Hibrit ve Dizel Motor Arasındaki Farklar Nelerdir?

4.101 Gösterim

Otomotiv sektörü geliştirdiği yeni teknolojilerle kullanıcılara birbirinden farklı motor seçenekleri sunuyor. Bunların yanına yeni yakıt seçenekleri de eklenince sürücülerin araba almadan önce karar vermesi bir hayli zorlaşıyor. Yeni yakıt seçeneklerinden birini de her geçen gün biraz daha popülerleşen hibrit motorlar oluşturuyor.

Hibrit otomobiller Toyota’nın öncülüğünde geleneksel benzinli ve dizel motorların yerini almakta oldukça kararlı. Hibrit ve dizel motorlar arasında seçim yapmakta zorlanıyorsanız hangisinin daha iyi yakıt tasarrufu sağladığını, daha çevreci veya uzun ömürlü olduğunu öğrenmek işinizi kolaylaştırabilir. Şimdi gelin hibrit ve dizel motorlar arasındaki farklar nelerdir daha detaylı inceleyelim.

Yakıt tasarrufunda hibrit mi daha iyi dizel mi?

Yakıt fiyatları sürekli yükselişte olduğu için araba seçimindeki en önemli kriterlerin başında yakıt tasarrufu geliyor. Benzinli motorun yanı sıra bir de elektrikli motora sahip olan hibrit otomobiller bu konuda daha verimli bir performans sunuyor.

Hibrit motorlu otomobiller kalkış anında ve düşük hızlarda sadece elektrikli motoru kullanıyor. Bu da şehir içi sürüşlerde geleneksel motorlar karşısında yüzde 40 oranında yakıt tasarrufu anlamına geliyor. Yakıtın en çok harcandığı dur-kalk trafikleri de göz önünde bulundurulduğunda hibrit motorlar tartışmasız bir şekilde dizel motorlardan daha iyi bir yakıt ekonomisi sunuyor.

Dizel motorlar en iyi yakıt performansını sabit hızlarda gösterdiği için daha çok şehirler arası yollarda öne çıkıyor. Ancak farklı sürüş modlarına sahip olan hibrit motorlar da bu alanda oldukça verimli. Ortalama hız değerlerini kapsayan ECO modu hibrit motorların sabit hızlarda daha az enerji tüketmesine olanak sağlıyor.

Hangisi daha çevreci?

Yakın zamanda hükümetler, sivil toplum kuruluşlarının kampanyaları sayesinde bazı emisyon standartlarını uygulama kararı aldı. Global düzeyde artan bu çevre bilinci sürücülerin otomobil seçimlerini de direkt olarak etkiliyor. Gündelik sürüşlerde geleneksel motorların karbondioksit emisyonları nedeniyle daha fazla kirlilik yarattığı artık herkes tarafından kabul edilen bir gerçek. Hal böyle olunca sürüşün önemli bir bölümünde elektrikli motoru kullanan hibrit otomobiller bir adım öne çıkıyor.

Bu noktada hibrit otomobillerin bataryalarının çevreye zarar verdiğine dair görüşler karşınıza çıkacaktır. Ancak ömrünü dolduran elektrik bataryaların geri dönüştürülebildiğini unutmamak gerekiyor. Diğer taraftan dizel motorlar hibritlere göre daha fazla gürültü kirliliği yaratıyor. Özellikle elektrikli motorla çalıştığı düşük hızlarda hibrit motorun sesini duymak için önemli bir çaba sarf etmek gerekebilir. Özetle ekolojik bilince sahip sürücüler açısından hibrit motorlar dizel motorlara göre bir adım önde görünüyor.

Hangisi daha az maliyetli?

Hibrit arabaların ilk satış fiyatları muadili dizel arabalara kıyasla biraz daha pahalı olabilir. Ancak bunun anlaşılır bazı sebepleri var. Dizel arabaların yakıt tasarrufundan dolayı benzinli arabalara göre daha pahalı olduğu biliniyor. Hibritlerin yüksek değerlere satılması da sağladığı yakıt tasarrufunun yanı sıra sahip olduğu elektrikli motordan kaynaklanıyor. Ancak hibrit otomobiller bunun haricinde sahip olduğu teknolojiyle de fark yaratıyor. Frene basıldığında elektrik enerjisi üreten rejeneratif fren sistemi gibi özellikleri sayesinde satış maliyetini daha mantıklı bir zemine oturtuyor. Hibritlerin yüzde 40’a yakın yakıt tasarrufu sağladığı düşünüldüğünde dezavantaj gibi görünen bu durumun uzun ve hatta orta vadede ortadan kalktığı açıkça görülüyor.

Hibrit otomobil almak isteyen sürücüler bazı vergi indirimi avantajlarından da faydalanabiliyor. Öte yandan ikinci el satış fiyatları karşılaştırıldığında hibrit motorlu araçların dizellere göre daha az değer kaybına uğradığı biliniyor.

Maliyet söz konusu olduğunda sürücüler için en önemli noktalardan birini de bakım giderleri oluşturuyor. Hibrit otomobillerde benzinli motor her zaman kullanılmadığı için motorda daha az aşınma yaşanıyor. Bu aynı zamanda yağ değişim aralıklarının daha uzun olacağı anlamına geliyor. Özetle hibrit arabalar dizel arabalar kadar rutin bakım gerektirmediği için daha düşük bakım maliyetlerine sahip.

YORUM YAZ