Hibritin 25. Yılı

857 Gösterim

Toyota 25 sene içerisinde tam olarak 5 farklı jenerasyona ayrılan hibrit araç modeli piyasaya sürmüştür. Toyota hibrit arabaların özellikleri, ilk jenerasyondan bugüne olan gelişimi, doğaya verdiği destek ve çok daha fazlası! Bu süreçte gerçekleşen tüm yenilikleri içerik üzerinden görüntüleyebilir, böylelikle satış rekorları kıran hibrit araçları daha yakından tanıyabilirsiniz!

Toyota’nın Hibrit Liderliği

Toyota Corolla Cross Hybrid

Toyota, otomotiv sektöründe hibrit teknoloji konusunda lider bir güç olarak öne çıkmayı başarmıştır. Yenilikçi yaklaşımla üretilen her bir araç, sürdürülebilirliğe odaklanmış vizyonu ile bilinen Toyota’ya aittir.

1997 senesinde ilk kez piyasaya sürülen Prius modeli ile hibrit teknolojide adeta çığır açmış, dünya genelinde konuşulmuştur. Şu anda 25. yılını kutlarken hala büyüleyici bir başarı öyküsü olarak parlayan serüvenin detayları her yönü ile incelenmelidir.

Toyota’nın yenilikçi yönü çevre dostu bir yaklaşım biçimi ile ortak paydada buluştuğunda her şey hızla değişmeye başlamıştır. Toyota’nın hibrit araç modelleri; düşük emisyon değerleri, estetik duruşu ve diğer özellikleri ile herkesin beğenisini kazanmış ve kısa süre içerisinde popüler hale gelmiştir. Bu da markanın hibrit araçlar konusunda liderliğe yürümesini sağlamıştır.

Otomotiv dünyasının en trend araçları arasında yer alan Toyota Hybrid arabalar son derece geniş bir skala oluşturmaktadır. Corolla, Corolla Cross, Yaris Cross, Toyota C-HR, Yaris, Corolla Hatchback, RAV4, Camry ve SUV araçlar en revaçta olan hibrit modelleri olarak dikkatleri üzerine çekmektedir.

25. Yılda 5. Jenerasyon Hibrit Özellikleri

toyota corolla besinci nesil hibrit arac

Toyota hibrit araç modellerinin yeni elektrikli beşinci nesli, kusursuz bir sürüş deneyimi sunmaktadır. Kendi kendini şarj etme özelliği bulunan hibrit motor ile daha sessiz seyahatler yapılabilmektedir. Ayrıca çevreye duyarlı biçimde hibrit araç yakıt tüketimi konusunda tasarruf sağlanabilir. Bu modelde dikkat çeken işlevler ise şu şekilde sıralanmaktadır:

Alçaltılmış Ağırlık Merkezi

Araçlarda yer alan ağırlık merkezi, aracın ağırlık dağılımının yoğunlaşmaya başladığı kısım olarak ifade edilebilir. Aracın dengesi, sürüş performansı ve yol tutuşu performansı konusunda önemli bir etkisi bulunmaktadır. Toyota’nın beşinci nesil hibrit araç modellerinde de bahsi geçen ağırlık merkezi alçaltılarak çok daha verimli hale getirilmiştir.

Süspansiyon Yapısı

Kullanılan süspansiyon yapısı; dinamizm, tam kontrol hissi ve konfor gibi unsurları bir arada sunmaktadır. Bu şekilde aracın yol tutuşu optimize edilerek daha güçlü bir sürüş deneyimi yaşanmaktadır. Geliştirilmiş süspansiyon yapısı; yol yüzeyinde yer alan pürüzleri azaltır ve bu sayede aracın dengeli, kararlı biçimde yol almasına yardımcı olmaktadır.

Sağlam Gövde

Kusursuz ve yenilikçi tasarım, akılcı mühendislik çözümleri ile ortak paydada buluşunca ortaya sağlam bir araç gövdesi çıkarılmıştır. Aracın ön kısmında bulunan geniş hava girişleri, hava akışının optimize olmasını sağlayarak yakıt verimliliğini de en üst düzeyde artırmaktadır. Bunun yanı sıra genel ağırlığı azaltmak amacıyla daha hafif malzemelere yer verilerek performansın yükseltilmesi sağlanmıştır.

