkolün herhangi bir miktarda tüketimi trafikte risk oluşturmaya yetse de cezai işlem gerektiren durumlar için promil sınırı adı verilen bir referans noktası kullanılır. Alkol kullanmanın yasal sınırı olarak da bilinen promil düzeyi bir litre kanda bulunan alkol miktarının gram cinsinden değerini gösterir. 

 

Alkol sınırı kaç promil diye merak ediyorsanız çoğu Avrupa ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de üst promil sınırı 0.50 olarak kabul edilir. Ancak bu değerin yalnızca hususi araç sürücülerini kapsadığı belirtmek gerekir. Hususi araç dışında kullanılan kamyonet ve taksi gibi ticari araçlarda promil sınırı 0.20 olarak uygulanır. 

 

Genellikle yol üzerindeki trafik denetim polisleri tarafından kontrol edilen promil değeri sürücünün alkolmetre adı verilen cihaza üflemesiyle hesaplanır. Promil değeri sürücünün cinsiyetinden ağırlığına, tüketilen alkolün cinsinden son tüketim zamanına kadar birçok faktöre bağlı şekilde değişebilir. Bu noktada saatte yaklaşık 0.15 promil alkolün vücuttan atıldığını da belirtmek gerekir. 2024 yılında Karayolları Trafik Kanunu’na göre, alkol ölçümü için alkolmetreye üflemenin reddedilmesi halinde 18.452 TL tutarında idari para cezası uygulanır ve ehliyete 2 yıl süreyle el konulur.

Alkollü Kazada Hasarı Kim Karşılar?

Kasko ve trafik sigortasının alkollü kazayı karşılayıp karşılamadığı merak edilir. Trafik sigortası, alkolden kaynaklı hasar ve maddi kayıpları karşılamaz. Bununla birlikte eğer trafik kazası alkol kaynaklı değilse o zaman sigorta hasarı karşılar. Bu noktada kazanın sebebinin tespit edilmesi oldukça önemlidir. 

Alkolün Sürücülük Üzerindeki Etkileri

Araç kullanmak pedallara basıp direksiyon çevirmekten çok daha fazlasını içeren bir dizi komplike eylemden oluşur. Sürücülerin arabayı kontrol etmek için el, göz ve ayak koordinasyonunu maksimum düzeyde tutması gerekir. Çünkü ani gelişen koşullara karşı gösterilen hızlı karar verme becerisi güvenli sürüşün ilk şartı olarak kabul edilir. 

 

Alkolün olumsuz etki ettiği sürüş fonksiyonları ise şu şekildedir:

 

  • Tepki Süresi: Alkol kullanmak refleksleri körelterek sürüş sırasında sürekli değişen durumlara karşı hızlı tepkiselliği kısıtlar. 
  • Görüş: Göz kası işlevlerinde bozulmaya neden olarak görsel algıyı değiştiriyor. Bu durum gece görüşü ve renk algılarını bozduğu gibi bulanık görmeye neden olabilir. 
  • Yol takibi: Alkol aracın yoldaki konumunu, diğer araçlarla arasındaki mesafesini, yol işaretlerini ve şerit düzenini değerlendirme yeteneğini azaltır. 
  • Konsantrasyon: Alkollü araç kullanmak motor fonksiyonları yavaşlatarak mantıklı karar verme yeteneğinin azalmasına, dikkat dağınıklığına ve uyuşukluğa neden olur.
  • Koordinasyon: Sürüş esnasında el, göz ve ayak koordinasyonunu azaltarak kazalara davetiye çıkarır. 


Toyota Türkiye olarak alkollü araç kullanma cezası hakkında bilinmesi gerekenleri sıraladık. Trafik cezaları, yaptırımları ve otomobil dünyasına rehber içerikler için Toyota Türkiye Blog sayfamızı takip edebilirsiniz.

Alkol Cezasına Nereden Bakılır?

Araç sürücüsüne yazılan alkol cezası için e-devlet üzerinden  Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama sayfasına göz atmak yeterlidir.

Alkollü Araç Kullanmanın Cezası Ne?

Alkollü şekilde araç kullanıp yakalanmanın yaptırımı, ehliyete el koyma ve para cezasıdır. Alkollü araç kullanmanın para cezası ise her yıl değişiklik gösterir

YORUM YAZ