Hatchback Nedir?

4.596 Gösterim

Araç piyasasında birçok farklı marka ve model bulunur. Her model farklı bir ihtiyaç ve zevk grubuna hitap eder. Bazı kullanıcılar büyük ve geniş hacimli araçları tercih ederken, bazı kişilerse daha küçük araç gruplarına yönelebilirler. Burada belirleyici olan kişilerin zevkleri ve elbette ihtiyaçlarıdır. Genellikle ailelerin tercihi olarak bilinen ve sunduğu alan ile dikkatleri çeken araba çeşitlerinden biri de hatchbacktir.

Hatchback Ne Anlama Gelir?

Hatchback dilimize İngilizceden direkt olarak geçmiş bir sözcüktür. Kelimenin kendisinin Türkçe karşılığı “kısa ve küt arkalı araba” olarak özetlenebilir. Bir araç türü olarak hatchback terimini daha yakından incelemek gerekirse şöyle söyleyebiliriz: Hatchback; 3 ya da 5 kapısı ve minimum 4 oturma yeri olan, arka tarafı tamamen düz şekilde inen araç türüdür. Çoğu modelin arka koltuklarının yatırılabilme özelliği vardır. Hatchback modellerde bagaj uzantısı bulunmaz. Bagaj kabine dahildir ve kapısı tamamen açılabilir. Arkadan bakıldığında herhangi bir çıkıntı görünmez. 3 kapılı sportif modelleri olduğu gibi kalabalık ailelere uygun, geniş hacimli hatchback çeşitleri de piyasada uzun yıllardır yer almaktadır. Özellikle Avrupa’da en çok satılan otomobiller arasındadır.

Hatchbak Araba Modellerinin Diğerlerinden Farkı Nedir?

Hatchback modeller, kendine has özellikleri ile diğer modellerden ayrılır. Zaten kullanıcısını cezbeden de bu farklardır. 

  • İlk olarak söylenmesi gereken, hatchback modellerin sedan araçlar gibi arkada bir çıkıntısının olmamasıdır. Yandan bakıldığında direkt bagajın aşağıya devam ettiği görülür.
  • Bahsedilen bu tasarım farklı hatchback modellere bagaj hacmi avantajı sunar. Bu sebeple hem kalabalık ailelere hem de fazla eşya ile seyahat etmesi gerekenlere hitap eder.
  • Modellerin çoğunda arka koltuklar yatırılabilir. Bu kimi zaman dinlenmek için bir alan, kimi zaman ise ekstra bagaj hacmi demektir. 
  • Araç boyları sedan gibi uzun modellere göre oldukça kısadır. Kalabalık şehirlerde hem trafikte hem de park konusunda avantaj sağlar. 
  • Hatchback modeller de kısa ve küt yapıları sayesinde virajlarda avantaj sağlar.
  • Yeni nesil hatchback modellerin çoğu yakıt tasarrufu da sunar.

Hatchback Araba Modellerini Kimler Tercih Ediyor?

Hatchback araba modelleri birçok noktada avantaj sağladığı için farklı ihtiyaçlara sahip kullanıcılara hitap eder.

  • Bagaj hacmi aileleri, sürekli seyahat halinde olan kişileri ve kamp, kayak, su sporları gibi fazla eşya ile seyahat gerektiren aktiviteleri seven kişiler tarafından sıklıkla tercih edilir. Ayrıca evcil hayvan sahipleri de bu modellere yönelmektedir.
  • Sportif ve şık bir duruş sunduğu için genç nesil ve kadın sürücüler tarafından, özellikle renkli modeller, tercih edilir.
  • Şehir kalabalığında daha konforlu sürüş ve park imkanı sunduğu için araç kullanmayı yeni öğrenenler tarafından tercih edilebilir. 
  • Manevra kolaylığı sunan yapısıyla hatchback modeller uzun yolda rahat sürüş arayan herkese hitap eder. Siz de dilerseniz Toyota modellerinin hatchback versiyonlarını inceleyerek aracın ihtiyaçlarınıza uygun olup olmadığını görebilirsiniz. 

Hatchback Araba Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Hatchback Araba ile Hot Hatch Modeller Arasındaki Fark Nedir?

Hatchback modellerin çok beğenilmesi tasarımcıları bu modeller üzerine uzun uzun çalışmaya yönlendirdi. Bunun sonucunda da daha sportif çizgileri tercih edenlerin beğenisini toplayan hot hatch modeller sunuldu. Genellikle 3 kapılı olan hot hatch arabalar arasında motor gücü 300 HP’ye çıkan modeller de bulmak mümkün.

Liftback Model Nedir?

Liftback model ise hatchback ile sedanın karışımı olarak tanımlanabilecek bir tür binek araç. Bu modellerin tıpkı hatchback gibi arka camı ve bagaj kapağı tek parçadır. Ayrıca bagaj kabine dahildir. Ama bu araçlar yandan bakıldığında sedan gibi görünür.

YORUM YAZ