Hibritin 25 Senelik Gelişimi – İlk Jenerasyondan Günümüze

Toyota, otomotiv endüstrisinde çevre dostu teknolojilere öncü olma konusunda sayısız adım atmış ve her birinde de başarılı olmuştur. Hibrit’in 25 yıllık gelişimi ile Toyota, ilk jenerasyondan günümüze tasarruf sağlayan, herkesi memnun eden kusursuz araçlar üretmiştir. Bu gelişimi incelediğimizde söyleyebileceğimiz çok şey var!

Her Şeyin Başlangıcı: Toyota Prius – 1997

Toyota’nın hibrit yolculuğu bundan tam olarak 26 sene evvel Prius modeli ile başlamıştır. Bu modelde elektrikli ve benzinli motor kombinasyonuna yer verilmiştir. Fakat aracın yüksek performanslı olmasının nedeni benzinli motor kısmının bulunmasıydı ve elektrik motoru bu durumda tamamen yardımcı görev görmekteydi. Bu şekilde yakıt tasarrufu da artırılarak her açıdan çevre dostu bir otomobil ortaya çıkarılmıştır. Araç, aynı zamanda maksimum beygir gücü üretebilecek duruma getirilmiştir. Son üretimi ise 2001 senesinde gerçekleştirilmiştir.

İkinci Jenerasyon: Daha Yüksek Performans Sunan Bir Araç – 2003

Toyota, hibrit teknolojisini geliştirme konusunda hiçbir zaman durmayarak 2003 senesinde ikinci jenerasyon Prius’u çıkarmıştır. Daha güçlü yakıt performansı hedefiyle güncellenen modelde; 1.5 litrelik benzinli ve elektrikli motorun güç çıkışında iyileştirmeler yapılmış, beygir gücü de böylelikle artırılmıştır.

Üçüncü Jenerasyon: Çeşitli Hibrit Araç Modelleri – 2009

Toyota, hibrit teknolojisini farklı segmentlere yayma kararı alarak 2009 senesinde üçüncü jenerasyon Prius’u piyasaya sürmüştür. Yenilenen bu modelde aerodinamik tasarım detayları benimsenirken daha geliştirilmiş bir hibrit sistemine yer verilmiştir.  Camry ve Highlander gibi yeni modellerde de hibrit teknolojisi kullanılmıştır.

Dördüncü Jenerasyon: Ekstra Yüksek Verimlilik – 2015

Dördüncü nesil Prius, 2015 senesinde piyasadaki yerini almıştır. Emisyon düzeyi daha da düşürülmüş, böylelikle çevre dostu bir tasarım benimsenmiştir. Gövde kısmı hafifletilerek benzinli motorun kalitesinde iyileştirmeler yapılmış ve daha dayanıklı bir elektrikli motor kullanılarak yakıt tüketimi ciddi düzeyde azaltılmıştır.

Diğer Hibrit Araç Modelleri ve Gelecek Perspektifine Bir Bakış

Toyota, ilk hibrit otomobil serisi olan Prius’un yanı sıra farklı modellerinde de hibrit teknolojisine sıkça yer vermekte ve gelecekte de Toyota’nın hibrit araçlar konusunda daha fazla yenilik yapacağı sinyalleri öngörülmektedir. Elektrifikasyon teknolojisinin popüler hale geldiği bu dönemde Toyota, hibritin gücünü daha da ileriye taşımayı sürdürecektir.

25 senedir durmaksızın geliştirilen Toyota Hybrid araç modelleri güncel teknoloji trendlerine uygun biçimde karşımıza çıkmaktadır. Bu da otomotiv endüstrisine ciddi anlamda bambaşka bir katkı sunmasını sağlamıştır.

Hibrit Teknolojisinin 25 Yılda Doğaya Desteği – CO2 Emisyonu Tasarrufu

Toyota, geliştirdiği hibrit teknolojisinin gücü ile doğaya sunduğu desteği 25 senedir devam ettirmektedir. Benzinli ve elektrikli motorları bir arada kullanarak yakıt verimliliğini arttıran Toyota, bu şekilde çevre dostu otomobil teknolojisini yaratmıştır. Böylelikle CO2 emisyonu azaltılmış, iklim değişikliği ile yapılan mücadelede herkes için önemli bir adım atılmıştır.

