Açılımı dinamik denge kontrolü olan DSC, aracın güvenli bir sürüş gerçekleşmesini sağlayan sistemdir. Peki geniş tanımıyla DSC nedir ve ne işe yarar? Toyota Türkiye olarak DSC sisteminin işlevlerini ve çalışma mekanizmasını konu edindik!
DSC Nedir?
Dinamik denge kontrolü, aracın kontrolünü sağlayan bir sistemdir. Kaygan ve zorlu yol şartlarında devreye giren bu sistem, hareket hâlindeki aracın güvenli şekilde yoluna devam etmesini sağlar. DSC sisteminin avantajı, tekerleklerin yönünü ölçen sensörlere sahip olmasıdır. Aracın tekerlek açılarından ve dönüşlerindeki hızlarından alınan verilerin ECU’da(Motor Kontrol Ünitesi) işlenmesini sağlar. Peki tüm işlevleriyle dinamik denge kontrolü ne işe yarar? Şimdi DSC ne işe yarar sorusu eşliğinde DSC’nin çalışma mekanizmasına göz atalım.
DSC Ne İşe Yarar?
DSC’nin temel işlevi, tekerleklere iletilen gücün ve dönüş açısının ABS fren sistemi aracılığıyla ECU’ya iletmesidir. Bilindiği üzere ABS fren sistemi, frene basıldığı anda tekerleklerin tamamen kilitlenmesi sağlar. En zorlu arazi ve yol şartlarında bile güçlü bir performans gösteren bu fren sistemi, DSC sistemi ile uyumlu şekilde çalışarak aracın yol tutuş performansını artırır.
Genel hatlarıyla DSC’nin işlevlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Tekerleklere iletilen gücü kontrol eder,
- Direksiyon açısı ve dengesinin kontrolünü sağlar,
- Zorlu yol koşullarında savrulma veya kayma durumunun önüne geçer,
- ASR, ABS ve ECU sistemleri ile uyumlu çalışarak aracın güvenli hareket etmesine yardımcı olur.
DSC, anlık olarak sürücünün hareketlerini takip ederek analiz oluşturur. Analiz sonucunda da yoldan sapma veya kayma durumunun önüne geçerek sürücünün fren yapabilmesini sağlar. Yeni araç sistemlerinde yer alan DSC, hem ABS hem de ASR ile uyumlu şekilde çalışarak zamanında fren yapmayı kolaylaştırır. DSC’nin işlevlerini anlamak için DSC’nin nasıl çalıştığını da kavramak gerekir.
DSC Nasıl Çalışır?
Dinamik denge kontrolü, adından da anlaşılacağı üzere aracın dengeli sürüşü için birtakım kontroller yapar. Bu kontrolleri yapmak için de sensörleri kullanır. DSC içinde yer alan sensörler; tekerlek hızını, direksiyon açısını ve tekerlek dönme oranını sürekli izler. Sensörlerden gelen veriler sonucunda da virajlarda ve kaygan zeminlerde ani fren yapmayı sağlar.
DSC’nin çalışma mekanizmasında şu adımlar izlenir:
- Sensörlerden gelen verileri takip ederek aracın kayıp kaymadığını veya virajlarda fazla dönmenin olup olmadığını analiz eder,
- Sensörlerdeki verileri izlemek için ECU ile çalışır ve DSC’nin analizleri ECU uygular,
- Aracın kayması durumunda tek tek tekerleklere fren müdahalesinde bulunur,
- Torku azaltarak aracın hızını düşürür ve aracın virajlarda ve kaygan zeminlerde güvenli yol almasını sağlar,
- Kalkış ve hızlanma durumunda ASR (Anti Patinaj Sistemi) ile çalışarak aracın hızlanırken kaymasını önler,
- Sert frenleme sırasında ABS (Kilitlenme Önleyici Fren Sistemi) devreye girer ve tekerleklerin kilitlenmesi sağlar. Böylece frenleme yapılacağı sırada sürücünün direksiyon hakimiyetini de kaybetmesinin önüne geçer.
Kısacası DSC, farklı güvenlik sistemleri ile birlikte çalışarak aracın zorlu koşullarda güvenli ilerlemesini sağlar. DSC’nin verimli çalışmasına destek olan anti patinaj sistemine dair detaylar için ASR Nedir, Ne İşe Yarar adlı yazımıza göz atabilirsiniz.
DSC Hangi Araçlarda Vardır?
Araç güvenliğinin en önemli sistemlerinden biri olan dinamik denge kontrolü, son yıllarda üretilen tüm araçlarda bulunur. Modern araçların yüksek güvenlikli sistemlerinden biri olan DSC, Toyota markalı araçlarda da yer alır.
Toyota’nın öne çıkan çoğu aracında DSC sistemini görebilirsiniz. Güvenli ve dengeli bir sürüş keyfine imkân sağlayan yüksek teknolojili Toyota Modelleri için sayfamızı göz atabilirsiniz.
Dinamik Denge Kontrolü Arızası ve Bakımı
ABS fren sistemi ile uyumlu şekilde çalışan DSC, DSC Off durumunda devre dışı kalır. DSC devre dışı ne demek sorusunun cevabı da sistemin çalışmayı bırakması ve işlevlerini yerine getirmemesi olarak açıklanır. DSC’nin devre dışı kalmasının nedeni ise çoğunlukla arızadır. Sensörlerde, ABS ve ASR sistemlerinde meydana gelen bir arıza, DSC’nin de çalışmasını engelleyebilir. Ayrıca manuel olarak DSC sistemini de kapatmış olabilirsiniz.
DSC arıza belirtisi ise kendini direkt DSC Off şeklindeki uyarı ile gösterir. Gösterge panelinde DSC Off uyarı ışığı yanar. Ayrıca DSC’nin çalışmasını engelleyen ABS sistemindeki arıza da ABS ışığıyla kendini gösterir. Diğer DSC arıza belirtileri de şöyledir:
- Kaygan zeminlerde sürekli kayma ve sistemin devreye girmemesi,
- Frenleme performansında ani düşüş,
- Direksiyon hakimiyetini sağlamada düşüklük ve savrulma-yanlamasına kayma riski.
DSC arızası, aracın güvenli ve dengeli yol almasının önüne geçer. DSC arızası durumunda ise tekerlek hız sensörleri ve direksiyon açısı sensörünü kontrol etmek ve gerekirse değiştirmek gerekir.
Ayrıca ABS ve ARS sistemlerinin de işlevlerini yerine getirip getirmediğini kontrol etmek önemlidir. Bu kontrollerin ardından ise DSC arızasını, profesyonel yardım alarak da çözmeyi değerlendirebilirsiniz. Yetkili otomobil servisine danışarak kapsamlı analiz yaptırabilir, DSC’nin tekrar devreye girmesini hızlandırabilirsiniz.
DSC nedir, neden önemlidir konusunun detaylarını sıraladık. Otomobil dünyasına ve araç çalışma sistemine dair bilgilendirici içerikler için Toyota Türkiye Blog sayfamıza göz atabilirsiniz.
DSC hangi araçlarda var?
DSC, yeni üretilen çoğu araçta bulunan bir güvenlik ve fren sistemidir. DSC’nin yer aldığı başlıca otomotiv markalarından biri de Toyota’dır.
DSC özelliği nedir?
Sert virajlarda ve karlı, buzlu ve kaygan zeminlerde devreye giren sistemlerden biri, DSC’dir. DSC’nin temel özelliği, zorlu yol koşullarında doğru bir frenleme yapabilmeyi sağlayan kontrol ve analiz sunabilmesidir.