Uzun Yolda Yakıt Tüketimi Nasıl Düşürülür?

4.529 Gösterim

Hemen her sürücü gibi siz de şehir içi trafiğinden uzakta uzun yolculuklar yaparken sürüş keyfini en iyi şekilde hissediyor olabilirsiniz. Keyifli bir yolculuk için sürüş konforu kadar önemli olan bir şey daha var: Yakıt tüketimi. Özellikle benzinli veya dizel motora sahip bir araca sahipseniz, sürekli artan yakıt fiyatlarına bir de yüksek yakıt tüketimi eklenince keyfinizin kaçması işten bile değil. Ancak sürüş tarzınızı değiştirerek yakıt tüketimini en aza indirmeniz mümkün. Peki uzun yolda en az yakıtla en fazla mesafeyi kat etmek için ne yapmak gerekiyor?

Uzun yolda yakıt tüketimini düşürmek için nelere dikkat edilir?

İster şehir içi olsun ister şehir dışı otomobille yolculuk yaparken yakıt tüketimini etkileyen birçok faktör var. Yolculuk esnasında kendinizi sürekli benzin istasyonlarında bulmak istemiyorsanız işte yakıt tüketimini düşürecek bazı ipuçları:

  • Uzun yolda yakıt tüketimini minimize etmek için agresif sürüşlerden kaçınmanız gerekiyor. Hızlanmaları mümkün olduğunca yavaş ve pürüzsüz bir şekilde yaparak yakıt tasarrufunda önemli bir eşiği atlatabilirsiniz.
  • Yavaşlamanız gereken durumlarda ani frenlerden kaçınıp ayağınızı gazdan keserek yavaşlamayı tercih etmelisiniz. Böylelikle iyi bir zamanlama sayesinde ivmeli bir sürüş yakalayarak hızlanacağınız zaman gaz pedalına daha az basabilirsiniz.
  • Eğimli bir otoyoldan aşağı doğru süzülürken vitesi boşa alarak daha fazla yakıt tasarrufu yapabileceğinizi düşünebilirsiniz; ancak bunun yaygın bir yanılgı olduğunu belirtmekte fayda var. Verimli bir yakıt tüketimi için yokuş inişlerinde aracın devrine uygun bir viteste olması gerekiyor. Bu aynı zamanda fren gerektiren durumlarda daha güvenli bir sürüş sağlıyor.
  • Sabit bir hızın korunması motorunuzun verimli bir şekilde çalışmasına yardımcı olacağı için hız dalgalanmalarından kaçınmalısınız.
  • Düz ve eğimsiz yollarda hız sabitleyiciyi trafik hız sınırına ayarlayarak ekonomik bir sürüş gerçekleştirebilirsiniz. Ancak hız sabitleyiciyi kullanırken yolların engebeli veya inişli çıkışlı olmadığına dikkat etmeniz gerekiyor. Aksi takdirde arabanız yokuş çıkarken sabit hızı korumaya çalışarak daha fazla yakıt tüketebilir.
  • Yuvarlanma direncini en aza indirerek de yakıt tüketiminde ciddi tasarruflar yapmanız mümkün. Bunun için lastiklerinizin hava basıncının ideal seviyeye getirilmesi gerekiyor. Düşük basınca sahip lastikler yol üzerinde daha fazla sürtünmeye neden olacağı için yakıt tüketimini önemli seviyede artırıyor.
  • Yüksek oktanlı premium yakıtlar her zaman en iyi seçenek olmayabilir. Daha yüksek fiyat daha iyi bir performans garanti etmediği için yakıt seçiminde dikkatli olmanız gerekiyor. Birçok otomobil düşük oktanlı yakıtları kullanmak için tasarlanıyor. Arabanızın hangi yakıtla en verimli şekilde çalıştığını öğrenmek için kullanıcı el kitabına göz atmanızda fayda var.
  • Bakımsız ve verimsiz çalışan parçalara sahip bir otomobilin daha fazla yakıt tükettiği artık herkesçe biliniyor. Özellikle uzun yola çıkmadan önce hem güvenlik hem de yakıt verimliliği için aracınızın tüm kontrollerini yaptırmanız gerekiyor. Periyodik bakımlarda motor, yağ filtreleri ve buji gibi parçalardaki olası sorunların giderilmesi hem canınızı hem de cebinizi kurtarabilir.

Toyota Hibrit’le uzun yollar daha ucuz

Geleneksel benzinli ve dizel motorların şehir içi trafiğinde fazla yakıt tükettiğini artık herkes kabul ediyor. Üstelik bu durum kendini uzun yol sürüşlerinde de gösterebiliyor. Toyota’nın hibrit teknolojiye sahip motorları sayesinde hem şehir içinde hem de otoyollarda yakıt tüketimini en aza indirebilirsiniz. Benzinli ve elektrikli motorun birlikte kullanıldığı bu melez sistemde yüzde 40’a yakın yakıt tasarrufu sağlamak mümkün. Özellikle kalkış anında elektrikli motorun gücünden yararlanılması hibrit otomobillerin en büyük avantajı. Otomobillerdeki enerjinin neredeyse yarısının hızlanmaya harcandığı düşünüldüğünde bu özellik daha da önemli hale geliyor. Frene her basıldığında şarj olan elektrikli motorun haricinde daha düşük emisyon değerlerine sahip bir otomobille uzun yolun tadını çıkarmak istiyorsanız, Toyota’nın hibrit modellerine göz atabilirsiniz.

YORUM YAZ