Toyota elektrikli araç modelleri, geleneksel benzinli otomobillere göre daha yüksek yakıt tasarrufu sunmaktadır. Bu da atmosferde daha az sera gazı salınımının gerçekleşeceğinin habercisi olmuştur. Hibrit teknolojisi sayesinde şehir içi sürüşlerde daha az hava kirliliği oluştuğu için çevre en iyi şekilde korunmaktadır. Ayrıca son 25 senede Toyota’nın hibrit teknolojisi sayesinde dünya genelinde 160 milyon tonu aşkın karbon emisyonu engellenmiştir.

Toyota’nın bu konuda geliştirdiği bir strateji bulunmaktadır. Günümüzde birçok ülke tarafından da benimsenmiş bir uygulama olan Toyota Environmental Challenge 2050’ye dair ayrıntılar ise şu şekilde açıklanmaktadır:

Toyota Environmental Challenge 2050 Stratejisi

Hibrit teknolojisi durmaksızın geliştirilmekte ve iyileştirilmektedir; böylelikle daha yüksek elektrikli menziller, güçlü sürüş deneyimleri ortaya çıkmaktadır. Liderliğini sürdürülebilirlik alanında en iyi şekilde kanıtlayan şirket, Toyota Environmental Challenge 2050 ismi ile bilinen kapsamlı bir strateji oluşturmayı da ihmal etmemiştir.

Bu stratejinin temel amacı ise dünya genelinde CO2 emisyonu seviyesini azaltmak ve 2050 senesine kadar etkili bir biçimde küresel bazlı karbon nötrlüğü elde etmektir. Avrupa’da ise bu sürecin 2040 yılına kadar başarılı bir şekilde tamamlanması hedeflenmektedir.

Toyota hibrit liderliğini yalnızca satış rakamlarıyla değil, müşteri memnuniyeti ve güvenilirlik gibi meselelerle de bizzat kanıtlamıştır.

Bunları Biliyor muydunuz?

İlk Toyota Hybrid Araç Yollara Çıktığında Google ve YouTube Yoktu

Toyota Prius

Toyota ilk hibrit aracını piyasaya 1997 senesinde sürmüştür. O zamanlar, şu anda yaygın olarak kullanılmaya devam eden YouTube ve Google gibi dijital mecralar henüz yoktu. Çünkü seneler önce birçok platformun kurulmasından ziyade internetin yaygınlaşması bile yeni bir gelişme sayılmaktaydı.

Sosyal medya içeriklerinin sunulduğu siteler, video paylaşım uygulamaları ve öteki çevrimiçi kaynaklar günümüzdeki kadar kolay erişilebilir halde değildi. Toyota hibrit teknolojisi, otomotiv dünyasında adeta devrim yapmıştır. Bu da büyük bir yenilik olarak anılmış ve ses getirmiştir.

Toyota Hybrid 10. Yaşını Kutlarken Whatsapp Messenger Yoktu

2007 Toyota Camry Hybrid

Toyota Hybrid modelinin ilk kez piyasaya sürüldüğü zamanlarda, Whatsapp Messenger henüz yoktu ve iletişim teknolojileri şu ankinden çok daha farklıydı. Oysaki bugüne baktığımızda Toyota’nın çevre dostu teknolojiler geliştirerek müşteri memnuniyetini farklı dijital kanallardan da kolaylıkla artırdığı görülebilmektedir.

Geçmişte iletişim teknolojileri henüz bu kadar gelişmemişken, Toyota’nın zamanın ötesinde teknolojilere öncülük etmiş olması Toyota’nın bugün de sahip olduğu gelecek vizyonu hakkında ipuçları veriyor.

25 Yılda Global Olarak Toplam 15M Üzerinde Hibrit Araç Satışı Gerçekleşti!

Toyota, otomotiv sektöründe hibrit araç satışı konusunda büyük bir başarıya imza atarak globalde toplam 15M üzerinde satış yapmıştır. Bu etkinin altında yatan nedenler ise elbette ki çevre dostu teknolojilere yaptığı yatırımlar ve disiplindir. Toyota’nın 25 senede bu kadar fazla hibrit araç satışı yapmış olması yalnızca bir kilometre taşı değil aynı zamanda sürdürülebilir bir gelecek inşa etme amacının en net kanıtıdır.