Dört Tekerlekten Çekişli Araçların Avantajları Nelerdir?

4.109 Gösterim

Arazi koşullarına uyum sağlamak için üretilen 4 tekerlekten çekişli araçlar otomotiv dünyasında giderek artan bir hayran kitlesine sahip. 4 tekerden çekişli araçlar adından da anlaşılacağı üzere, motorda üretilen gücü dört tekerleğe de aktarabiliyor. Bu sayede daha kuvvetli bir performans sunan 4 tekerlek çekişli araçların yol tutuşu nasıldır diye düşünüyor olabilirsiniz. Sürüş esnasında hem arka hem de ön tekerleklerin itme gücü uyguladığı bu araçların yol tutuşu iki çekişlilere göre çok daha sağlam. Dört çeker olarak da bilinen bu araçların sürücülere sunduğu avantajlar bununla sınırlı değil…

Kaliteli bir arazi sürüşü

Dört çeker araçların yüksek çekiş gücü, engebeli arazi yapılarında güvenlikli ve performanslı sürüş kabiliyeti vadediyor. İster dik bir yokuşta ilerliyor olun ister çamur veya kumda sürüş yapın, dört çeker araçlar sürüş deneyiminizi bir maceraya dönüştürmek için harika bir seçenek olabilir. Her tekerleğe gönderilen ekstra çekiş gücü, aracın stabil kalmasını ve kaygan koşullara ayak uydurması için gereken momentumu kazanmasını sağlıyor. Büyük lastikleri sayesinde ekstra kavrama sağlayan dört çeker bir araçla kırsallarda zor ulaşılan bölgelere giderek istediğiniz manzarayı elde edebilirsiniz.

Ekstra güvenlik

Dört çeker araçlar sahip oldukları ekstra dengeyle sürücülerin araba üzerindeki kontrolünü artırarak daha güvenli bir sürüş deneyimi sunuyor. Yerden yüksek yapıları sürücülere daha geniş bir yol hakimiyeti vererek aynı zamanda tehlikelerin önceden fark edilmesini sağlıyor. Dört çeker araçların yüksek ağırlığı zaman zaman hantallığa neden olsa da herhangi bir çarpışma durumunda sürücü ve yolculara ekstra koruma sağlıyor.

İster çift çeker ister dört çeker

Hemen hemen tüm modern dört çekişli araçlar sürücülere iki çekişli sisteme geçiş imkânı tanıyor. Yol koşullarına bağlı olarak sizin için en uygun çekiş sistemini seçerek her iki tarafın da avantajlarından faydalanabilirsiniz.

Ekstra iç ve bagaj hacmi

Dört çeker araçların boyutu modelden modele göre kasalı veya kasasız olarak değişiyor. Ancak genel olarak bu araçlar büyük bir iç hacim ve ekstra bir bagaj alanıyla birlikte geliyor. Bu sayede uzun süreli seyahatlerde veya kamp maceralarında konforlu ve rahat bir sürüş deneyimi elde edebilirsiniz.

Daha yüksek performans

Kullanıcısına güven veren dört çekerli arazi tipi araçlar yüksek hacimli motorları ve beygir gücüyle çift çekerli rakiplerine göre daha yüksek bir performans sunuyor. Bazı durumlarda ataklığından ödün vererek hantal bir izlenim yaratsa da dört çeker araçların motor gücü, yüksek yol tutuşuyla birleşince dinamizmin doruklarına çıkmak hiç de zor değil.

4 tekerlek çekişli araçların yakıt tüketimi nasıldır?

Dört çeker arabalar yüksek hacimleri ve ağırlığıyla sürücülere birçok avantaj sunarken iki çekişli arabalara göre daha fazla yakıt tüketiyor. Arazi şartlarına uyum sağlamak ve ağırlığını etkin bir şekilde taşıyabilmek için güçlü ve yüksek hacimli motorlarla üretilen dört çekişli araçlar, genellikle 100 kilometrede 10 litre civarlarında yakıta ihtiyaç duyuyor.

Yakıt tüketimleri kullanıma bağlı olarak da değişen dört çeker arabalar arasında en düşük yakıt tüketimine sahip olanların başında ise Toyota HILUX 4×4 Adventure geliyor. Birleşik yakıt tüketimi 100 km’de ortalama 6,8 litre olan HILUX, 6 ileri vitesi ve 2,4 litre hacimli motoruyla hem şehir içinde hem şehir dışında etkili bir performans sunuyor. Fosil yakıt fiyatlarının giderek artması sürücüleri daha avantajlı yakıt seçeneklerine yönlendiriyor. Toyota’nın öncülüğüyle giderek yaygınlaşan hibrit araçlar bu anlamda oldukça avantajlı. Toyota’nın dört tekerlek çekişli araçlarda da kullandığı hibrit teknolojisiyle elektrikli ve benzinli motorun avantajlarını bir arada kullanabilirsiniz. Bu noktada Toyota RAV4 Hybrid Flame modeli 100 km’de 4,4 litrelik yakıt tüketimiyle iki çekişli arabalardan da avantajlı bir yakıt ekonomisi sunarak arazi araçlarına olan önyargıyı yıkıyor.

YORUM YAZ